6 maj 2014

Slut på fredssamtalen

I en exklusiv intervju för Ynetnews avslöjar amerikanska tjänstemän som är direkt kopplade till samtalen den verkliga orsaken till kollapsen av förhandlingarna . ( Artikel är väldigt lång översätter endast bitar av den)

Den amerikanska versionen av varför den nuvarande rundan av förhandlingar mellan Israel och palestinierna är fundamentalt annorlunda än den som presenteras av israeliska tjänstemän Listan över dem som bär skulden för detta misslyckande är också mycket olika. Från USA: s perspektiv, frågan om bosättningarna var till stor del av skulden.

Med hjälp av avancerad programvara , drog amerikanerna en gränslinje på Västbanken som ger Israel suveränitet över cirka 80 procent av bosättarna som bor där idag . Resterande 20 procent blev avsedda att evakueras. I Jerusalem, blev den föreslagna gränsen baserad på Bill Clintons plan - Judiska kvarter till Israel , arabiska stadsdelar till palestinierna . Den israeliska regeringen gav aldrig svar på den amerikanska planen, och undvek att dra sin egen gränslinje.

" Förhandlingarna fick börja med ett beslut om att frysa byggandet av bosättningar . Vi trodde att vi inte skulle kunna uppnå detta på grund av den nuvarande sammansättningen av den israeliska regeringen, så vi gav upp. Vi insåg inte att Netanyahu använde tillkännagivanden av anbuden för byggandet av bosättningar som ett sätt att säkra överlevnaden för sin egen regering . Vi insåg inte att det fortsätta byggandet tillät ministrar i hans regering att mycket effektivt sabotera framgång i samtalen.

 " Det finns en hel del skäl till freds ansträngning misslyckande , men folk i Israel bör inte ignorera den bittra sanningen - . Primärt sabotage kom från bosättningarna  palestinierna trodde inte att Israel verkligen har för avsikt att låta dem bilda en stat när , samtidigt , när det byggs bosättningar på territoriet avsedd för denna stat . Vi pratar om tillkännagivandet av 14.000 bostäder , inte mindre . Först nu, efter samtal blåstes av , fick vi veta att det handlar också om att expropriera mark i stor skala. Som inte förenas med avtalet.

 "Vid denna punkt , är det väldigt svårt att se hur förhandlingarna skulle förnyas , än mindre leda till en överenskommelse . Mot slutet , Abbas krävde en tre månaders frysning av byggandet av bosättningar . Hans arbetshypotes var att om en överenskommelse nås, Israel kunde bygga längs den nya gränsen som den vill. Men israelerna sa nej . "

" Abbas gick in i dessa samtal som en skeptiker . Egentligen var de alla skeptiker , men hans tvivel fokuserade på Netanyahu . Osloavtalet var Netanyahus skapelse Abbas såg hur Oslo öppnade dörren till 400.000 israeler att bosätta sig utanför den gröna linjen . Han var intet villiga att bära det längre . " Och det fanns andra saker när Israel presenterade sina säkerhetsbehov på Västbanken : . . . Den krävde fullständig kontroll över territoriet. Detta sade palestinierna att ingenting kommer att förändras på säkerhetsfronten Israel var inte villig att gå med på att tidsramar - sin kontroll av Västbanken skulle fortsätta för alltid .

 " Abbas kom till slutsatsen att det var inget för honom i ett sådant avtal . Han är 79 år gammal . Han har nått det sista kapitlet i sitt liv. Han är trött. Han var villig att ge processen en sista chans, men fann, enligt honom , att han inte har någon partner på den israeliska sidan . Hans arv kommer inte inkludera ett fredsavtal med Israel . "

 Han ( Abbas ) gick med på att en demilitariserad stat , han gick med på att gränslinje så 80 procent av bosättarna skulle bo kvar i israeliskt territorium , han gick med på att Israel behålla säkerhetskänsliga områden ( mestadels i Jordandalen - NB ) i fem år , och sedan att USA skulle ta över . Han accepterade det faktum att i den israeliska uppfattningen, annars skulle palestinierna aldrig vara trovärdig.

 " Han kom också överens om att de judiska kvarteren i östra Jerusalem skulle förbli under israelisk överhöghet , och enades om att återvändandet av palestinier till Israel beror på Israels vilja . " Israel kommer inte att översvämmas av flyktingar ", lovade han . " Han berättade för oss : " Berätta för mig om det finns en annan arabisk ledare som skulle ha gått med på vad jag gått med på att jag inte kommer att göra några fler eftergifter tills Israel går med på att de tre följande villkoren :
 1. Gränsdragningen skulle vara det första ämnet som diskuteras . Det skulle de vara överens om inom tre månader .2. En tidsram skulle fastställas för evakuering av israeler från suveräna palestinska territorierna ( Israel hade gått med på att slutföra evakueringen av Sinai inom tre år ) .3.Israel kommer att gå med på att ha östra Jerusalem som huvudstad i Palestina .
 Israelerna skulle inte gå med på att någon av de tre krav. "

 "Det finns ett större problem som hotar Israel under den närmaste framtiden . Detta är ett mycket konkret hot . Om Israel försöker införa ekonomiska sanktioner mot palestinierna , kan det bli en boomerang Västbankens ekonomin kommer att kollapsa , och sedan Abbas kommer att säga" jag vill inte ha det här längre . Ta detta från mig . " Det finns stor potential för försämring här , som kan sluta med nedmonteringen av den palestinska myndigheten . Israeliska soldater kommer att administrera livet för 2,5 miljoner palestinier , till deras mödrars förtret . De donerar länderna kommer att sluta betala och räkningen på $ 3 miljard per år måste betalas av ditt Israeliska finansministerium . "
  
Läs hela artikel på engelska här:  US Officials open up

Läs även ; "Justitieminister och Israels chefsförhandlare Tzipi Livni sade på fredagen att bosättningarna hindrar Israel från att nå en upplösning med palestinierna . " Bosättarna vill hindra oss från att leva ett normalt liv och inte accepterar den myndighet i lagen , " Livni sade armé Radio på fredagen . ” Ur Haaretz


Bra och tänkvärt: "Enligt min mening är det politiska beslut som ligger bakom tillkomsten av nuvarande Israel, inte uppfyllelsen av bibliska profetior." ur Dagen

 Läs även andra bloggares åsikter om  

3 kommentarer:

 1. Slut på fredssamtalen samt 58% av de israeliska judar stöder en lagstiftning som skulle bemyndiga finansministern att minska statliga medel till institutioner som markerar Nakba Day.

  Alltså över hälften av israeliska judar är mot bidragsstöd av Nakba Day, och du tror fortfarande på fred....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag, men då måste man ställa krav på israel. En hållbar fred måste bygga på folkrätten, inte den starkes militära övertag.

   Radera
  2. En hållbar fred måste bygga på folkrätten, och dessa är...

   Radera