14 juni 2014

Försvunna tonåringar

"Tre försvunna tonåringar har fått Israel att kraftigt förstärka sin militära närvaro på Västbanken. Israelerna misstänker att tonåringarna har kidnappats av palestinier. Tonåringarna försvann i förrgår ( torsdagsnatt 2014-06-12 ) när de försökte lifta från en bosättning. Det är oklart vem som kan ha fört bort dem och var de befinner sig, eller ens om de är i livet."  Ur SvD
 
Ur Haaretz :  "Tre tonåringar som  liftade  på Västbanken har varit försvunnen sedan torsdag kväll och befaras ha blivit kidnappade, sade säkerhetstjänstemän. Två av ungdomarna är 16 år gammal, och den tredje är 19. En av tonåringar har enligt uppgift amerikanskt medborgarskap.

Tonåringar, är studenter vid Makor Chaim yeshiva, ansågs ha liftat till Modi'in, en stad halvvägs mellan Jerusalem och Tel Aviv. När de inte kommit hem eller tagit kontakt med sina familjer, informerade yeshivaen myndigheterna.
 
Studenter vid Mekor Chaim berättade för Haaretz att yeshiva har en tydlig policy förbjuda liftning . "Administrationen är mycket strikt i detta ämne, det är en röd linje som varje elev vet om . Studenter är förbjudna från att lämna utan tillstånd, och det är absolut inte tillåtet att lifta utanför Kibbutzens port." Elever som blir påkomna riskerar uteslutning ur yeshiva, sade de.

Omkring 300 elever studerar på yeshiva, som är en ledande läroanstalt för Israels nationella-religiösa allmänheten. Flera rabbiner och offentliga personer skickar sina pojkar dit.

Foto: Reuters A truck carrying a burnt car in the West Bank City of Hebron June 13, 2014.
Säkerhetsstyrkor undersöker för närvarande om ett stulet israeliskt fordon, som hittades utbränt nära Hebron, är kopplad till kidnappningen. Palestinska brandmän larmades om den brinnande bilen vid 03:00 på fredag.
 
Premiärminister Netanyahu höll ett krismöte fredag ​​eftermiddag vid Kirya, IDF: s Tel Aviv högkvarter. Bland de tjänstemän som deltar i mötet var försvarsminister Moshe Ya'alon, ministern för allmän säkerhet Yitzhak Aharanovich, Shin Bet chefen Yoram Cohen och IDF stabschef Benny Gantz.

Enligt ett officiellt uttalande från statsrådets kansli, "Israel ser PA som ansvarig för välbefinnandet hos de kidnappade," tillade att Netanyahu talade med familjerna till de tre saknade tonåren och lovade att han skulle göra allt i sin makt för att lokalisera dem.

Den palestinska myndigheten svarade på Netanyahus uttalande, säger PA "inte är ansvarig för säkerheten för bosättare."
Adnan Dmeiri, en talesman för den palestinska myndigheten säkerhetstjänster, konstaterade att de tre tros ha kidnappats från Gush Etzion, ett område "under israelisk säkerhetskontroll," rapporterade den palestinska nyhetsbyrån Maan.

En högt uppsatt Fatah tjänsteman sade till Haaretz den palestinska säkerhetstjänsten kommer att göra allt de kan för att hjälpa till att hitta de saknade israeler.

"De tre kidnappades i område C, vilket är under full israelisk säkerhetskontroll. Den palestinska myndigheten har under senare år skickat tillbaka dussintals israeliska medborgare som trädde Palestinsk territorium av misstag eller avsiktligt för att bevisa att principen om ”livets okränkbarhet", säger Mohamed Almadani , och tillade: "Jag önskar den israeliska regeringen skulle visa ansvar och engagemang för mänskliga rättigheter i frågan om de hungerstrejkande fångarna."  I översättning av valda delar från  Haaretz

Min kommentar att 3 tonårspojkar är försvunna tycker jag är oroande, lider med deras familjer. 

Men att Netanyahu lägger ansvaret på palestinierna är inte relevant. När man låter bosättare flytta in på ockuperad mark måste man vara medveten om att motsättningar uppstår. En avstannad fredsprocess gynnar bara extremister.  I år har ockupationen av Gaza och Västbanken pågått i 47 år

Foto: ReutersIsraeli soldier stands guard next to Palestinians near the West Bank city of Hebron June 13, 2014

Och nu får palestinierna betala priset ”Israeliska styrkor stormade flera byar Hebron-området och städer inklusive Dura, al-Samu, Tarqumia, och Beit Kahil. Soldater utplacerade även i huvudvägen nära al-Fawwar flyktingläger söder om Hebron. 
Israeliska styrkor flög en drönare och ett antal militära övervaknings luftskepp över Hebron medan flera vägspärrar upprättades på marken. Israeliska trupper bröt sig in i hemmet hos den palestinska journalisten Yusri al-Jamal i Abu Sneina stadsdel i Hebron. 
Al-Jamal sade Ma'an att soldaterna bröt öppna ytterdörren för sin lägenhet med hjälp av sprängämnen innan de inspekterade huset ingående och fängslade hans bror Yasser. Han tillade att under inspektionen, soldaterna satte handbojor honom och hans bror Khamis i ungefär tre timmar. ur Maan News

Skanskan

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

 1. Fruktansvärt om nåt skulle ha hänt ungdomarna. Men Netanyahu´s dubbelmoral i ansvarsfrågan tar nog priset. Israel som ändå har den militära makten och har regionens bästa kapacitet på law-enforcement tillåter mer än 95% strafffrihet för Israeler som misshandlar, hotar och angriper palestinier. Och då talar vi om palestinier som angrips i sina hem och på sitt eget land till skillnad från Ungdomarna som uppenbarligen lämnat Israel för att besöka en illegal bosättning.
  Jag hoppas att ungdomarna är oskadda och snarast kommer tillrätta, men att Israeliska regeringen i framtiden blir precis lika angelägen att skydda människor mot kriminella även om offren är palestinier

  SvaraRadera
 2. Egon: "Min kommentar att 3 tonårspojkar är försvunna tycker jag är oroande, lider med deras familjer.", lider med ortodoxa judar som vill anäkktera ockuperat mark? Det var något nytt.

  "Gazas invånare firar på nyheten om saknade israeliska tonåringar
  Familjer av palestinska fångar som avtjänar tid i Israel delar ut godis, beröm förmodade kidnappningen av israeliska tonåringar - ". Kidnappning är enda sättet att befria våra söner från ockupations fängelser"

  Invånare i Gaza firade den förmodade kidnappningen av tre israeliska tonåringar, efter Hamas smällde den palestinska myndigheten för att samarbeta med Israel för att hitta ungdomarna." Det är däremot inget nytt.
  [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4530227,00.html]

  Märkligt att du sympatiserar med ockupanterna (ortodoxa judar) som ser området som en del av Israel.

  SvaraRadera
 3. Och nu får palestinierna betala priset "Israels militär har hittat tre kroppar på Västbanken, som tros vara de israeliska tonåringar som försvann för mer än två veckor sedan. Landets regering håller just nu krismöte.

  Kropparna hittades på måndagen på ett fält utanför Hebron. Det uppger militärkällor till flera olika medier. Enligt al-Jazira rör det sig om de tre pojkarna – två 16-åringar och en 19-åring – som försvann den 12 juni."

  http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/06/report-israel-finds-three-bodies-hebron-2014630162857704850.html

  SvaraRadera