14 juni 2015

Bosättare sätter palestinsk hem i brand

Runt 24:00 30/31 maj, vaknade Imad Abu Shamsiyehe till ljudet av stenar som kastas mot sitt hem, i Tel Rumeida, Al Khalil (Hebron). Detta är inte alls ovanligt för Abu Shamsiyeh familj - de är ofta trakasserade, ibland dagligen, och attackeras av israeliska bosättare.


När han gick ut ur sitt hus för att se vad som pågick, upptäckte Imad att en del av hans hus hade satts i brand av bosättare. Han såg de sex unga israeliska bosättare som flydde från sitt tak, då han gick tillbaka till hans hus för att få hans fru och barn ut ur den brinnande byggnaden. Bosättarna - alla ser ut att vara i tjugoårsåldern – nådde taket på Imad hus och hällde bensin på ena sidan. De fortsatte sedan att sätta hela området lågor inklusive en soffa stod på terrassen.

Tillsammans med grannar kunde Imad släcka elden. Efteråt kontaktade han israeliska soldater som stod utplacerade i närheten hans hus när händelsen inträffade och frågade vad de hade bevittnat. Soldaterna svarade genom att anklaga honom för att han startade branden.
Dagen efter, (31 maj), gick Imad till polisstationen för att rapportera vad som hade hänt. Trots att det var långt ifrån första gången familjen blivit våldsamt attackerade av israeliska bosättare, lade  polisen ner rapporten som en obetydlig intendent, och följer inte upp ärendet.


Som tidigare nämnts, har Abu Shamsiyeh familjen utsatts för flera fall av bosättarvåld våld. Bara två månader sedan bosättare förgiftades vattnet på toppen av huset. Vattentanken som är källan till familjens vattenförsörjning. Som ett resultat av frekvent bosättarvåld, inklusive stenkastning, har familjen lagt ett staket upp över toppen av sin terrass för att skydda sig själva.

Imad Abu Shamsiyeh är vice koordinator för människorättsförsvarare, en Hebron baserad grupp för att dokumentera brott och trakasserier som utförs av soldater och bosättare på Västbanken. Flera timmar innan huset brinnande, rapporterade han en kniv attack av bosättare mot palestinier ungdomar i Tel Rumeida.   Översätt av EB orginalet kan läsas här:  International Solidarity Movement,

Tidigare:  " Förra månaden, satte vandaler eld på dörren till Trappist klostret i staden Latroun väster om Jerusalem, i en annan uppenbar "price tag". attack" Pricetag-2012

" Det israeliska samhället ­militariserades, demokratin urholkades, generationer av unga judiska män brutaliserades av erfarenheterna som ockupationssoldater mot en försvarslös civilbefolkning" ur Anita Goldman " 40 år i ett strupgrepp"

Läs även andra bloggares åsikter om  

1 kommentar:

  1. Nu har det hänt igen... Misstänkt mordbrand på kyrkan i Ein Sheva platsen för mirakel multiplikation av bröden och fiskarna vid Galileiska sjön.

    Sedan kommer de aldrig ändrade åsikterna (fördomarna);
    om det var palestinierna så kallas det: terrorist attack på kyrkan.
    om det vore judiska extremister (bosättare?), då det kallas prislapp eller mordbrand.

    SvaraRadera