8 augusti 2014

Röster från Bethlehem om Gaza

 

Aug 8, 2014 Bethlehem Bible College's media center interviews people on the streets of Bethlehem regarding the war in Gaza.

Det är ledsamma nyheter från Gaza våldsamheterna har återupptagits i dag efter tre dygns vapenvila.

”Raketattackerna återupptogs efter att det stod klart att de viktigaste kraven från palestinsk sida, att blockaden av remsan lättas eller hävs, inte godkänts av Israel i en långsiktig vapenvila. Trots vädjan från de egyptiska medlarna om en förlängning av eldupphöret, vilket Israel tidigare sagt sig villigt att göra, meddelade Hamas att man väljer att åter ta till vapnen. ” SvD

” Vi vill ha ett slut på blockaden. Denna politik är otvivelaktigt olaglig. I ett sällsynt tydligt offentligt uttalande från Internationella Rödakorskommittén uttrycktes nyligen att Israels stängning av Gaza är att betrakta som en kollektiv bestraffning och strider mot internationell rätt. De negativa konsekvenserna av politiken är tydliga i vår vardag. Vi vill inte fortsätta att leva under ovärdiga omständigheter. Är det orimligt? Dessa är inte politiska krav. De begär endast att vi blir behandlade som människor. ” Skriver Raji Sourani, advokat och grundare av människorättsorganisationen Palestinian Centre for Human Rights.” Ur GP- Debatt

 Läs även i Sveriges Radio

Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Egon, du har övertygat mig att du har ett brinnande tro på Jesus.

  Samma brinnande tro på ”lagen av Gud" läran har Hamas, och där har du dilemmat, som gör att konflikten lär inte sluta på fredlig väg.

  Men jag har redan otaliga gånger påpekat detta.

  Här har jag tagit fram Wikipedias definiering av ”lagen av Gud” SHARIA;

  "Enligt sharia är det dödsstraff på "avfällighet" (apostasi), att avvika från ett rättroget muslimskt liv. Detta kan exempelvis inbegripa ateism, konvertering till annan religion (vissa islamiska sekter räknas dit) att uttrycka hädelse mot Koranen eller Muhammed och hans familj eller att förkunna att något enligt sharia förbjudet (haram) skulle vara tillåtet (halal), dvs. "uppmuntran till synd". Vissa muslimska lärda har dock kritiserat tillämpningen av dödsstraff för avfall. Minderåriga, och ibland kvinnor, kan undantas från dödsstraffet. Tillämpningen av apostasilagen gör att alla är tvungna att följa islam, eftersom det enligt islamisk praxis är fadern som väljer religion åt det nyfödda barnet genom att man viskar shahadan i barnets öra och därmed upptas i den muslimska gemenskapen (umma). Praktiken är det även familjens ansvar att se till att en "avfallen" kommer till "rätt väg" eller bestraffas om det inte sker."

  SvaraRadera
 2. Bra att SvD redogör för bakgrunden till Hamas återupptagna raketbeskjutning. Blockaden är ju en av grundbultarna för ett normalisering av livet för Gaza. Att Israel vägrar denna humanitära självklarhet säger en del om den egna fredsviljan. Hur skulle Israel agera om de blev instängda på samma sätt som befolkningen på Gazaremsan?

  SvaraRadera
 3. Blockaden har också gett Hamas enorma ekonomiska inkomster, samtidigt som den inte stoppa några som helst vapen till Gaza.
  Det finns ju i dagsläget inga andra skäl än ren prestige för Israel att upprätthålla blockaden, och under 2013 var det lägsta antalet raketattacker någonsin (inga alls från Hamas under början av året, det är inte heller belagt att attackerna i mars var från Hamas och man vet även att Hamas försökte stoppa andra grupper som sköt under 2013). Nu kommer dock 100 000 kronors frågan.... om det var viktigt stoppa attackerna från Gaza ? Varför lättade man inte på blockaden när det var lugnt ?? Svaret från många kristna i Gaza är att Israels nuvarande regering har nytta av att de militanta islamisterna är starka i det palestinska samhället (eftersom "fredliga" palestinier gör att omvärldens ställer tuffare krav på Israels engagemang i fredsförhandlingarna, och det underminerar bosättarrörelsen).
  Om det ligger nåt i det ??? Your guess ?? Klart är att de kristna i Gaza har bra insyn i många andra frågor..

