9 juni 2014

Fängelse utan åtal/dom



Jun 18, 2012 A clip from the feature length documentary film Roadmap to Apartheid about Palestinian prisoners in Israeli jails and the abused policy of Administrative Detention, which is detention without charge or trial.

Euro-Mid Observer Petition till avbryta israelisk internering av palestinska politiska fångar utan åtal eller rättegång.

Den 24 april 2014: Över 100 palestinier i israeliska fängelser som hålls utan åtal eller rättegång ("administrativt frihetsberövande") startade en kollektiv hungerstrejk och krävde ett stopp för denna  internationellt fördömda praxis.

För närvarande är 5271 palestinier är inspärrade i israeliska fängelser, inklusive 192 som aldrig åtalats eller fällda i domstol.

I den fjärde Genèvekonventionen anges att frihetsberövande utan rättegång är tillåten endast under "särskilda omständigheter". Dessutom, i enlighet med artikel 9 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), bör ingen individ utsättas för godtyckligt frihetsberövande. Alla personer skall informeras i samband med gripandet av skälen för frihetsberövandet och ges tillgång till en domstol som är behörig att uttala sig utan dröjsmål om lagligheten av åtgärden.

Men mellan början av 2004 och slutet av 2013, utfärdade den israeliska militära regulatorn en omkring 7171 order som medger att  palestinier kan fängslas utan åtal eller rättegång. Order utfärdas för sex månader i taget, och kan förlängas på obestämd tid. Således, FN: s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering har kommit fram till att inte kan motiveras Israels användning av administrativt frihetsberövande av säkerhetsskäl.

Hälsan hos palestinska fångarna som hungerstrejkar försämras snabbt, nu skickas  mer än 100 till sjukhuset när detta skrivs, vi (som undertecknat detta upprop) förklarar vårt fördömande av den godtyckliga och pågående användning av administrativt frihetsberövande av israeliska myndigheter, tillsammans med Fångarnas brutal och omänsklig behandling. Därför har vi:

1. Anmoda Israel att upphöra med sin politik för frihetsberövande utan rättvis, öppet åtal och rättegång, inklusive en omedelbar, allmän översyn av fallen av alla personer som för närvarande hålls i denna ställning. Om anklagelsen som grundas på brott snarare än politisk övertygelse inte stöds med tillförlitliga bevis som kan överklagas i domstol, bör alla sådana personer omedelbart friges.

2. Överklagande till det internationella samfundet och regeringar som står för rättvisa och demokrati för att använda alla tillgängliga medel för att pressa Israel att uppfylla sina skyldigheter enligt den fjärde Genèvekonventionen och ICCPR.

3.Kalla till ett krismöte för stater som är parter i Genèvekonventionerna för att sätta press på Israel att respektera sina skyldigheter som ockupationsmakt, och på så sätt säkerställa skyddet av de grundläggande rättigheterna för den palestinska befolkningen i de ockuperade palestinska områdena, och att behandla dem på ett humant sätt på alla gånger.  
Texten i översättning:

 Läs orginaltexten och undertecka petitionen : Euro-Mid Observer Petition to End Israeli Detention of Palestinian Political Prisoners without Charge or Trial 

Läs även: B’T selem
Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Så mycket intresse väcker deras öde - "1,319 signatures".
    Mager anslutnings kvot!

    SvaraRadera