4 maj 2014

Falu Fredskör i SVT
Se tailern här


Jag har tidigare skrivit om Falu Fredskör till Palestina, de gjorde en resa till Palestina 2011.

Nu kan man se deras resa på SVT Svensk dokumentär från 2014. Vi följer Falu Fredskör  till Palestina där de ska turnera med sitt fredsbudskap. På plats i Jerusalem och Ramallah besöker gruppen en kristen och en muslimsk kör och lär sig mer om Palestinakonflikten och hur människor påverkas av den i sin vardag. SVT-När fredskören for till Palestina 

Se hela  programmet SVT-Play
 
Kan ses till mån 2 jun

Fakta : Falu fredskör Falu fredskör bildades 1984 och är en religiöst och politiskt obunden kör med solidaritet som drivkraft. Förutom Israel-Palestina-konflikten har kören varit engagerade i kampen mot apartheid. De besökte Sydafrika 1997 och sjöng två år senare för Nelson Mandela när han besökte Sverige.

 För ett par år sedan reste Falu Fredskör till Palestina. Med på resan var de båda filmarna Fredrik Caresten och Fred Yngström Wass som skildrar införarbetet, resan och körmedlemmarnas upplevelser i dokumentärfilmen "När fredskören for till Palestina"
– Vi fick höra talas om att en Falukör skulle resa till Palestina och tyckte att det lät spännande, berättar Fredrik Caresten.
– Det var något som vi absolut ville göra en dokumentärfilm om, tillägger Fred Yngström Wass. ur
Dalarnas tidningar
  
I början av programmet är ett inslag där Claes Petersen och Anna Lorentzon från Falu Fredskör möter två representanter för Samfundet Sverige-Israel Stefan Sturesson och Britt Nilsson.

Det är en oerhört komplicerad konflikt det är svårt att förstå den för vanligt folk”- “När kriget bröt ut 1948-49 flyttade många araber undan kriget.” säger Stefan Sturesson


"Men flytta frivilligt från kriget – Är man inte en flykting då? " Frågar  Anna Lorentzon- tystnad ! 
 
Kören träffade även journalisten Gideon Levy i Tel Aviv:  “ Förklaringen till vad som sker i Palestina kanske ligger här på stranden, så länge standen här är lugn och vacker har de inte de något behov av förändring - Låt er inte förledas av att många israeler säger frågan är komplex , att frågan är svårt att få en lösning. - Den är mycket enkel det handlar om ockupationen , om Israel verkligen vill avsluta ockupationen eller inte.”

Tack för en bra film.

Trist läsning: " Att då – som t ex Svenska kyrkan gör – motarbeta Guds plan och skapande verk i Israel genom att stödja landets delning och palestiniernas BDS-kampanj för bojkott, deinvestering och sanktioner mot Israel är inte försvarbart, allra minst från kristen synvinkel."Ur Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar