10 maj 2014

Grät fyra gånger i Palestina

 
Foto  Aftonbladet: " Vägen till rikedomen i ”landet av mjölk och honung” är kantad med taggtråd."

"M-riksdagsledamoten Michael Svensson ( M )  kallade sig tidigare Israelvän –men chockades av läget under sin resa till Palestina.
Historien berörde palestinska topp-PLO-politikern Hanan Ashrawi. – Jag blev tagen av hans vittnesmål, säger Ashra
I dag och i morgon  ( 9 -10 may 2014)  hålls Nordiska Jerusalemkonferensen i riksdagen, för ökat samarbete mellan Norden och Palestina. 
Huvudtalare på konferensen var Hanan Ashrawi, som fått mängder av internationella utmärkelser, bland annat Olof Palmepriset, för sitt engagemang för fred i Palestina." Ur Aftonbladet


Stockholm, November 21, 2012 - Committee - Sweden-Palestine Parliamentary Group
Jerusalemkommittén reste till Palestina sista veckan i augusti. Tre riksdagsledamöter Torbjörn Björlund (V), Michael Svensson (M), och Maria Granlund (S) var med under resan.

För Michael Svensson var det första gången han besökte Palestina. - Systematisk förtryck, utstuderade trakasserier och ren apartheid. Israel begår klara kriminella handlingar mot palestinierna. Men det är de små stegens tyranni som inte omvärlden märker. Säger Michael Svensson (M) i en intervju i Hallands tidning.

Med oss var också kommunpolitikern och Finspångbon, Per-Åke Andersson. - Jag ville besöka landet själv för jag kände att det pågår saker som är mycket större än vad vi får reda på. Resan blev en ögonöppnare för mig. Säger Per Åke Andersson i en intervju i Folkbladet – Finspång  Läs mer i The Nordic Jerusalem Conference – Sweden


Jag tycker det är utmärkt att våra riksdagsledamöter åker till Palestina och se verkligheten och möter människorna och bli berörd.

I veckan kom den kristna tidningen Dagen ut med inbjudan till sin årliga läsarresa till det heliga landet  ” Under åtta intensiva dagar upplever vi tillsammans det mesta och det bästa i det heliga landet. Årets resa har mycket att ge både den som besöker Israel för första gången och den som varit där tidigare. På programmet finns bland annat båttur på Gennesarets sjö, rundtur i Galileen och på Golanhöjderna, dopp i Döda havet och flera dagar i Jerusalem. Kaplan är Dagens opinions-redaktör Elisabeth Sandlund.  Resan görs i samarbete med Israel Tours ” här finns: Dagsprogrammet

Något intryck av min och Gunnar Stenbäcks debattartikel har man inte tagit inför årets  program. det är lika befriat från möten med de kristna i Palestina: "Vi kan inte förstå hur kristna från Europa och Amerika kan komma hit för att se kyrkor och stenar och platser där Jesus varit, utan att vilja möta sina kristna syskon här och se hur vi har det. De ser på oss palestinier som man ser på djur i bur. Det är förödmjukande för oss och ovärdigt kristet liv. Vi välkomnar alla, som vill komma och leva med oss här en kortare eller längre tid och dela våra liv här” säger Imad Haddad, den lutherske prästen i Beit Sahour, tvillingstad till Betlehem."  ur Möt människorna 


Dessa resenärer behöver inte "riskera"  att som Michael Svensson (M) bli  "chockades av läget under sin resa till Palestina. "och det är just detta som är meningen.

Dagen

 
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar