17 augusti 2008

I israeliskt fängelse

Tidningen Dagen skriver att: Israels regering beslutade på söndagen att 200 palestinier som hålls i israeliska fängelser ska friges.

Visst låter det bra men jag skulle vilja komplettera bilden:

I den senaste rapporten över läget för de mänskliga rättigheterna i de palestinska områdena, anger FN:s särskilde rapportör John Dugard att över 700 000 palestinier har satts i fängelse sedan 1967, och att det för närvarande finns ca 11 000 fångar i israeliska fängelser, inbegripet 376 barn, 118 kvinnor, 44 ledamöter av det palestinska lagstiftande rådet och ca 800 personer som är administrativt frihetsberövad.
I slutet av januari 2008 höll Israel 813 palestinier i administrativt förvar. Dessa personer hålls frihetsberövade i perioder på upp till sex månader, som kan förnyas, som resultat av endast ett administrativt beslut. Administrativt frihetsberövande är tillåtet enligt internationell rätt, men endast i fall då en viss person utgör ett hot mot statens säkerhet, och med strikta restriktioner för tillämpningen. Israel har dock aldrig definierat vilka kriterier som gäller för ”statens säkerhet”, och därför bryter Israels utnyttjande av administrativt frihetsberövande mot dessa restriktioner.
De flesta palestinska fångar finns i fängelser i Israel. Förutom att detta ofta gör besök av familjen omöjliga, bryter det mot artikel 76 i den fjärde Genèvekonventionen, vilken föreskriver att personer från ett ockuperat område ska hållas fängslade i det ockuperade området och, om de döms till fängelsestraff, ska avtjäna straffet där.
Fångar utsätts för förnedrande och förödmjukande behandling. Förhör genomförs på ett omänskligt sätt som ibland gränsar till tortyr. Maten är dålig och trängseln stor.Två rapporter som offentliggjordes 2007 av israeliska frivilligorganisationer visar att gripna personer utsätts för fysisk misshandel och nekas att få grundläggande behov tillfredsställda, t.ex. hindras i mer än ett dygn från att sova. Behandlingen av barn är lika alarmerande.
Under de senaste åren har man börjat gripa, förhöra och sätta palestinska barn i fängelse på ett systematiskt sätt. I slutet av juli 2007 hölls ca 385 palestinska barn fängslade i Israel. Dessa barn åtalas vanligtvis enligt samma militära system som används för vuxna palestinie. Detta är naturligtvis ett brott mot FN:s konvention om barnets rättigheter (UNCRC) som trädde i kraft i Israel i november 1991. Israel förnekar dock att den är tillämplig på det palestinska området.

Utdrag frånDet skulle vara lovvärt att tidningen Dagen någon gång skulle berätta om någon av människorna bakom dessa siffror. Jag länkar till ” I israeliskt fängelse”
I israeliskt fängelse

Ni har plöjt orättfärdighet, ni har skördat ondska, ni har ätit lögnens frukt.
Ni har litat på era stridsvagnar och era många krigare.
Profeten Hos 10:13

Läs även andra bloggares åsikter om

15 kommentarer:

 1. Är det inte roligt att du tycker det är bra att mördare släpps fria. Jag undrar då vem det är som gör orättfärdighet och äter lögnens frukter?

  SvaraRadera
 2. Tony, med mördare syftar du på de 376 barnen antar jag? Order "barnamördare" får en helt ny betydelse med din vokabulär.

  Nej, bättre att vi börjar spärra in spädbarnen också. De har en tendens att döda sina mödrar när de tvingas bli födda vid israeliska vägspärrar.

  SvaraRadera
 3. Vi vet att du Tony inte har någon empati för palestinierna. ”Bland de fångar som kan komma i fråga finns två som var inblandade i dödliga våldsdåd på 1970-talet ” Dessa två har suttit över 30 år i fängelse. Vilka brott har övriga 1998 begått?
  Det anmärkningsvärda är att Israel sätter palestinska barn i fängelse Se länk: http://www.tidningenbarn.se/zino.aspx?articleID=5448

  läs även Diakonias rapport ”israeliska säkerhetspolisen misshandlade den palestinske journalisten”
  http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2560

  ang ” orättfärdighet”, israeliska bosättare blir aldrig straffade för liknade och grövre våld.
  För er andra som har kvar er empati för alla folk kan jag rekommendera en artikel av följeslagaren Johannes Mosskin ” fotboll i spökstaden” som just handlar om olikhet inför lagen. jag läkar dit.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Att palestinska barn dödar är inget nytt. Men, nej jag menade inte barnen utan vuxna terrorister som vill utplåna judarna som sitter och har suttit i fängelser och har släppts ut för att personer som ni inte har medlidande med Judar som har ett utrotningshot på sig av dessa fundamentala muslimer.

  Egon, "Vi vet att du Tony inte har någon empati för palestinierna."

  Så jag har inte empati med araber för att jag inte tycker om terrorister? Det var det dummaste jag hört från dig. Nej, jag har inte empati för mördare som inte ändrar sig och slutar upp med sitt dårskap. Jag tycker däremot synd om dom för att dom fått utstå en hjärntvätt sedan barnsben. Det har däremot du, vilket gör dig till den orättfärdige.

  SvaraRadera
 7. Jo, jag antar att Tony syftar på Yousef al-Zeq som är sex månader gammal idag och sitter i israeliskt fängelse. Självklart är han extremt hjärntvättad, det bara gurglar när han försöker tala.

  Nej, en sådan liten orättfärdig typ som blivit mördare vid sex månaders ålder ska givetvis spärras in. Inget medlidande med en sån terrorist!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Du anonyme : §1. –Håll dej till ämnet! Kommentars-fältet är inte ämnad att användas som någon länklista. Fortsätter detta ofog kommer jag att endast tillåta kommentarer med eget Google-konto .

  Det barn Hampus Eckerman nämnde kan ni läsa om idag i Rawia Morras blogg, jag länkar dit

  SvaraRadera
 10. Rawia Morras blogg är inget jag vill läsa, mår väldigt dåligt av det hon skriver, hon är helt utan sans. När man läser detta:

  "Men att israelerna ämnar släppa världens äldsta politiska fånge, Said al-Atabe som suttit i hela 31 år för att han attackerat israeliska soldater kommer en aning försent. Israel har faktiskt hamnat i Guinness rekordbok. Inget land har hållit politiska fångar så länge som Israel."

  Först är han en mördare och sen är han politisk fånge. Och det är visst värre med att fängsla en person som mördar än att mörda en som fösvarar sitt land. Alltså bättre att mörda än att hålla fången.

  Hampus, kan du inte läsa?

  SvaraRadera
 11. Jo, Tony, jag kan läsa. Att du just sa att en sexmånaders baby var en mördare och en politisk fånge.

  Fy på dig!

  SvaraRadera
 12. Och vi kan alltid ta Amnesty på det:

  "The majority of those arrested were later released without charge, but hundreds were accused of security offences. Some 9,000, including more than 300 children and Palestinians arrested in previous years, remained imprisoned at the end of 2007. More than 900 were held in administrative detention without charge or trial, including some held since 2002.
  [...]
  Almost all the Palestinian detainees continued to be held in jails inside Israel, in violation of international humanitarian law, which bars the removal of detainees to the territory of the occupying power.
  [...]
  Many parents, spouses and children of detainees had not been allowed visits by their relatives for more than four years. In June, the Israeli authorities suspended all family visits for some 900 detainees from the Gaza Strip. The suspension remained in place for the rest of the year. No Israelis serving prison sentences were subjected to such restrictions.
  [...]
  Trials of Palestinians before Israeli military courts often did not meet international standards of fairness, and no credible investigations were carried out into allegations of torture and other ill-treatment of detainees."

  SvaraRadera
 13. Hampus, en ohederligare pojke än dig får man leta efter. Aldrig sagt det du påstår och det kan andra som är läskunniga se.

  SvaraRadera
 14. Men om du inte syftade på den sexmånader gamle Yousef al-Zeq, varför anser du då att han ska vara fängslad som en hjärntvättad mördare?

  Annars är det givetvis inte svårt att hitta ohederligare "pojkar" än jag. Enligt Amnesty finns de i det israeliska rättsystemet, vilket du kan läsa om ovan.

  SvaraRadera
 15. Tack Hampus att du besvärar dig att argumentera, jag länkar till en intressant artikel på din hemsida.

  SvaraRadera