2 september 2014

Bygger för framtiden?Veckans Bard ur  DN
Israel ska beslagta 400 hektar palestinsk mark på den ockuperade Västbanken. Beslutet får kritik från fredsrörelsen, och USA kallar det för kontraproduktivt. Den mark som Israel nu konfiskerar, ligger i närheten av Bethlehem - och hör idag till fem olika palestinska byar. Planen är att bygga en ny stad  säger bosättarledaren David Perl till tidningen Jerusalem Post. Den lilla israeliska bosättningen Gevuot, som idag består av bara tio israeliska familjer, ska växa till en stad. Ur SR 
 

Som repressalie för kidnappningen och morden på tre israeliska ungdomar i juni förklarade israeliska militärens civila administration på söndagen att ett 4 kvadratkilometer stort område på ockuperat palestinskt område på Västbanken ska exproprieras för att ge plats för en ny bosättning. Som repressalie för kidnappningen och morden på tre israeliska ungdomar i juni förklarade israeliska militärens civila administration på söndagen att ett 4 kvadratkilometer stort område på ockuperat palestinskt område på Västbanken ska exproprieras för att ge plats för en ny bosättning. Exproprieringen beslutades tidigare i veckan av Israels regering, skriver israeliska tidningen Haaretz. Platsen ligger mellan Jerusalem och Betlehem, i samma område som morden på ungdomarna skedde, dåd som tillskrivits Hamas. Ur DN 

Hur länge skall vi stå ut med dessa landstölder inför öppen ridå? " USA har uppmanat Israel att ompröva beslutet och kallar det för kontraproduktivt för försöken att nå fred, säger amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande."  Är de allt de har att säga , fegt.
 
Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Förutom att kollektiv bestraffning är helt olagligt, är det också intressant att Israel nu slår till mot de krafter som vill förhandla om fred i det palestinska samhället. De rycker undan mattan för AbuMazen och stjäl marken från de traditionellt mer liberala palestinierna kring Betlehem. Trots att Israel själva anklagar Hamas för att ligga bakom morden. Som sagt, palestinierna har redan med svart humor definierat problemet "Vad hatar Israel mer än militanta palestinier, jo icke-militanta palestinier".
  Som en av världens mest påkostade militärmakter har israel kontroll på situationen så länge det pågår stridshandlingar, en mer fredlig utveckling med avgöranden vid ett förhandlingsbord försätter direkt Israel i en svagare position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. WOW ".. Israel själva anklagar Hamas för att ligga bakom morden.", I Yahoo News intervju, medger Khaled Mashal att Hamas militanta låg bakom mordet på tre tonåringar, men säger inte var "medveten om åtgärder i förväg."

   Vem vet bättre?

   Radera
 2. Egon, du klagar "Hur länge skall vi stå ut med dessa landstölder inför öppen ridå? " USA har uppmanat Israel att ompröva beslutet och kallar det för kontraproduktivt för försöken att nå fred, säger amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande." Är de allt de har att säga , fegt.", och detta i ett land som är sedan länge anslutet till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering. Ändå tillåts nazistiska Svenskarnas parti (SVP) fortsätta med sin rasistiska propaganda.
  Är Sverige bättre än Israel?
  Bygger Sverige framtiden?
  NEJ.

  SvaraRadera
 3. De statsvetare som är anhängare till geopolitiska modeller för att förklara länders förhållande till sina grannar får sina teorier ständigt bekräftade av Israels agerande. Svagt motstånd (från en värnlös civilbefolkning) gör att Israel expanderar. Det är mao knappast internationell rätt som är vägledande.

  Som vanligt blir det halsbrytande jämförelser från Jerry när han jämställer den israeliska statens ockupation, bombningar och illegala annekteringar med ett marginellt nazistiskt parti utan något som helst inflytande...

  SvaraRadera
 4. Nu får jag läsa om halsbrytande anklagelser om ”jämförelser” som jag gjorde, när jag påpekat att Israelerna bryr sig lika lite om kritik från FN/världsopinion som Sverige bryr sig om kritik från FN ”Svensk nazilinje provocerar FN”. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-nazilinje-provocerar-fn/)

  Idag har vi i riksdagen ett marginellt parti utan något som helst inflytande... nämligen Sverige Demokrater eftersom det fanns folk som tyckte att dem var ”ett marginellt nazistiskt parti utan något som helst inflytande...”
  Tretiotalet har inte lärt dessa mänskor en läxa att det förekommer betydande inflytande från sådana marginella rörelser/partier.

  Dessutom är jag trött på att kategoriseras i ett fack som en ”pro” eller ”anti” i MÖ konflikten, speciellt från en individ som älskar tugga på kända fakta om den illegala ockupationen.

  Jag undrar hur individen reagerar på Israeliska ”Sherut Hadin” beslut att ta Hamas till Hague domstolen för ”Straff” exekution av 38 palestinier?
  "Exekution av civila utan rättegång är krigsbrott, säger israeliska ”Sherut Hadin” som filer stämning mot Hamas Khaled Mashal över exekution av dem påstådda israeliska kollaboratörer i Gaza.

