20 november 2014

Enögt i Dagen

Elisabeth Sandlund ledarskribent i den kristna tidningen Dagen kommenterar den blodiga attacken i en av Jerusalems synagogor på t­isdagsmorgonen

”Israel har en fungerande r­egering med full kontroll över nationens göranden och låtande. Alla är inte överens om hur aggressionen bör bemötas men debatten förs i ordnade former och i enlighet med demokratins spelregler, som också gör att p­olitiker ställs till svars för sina beslut."  Dagen-Allt dystrare för fredlig process

Givetvis fördömer jag attacken, men Elisabeth nämner inte om den Israeliska regeringens ansvar av det upptrappade våldet under den senaste tiden .

Demolished Beit Arabiya, November 2012 Ur ICAHD
Så här skriver Jeff Halper direktor för den israeliska kommittén mot husrivningar (ICAHD) Israel är inte i "klorna på en terrorist angrepp", som premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav i denna presskonferens ikväll; Det är i klorna på meningslöst våld som uppstått av förtvivlan och förtryck. Palestinierna, har förlorat allt hopp om slut på ockupationen och en liten egen stat, fängslad i små öar i sitt land, offer, fattiga, som saknar minimum av individuella och kollektiva rättigheter, fördrivna, även från deras enda tillflyktsort, sina rivna hem (cirka 48.000 palestinska hem har rivits i det ockuperade territoriet sedan 1967), har reducerats till att bli piskade. 

Hotet mot al Aqsa moskén - och det finns påtagliga hot som kommer från den israeliska högern, som vill dela den heliga platsen som de gjorde med Ibrahimmoskén i Hebron - bara lägga till den fara som det har varit hittills en politisk konflikt som kan lösas nu kan förvandlas till ett okontrollerbar religionskrig. - ur Jeff Harper Mondoweiss


Hon avslutar ”Det svenska erkännandet av P­alestina är ett faktum men det har inget positivt att b­idra med i den situation som nu r­åder. D­äremot bestyrks de kritiska synpunkterna från många håll om att det var en förhastad å­tgärd i ett läge som kännetecknades av stark osäkerhet och oro, en osäkerhet och oro som nu ytterligare har förstärkts. ” 

”Förhastad” Jag säger som utrikesminister Margot Wallström ”Det finns de som kommer att hävda att dagens beslut kommer för tidigt. Jag är rädd för att det snarare är för sent.” 

Tidigare :Israel stoppar kristna

 Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

 1. Har svårt att tro på "fördömer" utspelet "Givetvis fördömer jag attacken, ", samtidigt hävdar jag att det är 'Enögt i DMMB' med tanke på att du anklagar Elisabeth att hon nämner inte om den Israeliska regeringens ansvar(?!) av det upptrappade våldet under den senaste tiden. Alltså du jämställer religiösa fanatiker som "israeliska regeringen".

  Du säger "som utrikesminister Margot Wallström ”Det finns de som kommer att hävda att dagens beslut kommer för tidigt. Jag är rädd för att det snarare är för sent.”
  Utrikesminister Wallström tycks lida av en starkt förvrängd verklighetsuppfattning.

  Jag säger som Kanzlerin Merkel; "Den ensidiga erkännande av den palestinska staten är inte lösningen."
  "Festhalten an Zwei-Staaten-Lösung
  Merkel betonte: "Die Bundesregierung setzt sich für eine Zwei-Staaten-Lösung ein. Wir sehen, wie schwierig das ist."

  Die einseitig Anerkennung des palästinensischen Staates sei keine Lösung. Diese sieht Merkel in dem Versuch, Gespräche in Gang zu setzen. "Wenngleich es unter den augenblicklichen Bedingungen als sehr schwierig erscheint", so Merkel." [källa: Die Bundeskanzlerin]

  Hur många gånger behöver jag upprepa att konflikten slutar med en katastrof om fanatiker på båda sidor förutsätter med sina religiösa dumheter.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att jag har tagit fram Kanzlerin Merkel uttalade på tyska så här har du SVT text sida 130 på svenska;

  Rubrken: "Merkel avvisar Palestina erkännande"

  Tysklands förbundskansler Angela
  Merkel förkastar idén att erkänna en
  palestinsk stat ensidigt.

  Hon menar att palestinier och israeler
  enbart kan lösa konflikten genom
  förhandlingar. Målet ska vara, enligt
  Merkel, att bägge sidor kommer överens
  om en tvåstatslösning.

  -Från vår synvinkel skulle ett
  ensidigt erkännande av den palestinska
  staten inte flytta oss framåt mot en
  tvåstatslösning, sade Merkel i dag."
  http://www.svt.se/svttext/tv/pages/130.html

  SvaraRadera
 3. För att det ska bli ett gemensamt EU-beslut, krävs att EU:s 28 medlemsstater måste besluta enhälligt om att erkänna Palestina.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/merkel-vill-inte-erkanna-palestina_4125805.svd

  Vågar gissa att Margot Wallström och du kokar av ilska….

  Jeff Halper som är mot husrivningar, har glömt att Israel övertagit bestraffning metoder som England praktiserade under Palestina mandatet - lika förkastligt idag som då.

  Välkommen till verkligheten.

  SvaraRadera