29 juli 2014

Hamas och Hedin


Begravningen i Saint Porfirios kyrkan i Gaza stad i går av palestinsk kristen kvinna Jalila Faraj Ayyad, som sjukvårdare sade dödades i ett israeliskt flyganfall. Foto: Suhaib Salem / Reuters .Jul 28, 2014

Den fd. Pingstledaren Sten-Gunnar Hedin skriver i tidningen Dagen ”Varför fördömer Diakonia inte Hamas? ” i Dagen

Han skriver vidare ”Att inte Diakonia tar tydligt avstånd från denna politiska rörelse är inget annat än politiskt hyckleri. Kristna araber mördas av Hamas utan att Forsberg utrycker någonting! Men Hamas misstänks tillhöra den politiska vänstern, då kan tydligen mycket förlåtas. Hamas står inte för mångfald. ” 

Diakonia och Sabeel tar visst avstånd från  Hamas " Hamas skjuter medvetet raketer mot civila mål och civil egendom. Tydliga brott mot krigets lagar som skapar skräck bland Israels befolkning. De politiska och militära ledare som är ansvariga för detta måste ställas till ansvar. Israel har en skyldighet att skydda sin civilbefolkning från raketbeskjutning."  ur Diakonias blogg 2014-07-18


Så här skrev Naim Ateek, präst och ledare för Sabeel och Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia. ”Vi fördömer dödandet och övergreppen oavsett om de skyldiga är Israel, Hamas, palestinska extremister eller israeliska bosättare.” tidigare i Dagen 2014-07-22

 
Han vill inte heller förstå att Hamas framväxt är en symtom på en långvarig ockupation där fredlig lösning syns just nu syns avlägsen.

Och som den palestinske pastorn Alex Awad skriver ”Om det internationella samfundet inte stödjer en palestinsk självständighet, är alternativet en kraftig ökning är radikalism, fundamentalism och våld som kommer att skada Israel, palestinierna, arabstaterna, USA och många länder runt om i världen. Radikalism och terrorism frodas där orättvisa råder.” Pastor Alex Awad 10 skäl att stödja Palestinas ansökan till FN

Diakonia /Sabeel skrev i sin debattartikel ”Om Israels regering vill ha fred så måste den förändras. Den måste tro på kraften i en fred som baseras på rättvisa och jämlikhet. I en tid som denna krävs det att de israeliska ledarna visar mod och: inser att våld bara föder våld och att desperation kan föda desperata åtgärder. Israel, liksom Hamas, måste därför stoppa våld– och hämndspiralen. åtgärdar orsakerna till problemen: de rasistiska lagarna, militärockupationen och de illegala bosättningarna.” 

Tyvärr vill inte pastor Hedin förstå detta han har en annan agenda: att hela tiden försvara vad Israel gör utifrån sin bibelsyn om Israel.

Om mitt engagemang för en rättvis fred skrev han ”Du talar om ”Kristen Sionism”, för mig helt okänt. Däremot är jag oroad över ”Kristen Antisemitism”, som lätt kan slå rot med den ensidighet du visar i dina svar i reportaget. ” ur Sten-Gunnar Hedin och verkligheten 

Tidigare: " Som kristna åtagit oss ickevåld, vi kan inte stödja Hamas ideologi. Vi tror dock att folket i Gaza har rätt att leva i frihet och värdighet. Det innebär att belägringen över Gaza ska hävas och gränserna bör vara öppna. Folket i Gaza behöver en chans att leva." ur Gud gråter över Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om

13 kommentarer:

 1. http://rolferic.blogspot.se/2014/07/vem-eller-vad-skall-fordomas.htm

  SvaraRadera
 2. Det finns märkligt över den kristna sionismen. Att genom bibelcitat läsa fram att Israels förtryck av palestinierna är en nödvändighet och att bombningarna av civila i Gaza är försvarbart måste ändå ses som lite långt ifrån Jesu budskap om att se sin medmänniska...
  Nåväl. Jerry gillar givetvis att man bombar. För honom är är Israels medvetna bombningar av palestinska civila något nödvändigt (det är ju självförsvar!). Medan palestiniernas bombningar (som är orsakar en tjugondels förödelse) är ondskan inkarnerad. Detta trots att Israel är den som ockuperar och palestinierna är de som försöker skaka av sig förtrycket. Hm, märklig världsuppfattning.

  SvaraRadera
 3. Gud gråter över den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogg författaren lyssnar enbart på SR radio eftersom han saknar "Zawa Adom" Appen.

   Skulle gissa att han vill inte bli störd eller styrd av Appen.

   Ibland stänger jag av mobilen, den lyxen kan du dessvärre inte tillåta dig.

   Radera
 4. Den palestinska motståndsrörelsen utgörs av samtliga palestinska grupper. Det är således inte Hamas och det är inte heller ett krig som medierna gärna vill påskina. Det som utspelar sig är en utdragen massaker på en civilbefolkning. Och de hemmagjorda raketerna som palestinierna avfyrar likt fyrverkeripjäser har inte gjort någon nämnvärd skada. Däremot har den palestinska frihetskämparna varit rätt framgångsrika om man nu kan tala med sådana begrepp. av ett 60-tal dödade israeler är så gott som samtliga angripande soldater.

  Mostafa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Mostafa, ".. de hemmagjorda raketerna som palestinierna avfyrar likt fyrverkeripjäser har inte gjort någon nämnvärd skada.", inte konstigt eftersom många har träfats av den mobila luftvärnssystem Iron Dome - snacka om fyrverkeripjäser som har en räckvidd som tar dessa så lång som till Beit-Lechem eller Tel-Aviv.

   Hur förklarar du då följande http://youtu.be/8wuZHbHmghY "undervisning"?
   Du säkert håller med mig att Hamas tunnlar nära gränsen till Israel Gaza är riktigt primitiva som dessa M-75 - http://youtu.be/1G5Nkk3dyxU?

   Det är mycket man kan läsa här - http://www.samozico.com/local/%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B3%D8%A7%D9%85-%D8%A3%D8%AC%D9%87%D8%B2%D9%86%D8%A7-%D8%B9%D9%84%D9%89-91-%D8%B6%D8%A7%D8%A8%D8%B7%D8%A7%D9%8B-%D9%88%D8%AC%D9%86%D8%AF%D9%8A%D8%A7%D9%8B-%D9%81%D9%8A-%D8%A7/, frågan är bara om man skall tro på det?

   Det som utspelar sig i Gaza är FRUKTANSVÄRT!
   Men det är också respektlös handling från "motståndsrörelsen" gentemot sina egna civilbefolkning som kunde ta skydd i Gazas "tunnelbana", eller tycker du att jag har fel?!

   Däremot har den de så kallade 'frihetskämparna' vunnit MEDIA kriget, ingen tvekan i den frågan.

   Det saknas inte VIDEO som visar avfyrning från platser som Moskéer sjukhus eller skolor, dessa bara visas inte i svensk media.

   Korrespondent från finländska tidningen "Helsingin Sanomat" rapporterar från Gaza sjukhus, påstår sig ha bevittnat raketbeskjutning från lokaliserings minuter tidigare, Gazan medger: "Det är sant att raketer lanseras härifrån"!
   Hon skriver på Facebook: "Använd inte mig som propaganda.".

   Radera
 5. Jerry,
  Iron-Dome är en science fiction konstruktion för att
  1. Visa hur överlägsen Israels militära teknologi är. För varje krig ökar Israels försäljning av vapen lavinartat.
  2. Israels största fiende är Israel självt. Hur ska Israel skydda sig från sig självt? Genom att bygga murar för att slippa se hur ful sionismen är? Genom att anklaga sina kritiker för antisemitism för att slippa höra på vad kritiken egentligen säger?
  Genom att bomba skolor sjukhus och flyktingläger istället för att förstå och erkänna palestiniernas vilja till frihet?

  Tunnlarna som palestinierna bygger är en berättelse om ett folk som vägrar att leva på knä. Se ljuset i slutet av tunneln. Och bejaka detta ljus. Allt tyder på att Israel kommer att gå samma öde till mötes som andra kolonialstater före dem.