  Intervju i Al-Jazeera med Hamas medlemmen Mousa Abu Marzouk, (den 22 augusti 2014) Där tycker Mousa Abu Marzouk att avrättningarna var tänkta för att tillfredsställa folket…. - http://youtu.be/hQiAQZcJcbI

  ”Sherut Hadin” = av lagen

  SvaraRadera
 5. jerry, din fråga var "om Sverige är bättre än Israel?" och syftade på landstöld på Västbanken. Mitt svar att jo, Sverige är bättre än Israel på samtliga punkter vad det gäller internationell rätt och mänskliga rättigheter. Där skiljer vi tydligen oss åt.

  Vad gäller dödsstraff, vare sig det är en bristfällig eller rättvis domstolsförhandling, är det förkastligt. Är det därtill en bristfällig process ska ansvariga givetvis beivras oavsett det är Hamas eller någon annan organisation som står bakom handlingarna. Behöver jag tillägga att Israel har oerhört fler fall att sona vad det gäller olagligt fängslande och utomrättsliga avrättningar.
  Kanske dags för en internationell tribunal där förövarna på bägge sidor ställs inför rätta?

  SvaraRadera
 6. Ja jag vet, jag bryter mot mina egna utsagor från 28 augusti 2014 21:13
  ”Min tystnad betyder att jag kommentarer inte DINA kommentarer, men det är förstår du inte.”

  Ja, Urban det brukar inte låta så från Jerry när Israels röst får råda. ”Israel bjuder till och får raketer tillbaka.”
  Men Urban du har rätt om dessa ”.. fanatiska och blodtörstiga palestinier!”, att mörda sina egna och dessutom på allmän plats med åskådare så unga som tio år.
  Visa fakta gällande konflikten mellan araber och judar var okänd för mig som till exempel blockaden som en strategi från Israels sida att kuva, splittra och kontrollera palestinierna.

  Hade ingen aning att blockaden/belägringen är ett svar på det demokratiska val som faktiskt genomförde och där palestinierna hade fräckheten att välja något annat än vad kolonialmakten i Tel Aviv tyckte var lämpligt.

  Vidare är det oklart för mig att svaret på freden finns i internationell rätt. Alla tolkar det enligt sina behov, förutom svegie.
  Javisst man kan fråga sig varför Israel är emot detta självklara(?) rättesnöre.

  Men Urban det som är så förbryllande är att det är inte händelserna på nittonhundratalet som är konflikten mellan araber och judar, konflikten existerat långt innan sionismen grundades och grundandet av den judiska staten, redan vid slaget i KHAIBAR har skälet till konflikten grundlagts.

  Din tes att konflikten mellan staten Israel och palestinierna får fokus med tanke på dess historia (bibliska platser, kolonialism, europeisk anti-semitism/Förintelsen, stormaktspolitik, FN:s ansvar etc) och dess övergripande betydelse i relationerna mellan arabvärlden och Väst är ABSURD – äkta önsketänkande från folk som rättar sig på bibeln och blandar in europeisk anti-semitism och Förintelsen.
  Bekvämt sätt att se på dilemmat mellan araber och judar, som sammanfattas i följande slagord ”KHAIBAR KHAIBAR YA YAHUD JAISU MUHAMMAD SOUFA YA'UUD”

  Urban antingen är du okunnig eller ännu värre – dum, när du kallar ”Det som nu sker i skuggan av Syriens och Iraks sönderfall är fruktansvärt. De behöver man inte jämföra med någon annan konflikt. Men tyvärr är det ju medveten strategi från Israels sida. Flytta fokus från Israels ansvar, det tycks vara mantrat.”
  Israel har mycket att frukta av utbredningen av det så kallade Islamiska Staten, eftersom arealen som Kalifatet gör anspråk på inkluderar förutom Libanon även Israel.

  Urban, hur dum man måste vara för att ställa följande; ”.., jag tror vi är överens om vikten att stoppa IS(IS) framfart. Men hur gör man det på bästa sätt, har du några förslag?”
  DU mistar dig kolossalt med ”.., jag tror vi är överens om” någonting överhuvudtaget!

  Du lever i din insnöade ideologi från Palme epoken om att Sverige är tongivande för rättvisan i världen.
  Du kommer med så utnötta frågor som ”Varför kommunicerar du genom youtube-klipp?”, jag tycker att det är onödigt med långa kommentarer när en video visar och säger det nödvändiga.

  Ser du inte din egen fördomsaktiga uttalande om ”För det första så är alla attacker på på judar och deras egendom förkastliga. Man ska ha rätt att försvara även förtryck och t.o.m bombningar av civila. Det ingår i den svenska yttrandefriheten.”, vad f*n har den svenska yttrandefriheten att göra med alla attacker på judar och deras egendom?!

  Det blev för långt men eftersom du behöver vakna så får det vara så långt så att du äntligen begriper att världen befinner sig mitt i ett världsreligionskrig.

  Vi är de som kriget riktas mot http://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2014/06/isisrevised-400x206.jpg

  Men sådana ”konspirationer” om Islamiska Staten tror du inte på, det saknas ju dokumentation (bild och filmbevis) samt analyser i ämnet.

  SvaraRadera