25 november 2014

Avvisad från Israel-3

Ben Gurion Airport foto EB


En svensk kvinna engagerad i Socialdemokrater för tro och solidaritet har fängslats av myndigheterna på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

Hon heter Aziza Hassouna från Avesta kom till Israel i söndags, tillsammans med flera andra Socialdemokrater från Dalarna för en studieresa. Trots att hon är svensk medborgare, med palestinskt så fick hon inte resa in i Israel ur  Sveriges Radio

"Enligt S-gruppen skedde gripandet under en studieresa där totalt 15 deltagare skulle till Betlehem. Kvinnan har själv bakgrund i Gaza. Enligt Socialdemokrater för tro och solidaritet var det kvinnans bakgrund som ledde fram till att polis på flygplatsen tog kvinnan ur den 15 man starka gruppen och förde henne till ett kvarhållningsrum. 

Där har hon befunnit sig sedan i går och har fått mobilen beslagtagen. Gripandet skedde när gruppen precis anlänt till Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

 – Det är alldeles uppenbart att det handlar om den här kvinnans bakgrund med rötterna i Gaza, säger Monica Fundin Pourshahidi, politisk sekreterare i organisationen, till Expressen.se"  ur . Expressen

Det är inte första gången svenskar blir avvisade från att resa in i Israel ”SVT:s meteorolog Joel Mellin från Gränna skulle semestra i Israel. Istället fängslades han av gränspolis i tre dagar och fick inte komma in i landet. Joel Mellin och hans norska kompis hade sett fram emot många besök vid historiska platser, istället blev det stopp på flygplatsen i Tel Aviv. Enligt SVT Avvisade från Israel-2
Nu tycker jag UD i Sverige skall kalla till sig Israels ambassadör och be om en förklaring. Vi kan inte ha kvar visumfrihet med ett land som behandlar svenska medborgare så oförutsett.

Att riskera att bli avvisad på Ben Gurion skapar ju en osäkerhet kommer jag släppas in? Själv har jag vid de två senaste resorna blivit detaljerat utfrågad var och vem jag avser besöka. Jag har aldrig varit med att man gör det när man reser in i andra länder med visumfrihet.

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

 1. Att Kvinnan (märkligt att namnet är förborgad …) har bakgrund i Gaza är tillräkligt för att Israeliska Shin Bet kommer med sådana drastiska beslut som leder till deportering.

  Att komma med ”Jag har aldrig varit med att man gör det när man reser in i andra länder med visumfrihet.”, är typiskt reaktion från svenskar som begriper inte vad krigstillstånd är för något.
  Hamas hotar med "heligt krig" på grund av att den israeliska regeringen har godkänt ett lagförslag som ska bekräfta Israels status som judisk nationalstat.
  Nu återstår det att se vad som händer i Knesset när frågan skall behandlas.

  Att vara så naiv och tro att Shin Bet känner inte till bidningar mellan Socialdemokraten Adrian Kaba (som uttalat antisemitiska åsikter) och Monica Fundin Pourshahidi som var med S-gruppen inklusive den hemliga kvinnan med Gaza bakgrunden.

  Visumfrihet är inte lika med att man förskonas kontroll vid gränsen!

  SvaraRadera
 2. Jerry "den hemliga kvinnan med Gaza bakgrunden." jag uppdaterde mitt blogginlägg igår vid lunch där framgår vad hon heter :)

  SvaraRadera