  SvaraRadera
 4. Bra att veta att Urbaann saknar kunskap om för bakgrunden till blockaden.

  Självklart föredrar han Dror Feilers åsikter i http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/blockaden-av-gaza-innebar-konstant-vald_3739814.svd, och detta utan ETT ORD om NÄR och VARFÖR blockaden kom på tapeten!

  Varför alla vill glömma att hösten 2005 utrymde Israel sina bosättningar i Gaza, och ungefär 14 000 bosättare tvångsevakuerades(!) – aktionen kunde övergå till civilkrig mellan fraktionerna i israel - http://youtu.be/35UPz3ze4E4
  Resultatet av utrymning blev raketanfall från Gaza mot israelisk civilbefolkning!

  Raketanfall från Gaza mot israelisk civilbefolkning resulterade att Israel av säkerhetsskäl har behållit kontrollen av luftrummet och sjötrafiken – kort sagt infört en ineffektiv blockad.

  Vilka palestinier bor i dessa hem som syns i http://youtu.be/pvJjgromOws, vilka barn leker på lekplatserna av före detta bosättningen?

  Har palestinierna som jobbade på anläggningarna övertagit dessa för att fortsätta med odlingen av blommor för export till hela världen - http://youtu.be/cKfZOX7Jjx4?

  SvaraRadera
 5. Ja, det brukar låta så Jerry när Israels röst får råda. Israel bjuder till och får raketer tillbaka. Vilka fanatiska och blodtörstiga palestinier!

  Alternativt ser man blockaden som en strategi från Israels sida att kuva, splittra och kontrollera palestinierna. Inte för att Israel är ett utslag av en metafysisk ondska, utan för att de anser sig ha rätt till det land som är palestiniernas. Fråga mig inte vart de har fått denna tanke ifrån men direkt folkrättsvidrig är den!

  Jerry, varför beskriver du blockaden som ett svar på raketanfall när Israel har såväl avfyrat som dräpt fler palestinier än tvärtom?

  Varför skriver du inte om att blockaden/belägringen är ett svar på det demokratiska val som faktiskt genomförde och där palestinierna hade fräckheten att välja något annat än vad kolonialmakten i Tel Aviv tyckte var lämpligt?

  Svarte på freden finns i internationell rätt. Varför är Israel så emot detta självklara rättesnöre?

  SvaraRadera
 6. Så här beskriver min kollega och gode vän Issam Younis verkligheten för civila i Gaza just nu, dagen efter att vår kollega Anwar Al Zaaneen dödats ( http://www.diakonia.se/Info/Nyheter-och-mediaservice/Pressrum/?itemId=1038640&type=pressrelease )av en riktad israelisk missil när han försökte hjälpa civila med vatten.
  AlMezan hör till de mest tydliga palestinska kritikerna av Hamas inne på plats i Gaza, deras medarbetare har utsatts för mordförsök, misshandel och hot. deras kontor och utrustning från Diakonia har flera gånger förstörts av vad alla tecken tyder på varit personer när Hamas eller andra radikala miliser. Nu behöver Hamas inte längre mörda sina kritiker, Israels flygvapen gör gärna jobbet åt Hamas. Läs och dela gärna Issams ord hur det är att vara civil i Gaza idag 11 Augusti 2014 !
  "My beloved, my dear colleagues at Al Mezan Center, all who I love, family, friends, neighbors, all who I know and all who I do not know, please please please, do not stay at your homes, and do not go out to a street, or to a school, or to an office, or to a hospital, or a school, or a mosque, or a church or even a kindergarten or a nursery. Do not pass beside a cemetery, or a power station, or a water well, or a sewage system station. Do not pass next to an ambulance, or beside a UN flag. Do not jump in a car and do not walk. I do not want to be bereaved by any of you or your beloved."

  SvaraRadera
 7. Joakim, jag läste om Anwar Al Zaaeen och det är så tragiskt och meningslöst alltihop. En sådan fin människa blir (liksom otaliga andra fina människoliv) dödade av det förtrycket. Det är sannerligen beklagligt. Men också onödigt och något som kan undvikas. Måtte det snarast bli ett rättvist fredsavtal.

  SvaraRadera