3 maj 2014

Hot mot kyrkor i Israel

 


Fler fall av vandalism mot kristna och kristna institutioner i det heliga landet

Ett hotbrev levererades till den
katolska kyrkan i Nasaret på söndag, den 27 april. Texten, som är undertecknand av en rabbin i området, till Giacinto Marcuzzo, Patriarchal Vicar for Israel, till de män i kyrkan och till alla kristna "att lämna det heliga landet Israel den 5 maj", eller att förvänta sig allvarliga repressalier.

Giacinto Marcuzzo:
"Det finns ett negativt
trend som har gjorts med dessa hot. Tills för en tid sedan fanns det beryktade graffiti på kyrkor och kloster . Därefter har en del fordon förstörs. Detta borde göra oss mer känsliga och öppna våra samveten, och få oss att ta ansvar för att fatta beslut som gör folk att de ändrar sig."

Vid flera tillfällen var Toran citerats , förutom den judiska traditionen mot "utländska arbetare i Israel," och därmed mot de kristna, kallade "utländska arbetstagare." Frågan är nu i händerna på polisen, som på måndag greps en misstänkt. Trots allvaret i meddelandet, har Monsignor Marcuzzo lugnad lokala kristna och pilgrimer.

"Man måste skilja mellan det som dessa människor, dessa grupper, som inte i något fall utgör majoriteten av befolkningen, och särskilt situationen för myndigheterna. Tack gode Gud, kan pilgrimer komma till det heliga landet. Det ingen anledning för dem att frukta. "

Biskop Marcuzzo besökte Benedictine gemenskap i Tabgha, om Galileiska sjön, där samma dag den hotbrev levererades, en grupp tonåringar klädd som ortodoxa judar kastade sten på korsen i kyrkan som firar minnet av undret med bröden och fiskarna.

De begick då skadegörelse och ritade Davidsstjärnor på fastigheten utanför helgedomen, vanhelgade ett kors i kyrkan Benedictine klostret och de sedan flydde. Den unga åldern av dessa vandaler tar upp frågor om denna nödsituation som är främst en pedagogisk.

Vi måste alla, i alla religioner, i alla skolor, i alla samhällen, och jag menar verkligen alla, kristna, muslimer, druser, judar lära, dela och sprida kultur av acceptans med varandra, om vad vi står upp för samexistens. "

De nya hoten kommer bara en månad efter den sista akten av vandalism mot kristna på Shrine of Mary, Queen of Palestina i Deir Rafat och några veckor innan påven Francis 'ankomst i det heliga landet.

"Det får inte störa förberedelserna för pilgrimsfärder . Påven kommer. Å andra sidan detta bör stärka vår tro att vi, barnen i det heliga landet, vill stanna här, som andra muslimer och judar i samma heliga landet. " i översättning av texten i filmen 

" En man greps för att skicka ett hotfullt brev till Nasaret katolska kyrka . Brevet sändes samma dag till en lokal moské och kyrka båda vandaliserades. Mannen, som är i 40-årsåldern, har gripits efter påstås hotat den romersk -katolska biskopen Giacinto-Boulos Marcuzzo från Nasaret i ett brev, krävande katoliker lämnar Israel eller möta ikte Guds vrede. " Läs mer i Israel News 

"Israel kan inte lösa problemet med anti - arabiska hatbrott - känd som " prislapps " attacker - eftersom den inte vill lösa dem , sade förre Shin Bet chefen Carmi Gillon på lördagen vid ett kulturellt evenemang i Beersheba"  ur  Haaretz

"Två fordon som tillhörande  araber vandaliserades på söndagsmorgonen i Yokneam Ilit det är sjunde av sådana hatbrott i övervägande judiska nordliga städen under den senaste månaden. Två liknande incidenter inträffat där för två månader sedan. Däcken på bilen var skurits sönder  och dörrarna sprayats  med orden "prislapp", med hänvisning till högerextremister "kampanj mot Israels politik i bosättningar på Västbanken. "    Haaretz 

Dagen
 
Läs även andra bloggares åsikter om

10 kommentarer:

 1. Hot mot kyrkor i Israel lär bli värre, detta är enbart toppen av isberget.

  Faktumet att tillresta kristna aktivister märks mer, som i sin tur är en av de skälen som bidrar till att fanatiker bland ortodoxa judar betraktar kristna som en fientligt inställda i nivå med islamismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver tillresta kristna aktivister, vilka är de?

