23 augusti 2014

Gazas kristna talar


 
Relatives mourn over the coffin of Jalila Ayyad, a 70-year-old Christian woman killed when her Gaza City home was destroyed in an Israeli air strike
Baptistpastor Hanna Massad talar öppet om vad han ser som händer när han hjälper att skydda Gazas kristna och andra under den aktuella konflikten. Intervju av Timothy C. Morgan och Deann Alford / 22 Augusti 2014

Hur Gazas kristna ser på Hamas-Israel konflikten

Denna sommaren är våldet i Gaza och Israel på tisdagen inne sin femte vecka efter att raketer, avfyrade inifrån Gaza, bröt den senaste vapenvilan. Efter attacken, Israel drog tillbaka sina förhandlare från fredssamtalen i Kairo, och israeliska styrkor inledde nya flyganfall.
Eftersom den israeliska Defense Force (IDF) startade Operation Protective Edge den 8 juli, har IDF gjort 1300 flyganfall, och marktrupper har förstört mer än 30 gränsöverskridande tunnlar. Sedan januari har soldater inne Gaza avfyrat omkring 3.000 raketer in i Israel. Det är den dödligaste konflikten mellan palestinier och israeler sedan andra intifadan , som avslutades under 2005 och fram till mitten av augusti, mer än 2.000 har dött i den pågående konflikten, inklusive 1975 Gazabor (kombattanter ingår), 64 israeliska soldater och två israeliska civila.


Den kristna minoriteten inne i Gaza har inte varit förskonade dödsfall. Men det har också erbjudit tak över huvudet, mat, utbildning och sjukvård till hundratals Gazabor. Hanna Massad, tidigare pastor i Gaza Baptist Church, har samordnat kristna biståndsinsatser från hans nuvarande pastoratet i Amman, Jordanien. Massad som har en examen från Betlehem Bible College och doktorerat i teologi vid Fuller Theological Seminary. Det har funnits kristna i Gaza sedan det tredje århundradet.
Timothy C. Morgan, senior editor, global journalistik och journalisten Deann Alford intervjuade Massad nyligen via telefon och e-post som konflikten fortsätter. CT gör en liknande intervju med kristna inne i Israel på den senaste konflikten.


Vad berättar kristna inne Gaza?

Jag var glad att höra om vapenvilan. I morse var nyheten att tyvärr har striderna fortsatt. Flera gånger varje dag jag kommunicerar med Gaza via telefon eller Skype. Vattentillgången är mycket begränsad i Gaza. Det finns lite eller ingen elektricitet. Jag har talat med mina muslimska grannar och kristna. Alla väntar och orolig för vad som kommer hända härnäst.


Är Gazabor som skyddade i kyrkor?

Gaza Baptist Church har inte skadats, men den är granne med Gazas huvudpolisstation, vilket är ett mål. Bomberna har gjort det för farligt för baptistkyrkas medlemmar att träffas. Men tusentals muslimer har funnit en fristad i andra kyrkor som har öppnat sina dörrar för flyktingar. Min granne ringde för att fråga om han och hans familj kunde flytta in i min familj hemma i Gaza. Nu finns det nästan 100 personer som bor i mitt hus. Människor i hela Gaza tar hand om varandra.
Östra Gaza är mycket farligt. De flesta av norra Gaza gränsar Israel. Genom Christian Mission to Gaza som jag grundade 1999 och i samarbete med Betlehem Bible Society och Gaza Baptist Church, har vi levererat matpacket till hundratals muslimer och kristna. Vårt mål är att hjälpa 1.000 familjer.


Hur många kristna kvar i Gaza?

Fyra hundra familjer. För två månader sedan fanns det 1333 personer, mestadels grekisk-ortodoxa, katoliker och baptister.

Baptistpastor Hanna Massad

Hur ska kristna förstå denna konflikt?

När en jude dödar en palestinier eller palestinier dödande en jude är ett symptom på problemet. Roten till problemet är den israeliska ockupationen av Gaza. Som kristna vet vi att det inte kommer att bli någon fred i människors liv utan Fridsfursten. Men så länge denna ockupation fortsätter, kommer det inte finnas en verklig lösning.
Redan före kriget Gaza drabbades mer än 40 procent av arbetslöshet, medan 80 procent av Gazaborna har gått till välgörenhetsorganisationer för livsmedel. Vi som kristna ge hjälp till både kristna och muslimer genom Christian Mission to Gaza , som speglar Guds kärlek på ett praktiskt sätt. Jag undervisar i Betlehem Bible College förlängning campus i Gaza. Vi hoppas och ber att genom dessa kyrkor vi reflekterar Kristi kärlek i Gaza.
Detta lidande drabbar både kristna och muslimer. The Lighthouse Skolan upplevde döden av två studenter (bröder) i sitt hem. Israel bombade Christian Jalila Ayyads hem , som döda henne. Hennes son, Jeries, förlorade sina ben och en arm. Jeries brukade närvara baptistungdomsmöten.

Har Israel har rätt att existera, och bör palestinierna säga det?

Absolut, ja, och palestinska ledare måste säga det.


Vad säger du till amerikanska kristna som stödjer Israel?

Som kristna i Palestina, vi älskar det judiska folket. När Herren förändrade våra hjärtan, gav han oss kärlek till alla människor. Jag hoppas att mina bröder och systrar i väst har också tillräckligt med utrymme i sina hjärtan inte bara för Israel utan också för palestinierna.
Se den andra sidan av myntet. År 1948 grundades staten Israel , och mer än 700.000 palestinier blev flyktingar, och 50.000 till 55.000 av dem var kristna. De är spridda runt om i världen, en del i Gaza och Västbanken. De flydde till Libanon, Jordanien och Syrien. Många lever fortfarande under mycket svåra omständigheter.

Ibland mina bröder i väst säger, "Detta land är lovade att det judiska folket; ta över det. "Men jag skulle säga, vad skulle du göra för de människor som förlorat sina hem och mark år 1948? Vi har officiella dokument för att bevisa vårt ägande av de 17 hektar som min fars familj förlorade. Om vi ​​talar om en Gud rättvisa och kärlek, hur man förklara detta för de palestinier som förlorat sina hem och mark till Israel?

Amos 5:24 säger: "Men låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!” Och Mika 6: 8: "Människa, du har fått veta vad det goda är,det enda Herren begär av dig:att du gör det rätta, lever i kärlek och troget håller dig till din Gud”.

Hur ska du sträcka ut denna kärlek till dessa palestinier muslimer och kristna som förlorat sin mark? Man kan inte bara säga att Gud gav landet till det judiska folket. Att älska palestinierna, måste du förstå deras kamp. Jag ser människor går för långt att stödja det judiska folket; andra går för långt för att stödja palestinierna. Förlägg kärleken  inte bara till en sida, men att båda.

Vad säger  jag till kyrkan i väst är detta:  Det finns kyrkor och troende på båda sidor. Låt oss fokusera på Guds rike bland palestinierna och Guds rike bland judiska troende. Alla vi kristna i öst och väst tillhör en kropp: Kristi kropp. Välsigna Kristi kropp i denna region.
Vi kan vara till välsignelse för varandra och lära av varandra och berikar varandras liv. Må vi har tillräckligt med utrymme i våra hjärtan för palestinierna, de kristna, och det judiska folket. För den större cirkeln, gör vi vad vi kan för att hjälpa människor att sluta döda varandra och leva sida vid sida med kärlek och respekt.

Vad är de kristnas uppgift ?

I regel kommer krig och militär makt inte lösa problemen. Det bästa sättet är att sitta och hitta en balanserad lösning. Men som en palestinsk kristen, jag var i Gaza och såg belägringen som Gazaborna lever under från himlen, marken och havet.

Jag har aldrig suttit i fängelse, men jag bodde i ett när jag var i Gaza. Gaza har blivit ett stort fängelse. Livet det har varit mycket svårt. Fiskare kan bara gå ut tre miles i på havet. Arbetslösheten är förtryckande. Gaza är 30 miles lång, 7 miles bred, med 1,8 miljoner människor. Människor dör för att de inte kan få den vård de behöver på grund av belägringen och de inte kan lämna. De har också drabbats av problemen mellan Egypten och Hamas. Folket i Gaza måste få öppnade gränser.
Om vi ​​inte behandlar konflikten kommer detta problem att fortsätta under lång, lång tid. Fortsätter denna belägring bidrar till att öka unga som kommer att använda våld för att de har inget att förlora. De har redan förlorat nästan allt.

Till exempel, här är många människor i Gaza visa sina erfarenheter:
Vi kan inte leva våra liv, så vad kommer vi att förlora om vi fortsätter denna kamp? Så låt oss fortsätta denna kamp tills vi kan förbättra våra liv.
Åtminstone, låt oss öppna gränserna så Gazaborna har friheten att gå in och ut. Belägringen måste hävas.
Av de mer än 1.900 Gazabor som dödats i detta krig, enligt FN, 72 procent är civila, och många är barn. En del i väst säger Hamas använder civila som mänskliga sköldar. FN undersöker detta. Andra säger Israel visste att civila var i FN-skolor och bombade den ändå. Det är fruktansvärt alla civila dödas.

En del kristna i Israel har inflytande. Hur ska de tala ut?

Det är svårt för mig att tänka som någon som skickar missiler från Gaza mot civila i Israel. Det är svårt att föreställa sig. Naturligtvis är vi som kristna är emot detta. Men jag vill be mina bröder, judarna, när du ser hur många människor dödas, tror du att det är värt det? Kan du inte hitta ett annat sätt att lösa detta fruktansvärda konflikt?
Kraften på varje sida är inte lika. För oss som kristna, för mig, är för många, vare sig palestinier eller judisk person dödas, eftersom var och en av oss är skapad i Guds avbild. Vi kan se Gud i varandra.
Hur vi kan respektera och skydda värdighet mänsklig oavsett etnisk tillhörighet är verkligen viktigt. Jag hoppas att mina judiska bröder kommer att kunna se på det från denna synpunkt. Och återigen, för oss alla att vara ärliga mot oss själva och försöka gräva ännu djupare för att ta itu med roten till konflikten.

Hur långt tillbaka i historien bör vi gå för att försöka lösa denna konflikt? Jag menar, vill du gå till Abrahams tid var han hade Isak och Ismael?

Vi har problem som vi måste lösa.

För att parafrasera Fader Elias Chacour måste vi stå med de svaga, med offret, med de förtryckta, utan att demonisera förtryck och fortfarande älskar förtryckaren. Naturligtvis de svaga här palestinierna. Palestinier och judar både skadar varandra. Ingen vinner.

Uppmanar du till en djupare känsla av empati med båda sidor?

Kristna troende här i Mellanöstern behöver uppmuntran av sina bröder och systrar i väst.
Låt oss försöka att inte ta ställning, men att ha större hjärta, att älska både och be för båda och uppmuntra både, att fokusera på Guds rike på båda sidor. När det finns orättvisa eller något fel, tveka inte att prata med kärlek.

Om vi ​​villkorslöst stödja Israel, om vi inte talar ut när det finns orättvisa, det är inte bra för det judiska folket. Det beror på i det långa loppet, om Israel fortsätter med detta, i det långa loppet kommer att förstöra sitt folk för kommande generationer och skapa fler och fler fiender som i framtiden kommer att stå emot dem.

I översättning orginaltexen här: Christian Today "How Gaza’s Christians View the Hamas-Israeli Conflict"

Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Tänk om alla kristna kunde tala som Gazas kristna. Tack Egon för att du ger dem röst!

    SvaraRadera