9 november 2008

Hökmark i Dagen

Jag avbryter min reseberättelse från Jerusalem tillfälligt med en annan artikel.

Jag läste i Tidningen Dagen 2008-11-06 I dag kommer israelvänliga politiker från hela Europa till en stor tvådagarskonferens i Paris. Syftet är att utveckla relationerna mellan EU och Israel. Även kyrkan har några platser på konferensen, och en av gästerna är Oasinspiratören Hans Weichbrodt. Bakom konferensen står gruppen European Friends of Israel (EFI) - en sammanslutning av parlamentariker från hela Europa som önskar stärka banden mellan Europa och Israel. Ordförande för EFI är svenske EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (m). -Vi inom EFI vill visa att det finns saker som vi alla kan göra för att bidra till demokratin i Mellersta Östern och därmed till fredsprocessen. Gunnar Hökmark är även ordförande i Samfundet Sverige-Israel . Han hoppas på en tydlig manifestation av europeiskt stöd för Israels rätt till existens, vilket är en viktig faktor för att Europa ska kunna bidra till fredsprocessen.

Men var är hans engagemang för palestiniernas rätt att existera?

Som ordförande kritiserar han ofta kristna organisationer och kyrkor som försöker bidra till en fredlig utveckling och ett hopp för palestinierna.
Här ett par exempel:
Diakonia tiger inför dem som vill utplåna Israel
Svar från de kristna följeslagarprogrammet:
Diakonia: Följ oss till ockuperade områden, Hökmark!

Fantastisk kväll i Storkyrkan
Här är hans reaktion på konserten:
Kvällens barngala demoniserar Israel

Ida D ger Gunnar Hökmark svar

Jag tycker Israel behöver bättre vänner än Hökmark! Israels riktiga vänner är de som stöder den Israeliska fredsrörelsen och de som arbetar för fred och försoning.

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

 1. Här är flera videoklipp från idag som visar hur de grekisk-ortodoxa och de armeniska musnkarna slåss i Heliga Gravens Kyrka (Holy Sepulchre) i Jerusalem, i samband med en armenisk procession med Heliga Korset:

  Kristet slagsmål

  Kristna knytnävsslag i ansiktet

  Kristna kyrkomän sparkar varandra i skrevet

  Kristna kastar kyrkoföremål på varandra

  De båda församlingarna fick kalla på israelisk polis som snabbt kunde separera de kristna huliganerna.

  SvaraRadera
 2. Svar: Tomas min bloggpost handlade om Gunnar Hökmarks inställning i Israel/Palestina frågan. Din kommentar om länkar till en konflikt mellan munkar som slåss i Heliga Gravens Kyrka är långsökt. Håll det till ämnet om du vill kommentera i min blogg.

  SvaraRadera
 3. Egon:
  "...Men var är hans engagemang för palestiniernas rätt att existera?..."

  Nu, Egon, verkar du ha anklagat Hökmark för något diffust! Bered dig för lite mothugg din syn faktiskt bönar och ber om. Kanske jag inte har visheten att veta när det är dags att ge upp utan bör acceptera med lugn och stillhet det jag inte kan ändra, som i citatet av St. Frances of Assisi? Men, än så länge jag har modet att försöka kommunicera balans.

  "Lord grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference."
  -- Saint Francis of Assisi

  Here goes: Innan du klandrar andra, Egon, kanske du borde visa lite engagemang själv för israelers rätt att leva oantastade från attacker från palestinskstyrda områden eller det hot mot hela staten Israel och dess folk som terrorgrupperna - med stöd från Syrien och Iran - utgör?

  Du talar om palestiniernas rätt att existera som om det fanns ett direkt hot mot folket som grupp från staten Israel. Ge belägg, är du snäll, innan du kommer med konspirationsteorier. Och blanda inte ihop palestiniers rättigheter med Hamas' mest våldsamma.Citera trovärdiga sajter.

  Om du med din anklagelse mot Hökmark syftade på en palestinsk stats rätt att existera och inte det du faktiskt skrev, palestinierna, får du ge belägg för det om du vill vara en vän av sanning. Är Hökmark inte för fredlig tvåstatslösning? Var snäll och ge citat i så fall.

  Du får nog det du gör om du vill hävda att Hökmark inte värnar om palestiniernas rätt att existera! Här visade han engagemang:

  "...För min del är det lika viktigt att palestinier får en bra framtid som att israeler kan få det. Just därför är det svårt att förstå den tystnad som Diakonia uppvisar inför de terrorgrupper som predikar hat och förtryck. De kommer vare sig ge palestinier mänskliga fri- och rättigheter eller Israel säkra gränser..."

  Låter det som att han inte vill att palestinierna ska få existera?

  Diakonia och Svenska Kyrkan har alldeles som Hökmark säger betett sig mycket ensidigt. Hökmarks ord är uppfriskande i svensk ensidig och syndabockstänkande debatt.

  A-K

  SvaraRadera