12 augusti 2014

Kristna förföljs i Irak och Syrien

 


Medan kriget i Gaza fyller TV-skärmar och sidorna i tidningar runt om i världen, pågår en annan tystare tragedi slår i Mellanöstern, efter att jihadister "erövring av den islamiska staten och upprättandet av kalifatet mellan Irak och Syrien."

De kristna i Mosul, den bibliska Nineve, som ligger i norra Irak. Fader Nerwan Nasser, en Franciscan präst den latinska kyrkan i Betlehem och född i Mosul, just återvänt från Irak, där han såg sin familj. Fr. Nerwan Nasser Pastor, Saint Catherine - Bethlehem "Dessa grupper från Dash, som kommer från Damaskus, har tvingat människor att lämna platsen, oavsett om de var kristna eller muslimer. Kristna fick tre val: lämnar kristendomen och konvertera till islam, betala en månatlig summa pengar eller försvinna. Min familj är en av de familjer som har lämnat vår by. " Vad är fantastiskt är att dessa människors ståndaktighet i tron, trots allt.

De säger alltid till mig: 'Abuna, oroa dig inte: det här är ett prov för oss. Låt oss gå vidare. Vi kommer att återvända till byn. Om inte, kommer Gud att ge oss ett annat sätt som är för vårt eget bästa. " När du hör människor som lider och som måste lämna huset och som fortfarande talar så här, tror du att denna situation är dålig, men den också stärka tack vare sin tro. " kristna har funnits i, Mosul sedan det första århundradet. Aposteln Thomas evangeliserade här. Katoliker är av syrianska eller kaldeiska kyrkan.

Före erövringen, i början av juni fanns det 35 tusen kristna här. I dag, väldigt få familjer kvar. Några har gått till närliggande städer som ännu inte är upptagna. Andra har blivit flyktingar i grannlandet Kurdistan. HE Mons. Gregorie Pierre Melki patriarkalisk Exarch Jerusalem för syriska katoliker "Bagdad och Mosul var de två största stift i vår kyrka. Nu, i Mosul ingenting lämnas. Den kaldeiska biskopen i staden sa: "Jag har inte längre ett stift. Jag har inte längre några kristna kvar i mitt stift. Jag är en biskop utan stift. '" Förutom att tvångs utvandringen av människor, de jihadister "är fångade i Mosul har det allvarliga konsekvenser på det historiska och konstnärliga arvet i kyrkorna i tillägg till deras handlingar.

HE Mons. Gregorie Pierre Melki patriark både i Jerusalem för syriska katoliker "De tog besittning av den kaldeiska, syrisk-ortodoxa och syrisk-katolska biskopssätet. I vårt stift Mosul, tog de ​​porträtt av patriarker och biskopar; De tog också andra handlingar och de brände allt. " I ett land söndersliten av år av krig, är den kristna förföljelsen av de senaste månaderna en aldrig tidigare skådad händelse. HE Mons. Gregorie Pierre "Vi har levt som kristna sida vid sida med muslimer i århundraden. Då och då, förekom förföljelser, men den kristna närvaron var där. Lyckligtvis finns det muslimska röster tydligt talar upp och sade: "Det här är mot islam." De säger: "Den kristna närvaron för oss var alltid ett element av utvecklingen av kulturen."

Och nu är de inte vet vad som väntar i framtiden. Fr. NERWAN NASSER, OFM Pastor, Saint Catherine - Betlehem "Det finns inget ljus i slutet av tunneln som skulle kunna få oss att säga:" Det här kommer att sluta och vi kommer att kunna gå tillbaka. " Ingen vet hur det kommer att sluta, varken regeringen eller vanliga människor. " Gregorie Pierre "Vi måste verkligen be Herren för hans nåd och ljus så att ledarna verkligen kommit att förstå att finna fred är deras plikt."

I översättning av text till filmen
Dagen-3
Dagen-2
Dagen

"Att Irak splittrats snarare än konsoliderats de senaste åren har inte varit någon hemlighet. Men omvärlden fick inte upp ögonen för vanstyret i Bagdad förrän i mitten av juli, då Iraks stora armé, som kostat många miljarder dollar på senare år, föll ihop som ett korthus för Islamska statens anstormning i  Mosul. IS lade då vantarna på väldiga förråd av amerikanska vapen och ammunition, utrustning som nu hjälper IS att överrumpla de mer erfarna kurdiska förbanden." ur DN 

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

  1. En fullständigt vidrig utveckling, vi har ju många syrier och irakier i kyrkan hemma som har släkt kvar. Man trodde ju knappt det kunde bli värre

    SvaraRadera
  2. Verkligen en obehaglig utveckling i det söndertrasade Irak och Syrien. Måtte de kristna få återvända och fortsätta leva sina liva i sina städer och byar.

    SvaraRadera
  3. Jerry, det är väl inte så konstigt att konflikten mellan staten Israel och palestinierna får fokus med tanke på dess historia (bibliska platser, kolonialism, europeisk anti-semitism/Förintelsen, stormaktspolitik, FN:s ansvar etc) och dess övergripande betydelse i relationerna mellan arabvärlden och Väst.

    Det som nu sker i skuggan av Syriens och Iraks sönderfall är fruktansvärt. De behöver man inte jämföra med någon annan konflikt. Men tyvärr är det ju medveten strategi från Israels sida. Flytta fokus från Israels ansvar, det tycks vara mantrat.

    Jerry, jag tror vi är överens om vikten att stoppa IS(IS) framfart. Men hur gör man det på bästa sätt, har du några förslag?

    Urbaann

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.youtube.com/watch?v=fAJ38zVx-1o&sns=em - några förslag?.....

      Radera
    2. Varför kommunicerar du genom youtube-klipp?

      Radera
  4. "Ett betydande antal svenskar har anslutit sig till jihadistgruppen Isis, enligt Säkerhetspolisen."
    http://www.youtube.com/watch?v=fk7XOkYjP2E

    Nu blev det tillåtet att prata om de 'svenska' islamisterna och krav ställs på lagändring - myndigheten vaknade för sent.
    http://www.svt.se/nyheter/varlden/svenskar-ansluter-sig-till-isis

    SvaraRadera
  5. Seriöst Jerry, kan du inte sluta med ditt konspirationstjafs. Eller kan du berätta vilken paragraf i lagen som tidigare inte tillät att tala om svenska islamister. Jag kan förstå att mycket av detta känns nytt för dig, men tänk på att vi inom kyrkorna dels har massa medlemmar som flytt från dessa områden och dels har systerkyrkor där. Jättebra du diskuterar ämnet men det blir lika iintressant som Spam i kommentarsfälten när du ständigt måste upprepa hur nytt det är för dig, eller påstå du varit förbjuden att tala om det tidigare.

    SvaraRadera