   Radera
  2. En riktigt bra fråga, vilka är de kristna som är anti-sionister till den graden att ortodoxa judar känner sig hotade på hemma plan.

   Radera
  3. Och du som vanligt svarar som om du själv var jude.

   Radera
  4. Jerry du vet att inte jag är jude , jag är kristen och tar i försvar mina kristna medsyskon. Du gör ett påstående om "tillresta kristna aktivister" förklara vad du menar.

   Radera
  5. Nu tar jag punkt för punkt.
   • självklart vet jag att du är inte en jude.
   Observera att jag skrev: ".. som om du själv var jude.", men du kritiserar gärna israelerna (judarna) för att vara så orättvisa mot araberna. Men du begriper dig inte alls på judarna, för om du gjorde det så skulle du fatta poängen i det typiska - att svara på en fråga med en fråga. Det är som på yeshivah...

   ○ Du är en av dessa tillresta aktivister - för judarna.

   ● Man måste ha levt med (bland) judar för att förstå dem. Jag menar inte judar i Sverige, jag menar israelerna från alla världens hörn.

   Uttrycket "Chutzpah" har du säkert hört om, men du lär dig aldrig veta när det passar att använda sig av begreppet.

   Du begriper dig på kristna, inte judendomen eller islam.

   Radera
  6. Jerry du försvarar den judiska extremisternas hot mot de kristna i Israel?

   Radera
  7. Egon, du tydligen vill inte registrera min ståndpunkt gällande religiösa extremister!

   Det behövs inte att poängtera att det är ingen brist på kristna extremister, men än så länge har dessa inte drabbat många.

   Varför tror du att jag förvandlades till ateist av övertygelse?

   Religionskrig är dagens melodi, därför frodas religiös fundamentalism.

   Radera
 2. Probblemet är att Jerry helt rört ihop begreppen om man talar om kristen extremism och ortodox Judendom. (där man också måste vara medveten om att det finns mångder av inriktningar inom vardera lägret). det finns dessutom i inga kristna grupper som förespråkat eller använt våld som metod (till skillnad från Muslimska och Judiska grupper). Ortodoxa Judar är i generellt mera realtion till staten utom på vissa speciifika punkter som rör just deras egen situation, det är därmed ett rätt generellt ontresse av hur Kristna ser på staten Israel och Sionismen.
  De har generellt mindre Några punkter finns där de upplever kristna som hot:
  - de som aktivt proselyterar (finns oftast i sk. Israelvänliga kretsar)
  - De som Instrumentaliserar det judiska folket som redskap för att frammana jordens undergång (finns bara inom Kristen Sionism)
  - De som promotar Judarnas återvändande men nedtonar deras kontiunuekiga närvaro i landet (finns i princip bara inom sk. Irsalevänliga krestsar där man betonar att "landet" skall ha varit tomt på Judisk befolkning tills sionismen återuppväckte den judiska närvaron)

  Sen, även om det inte hör till ämnet, kristen exntremism som lett till våld är faktikst vanligare utanför mellanöstern, i USA typ extrema antiAbort aktivistertyp, eller i Europa (Irlands), Afrika, Sys- centralamerika och har där oftare formen av indirekt än direkt agerande. ( typ grupperna som stödde Rios Montt).
  Forskning kring orsaker för konflikter visar att religion ytterst sällan är orsaken till konflikter, men den används för att driva på och förvärra konflikter som startats,

  SvaraRadera