  Iron Dome räddar inte Israel tvärtom. det är ett förljuget skydd. Det enda som kan rädda Israel eller snarare israeler är en rättvis fred och en ärlig försoning. Som stat har Israel förlorat all legitimitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näst gång du kommenterar § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

   Radera
  2. Science fiction konstruktion Iron-Dome samt skyddsrum har hjälpt befolkningen i Israel att inte drabbas av katastrofen som Gaza folket genomgått.

   Frågan är;
   Varför finns inga civila skyddsrum i Gaza, vet du svaret?
   Ser du ljuset i slutet av tunneln - https://www.facebook.com/photo.php?v=824267194262819?
   "Genom att bomba skolor sjukhus och flyktingläger ..."?!
   Så kritiserar en Fransk-marockansk Imam: Hamas använder palestinier som mänskliga sköldar - http://youtu.be/gqt_XbjYEKo, eller ljuger han?
   Även palestinske delegaten till UNHRC, säger http://youtu.be/DjzS27ylCZ8 samt http://youtu.be/7VtENBF_yjo - det är inte mina ord!

   Igår har CNN's Wolf Blitzer frågat ut Osama Hamdan om hans uttalande som han gjorde i Al-Quds TV i frågan om Judar använder blod i Passover Matzos? Osama Hamdan slingrade sig ut utan att svara.... http://youtu.be/nlDe1h3hJ6c
   Förresten Wolf Blizer visat oss Gazas SKYDDSRUM http://youtu.be/1G5Nkk3dyxU
   Första delen av ""2. Israels största fiende .." stämmer helt och hålet, Israel förgör sig själv med hjälp av sina högerorienterade ortodoxa fanatiker.
   Palestinska araber har ju Hamas som driver likadan agenda! "2. Israels största fiende är Israel självt.", inte enligt Khaled Mash'al, Sayyed Hassan Nasrallah eller Ismail HaniyehIsmail Haniyeh - http://youtu.be/_0DiQRO_49M - http://youtu.be/crNfV9tKh18 - http://youtu.be/mop_-kA_MdQ!
   Ingen är bättre än den andre!
   Fred chansen dog den dagen när en högerorienterad ortodoxa judisk fanatiker mördade Yitzhak Rabin, den 4 november 1995. http://youtu.be/xIX1jOt6_pI

   Jag vet att bloggförfattaren vill inte ha så många You Tube publikationer, men dessa svarar ju på dina frågor.

   Radera
  3. Jerry,
   Att skylla dödade civila palestinier på palestinierna själva påminner om när förintelsen av judarna skylldes på judarna. Det finns en inneboende rasism i detta resonemang. Och det spelar ingen roll vem som skjuter fram budskapet. Det är lika rasistiskt ändå.

   Att använda youtube klipp av CNN reportrar för att hävda Israels intressen är som att använda israeliska kampanjorganisationer för att hävda Israels rätt. CNN är som Fox news och borgliga ledarsidor här hemma liktydigt med israelisk statspropaganda.

   Att använda youtube klipp med arabiska ledare med dålig eller förfalskad översättning säger inget om vad de står för. Snarare fabricerande av antisemitism.

   Fråga istället vad människorättsorganisationer från hela världen säger om Israels
   - kemiska krigsföring
   - apartheid
   - tortyr av barn
   - kollektiva bestraffningar
   - ockupation
   - markstölder
   - etnisk rensning
   - massakrer

   Palestinierna och alla folk i världen som solidariserar sig med dem behöver inte antisemitismen.

   Mostafa

   Radera
 6. Jag heter Mostafa Salam.

  Heter du själv bara E i förnamn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mostafa vadför jag vill veta vem som kommentarar är att under åren har jag fått kommentarer från människor med påhitta identitet. Om du skriver till mej skall jag tala om det. e-post: g.e.berglund(a)telia.com

   Radera
 7. Det finns en intressant och tragikomisk poäng med artiklarna från Stanley Sjöberg och SG Hedin. De slår in vidöppna dörrar när de kräver Diakonia på ställningstaganden om Hamas, men själva har de aldrig någonsin tagit ställning mot Hamas på nåt som helst relevant sätt !!

  SvaraRadera