8 november 2008

Jerusalem-del 3

En annan Via Dolorosa vandring del 1.

Byn som man kan se i fjärran från utgången av judiska förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem heter Deir Yassin. Den är den mest kända av massakerna mot palestinska byar. Den 9 april 1948 utfördes (före staten Israels utropande ) då ca 100 människor mördades inklusive kvinnor och barn, allt för att skrämma iväg palestinierna. Trots att byn lyckats ingå en icke-aggressionspakt med Hagana.
Läs även: Inte ens en skylt för det palestinska traumat

Massakern i Deir Yassin utfördes av en militärt organiserad grupp bestående av medlemmar ur Sternligan och Irgun under ledning av ansvarigt befäl.De högsta ansvariga ledarna av Sternligan och Irgun ställdes aldrig inför rätta. Yitzhak Shamir, ledare för Sternligan blev senare Israels premiärministern. Iguns ledare Menachem Begin blev även han premiärministern och tilldelades Nobels fredspris.

Deir Yassin i Wikipedia
Byn Deir Yassin är nu ett israeliskt mentalsjukhus omgivet av staket så den är omöjligt att besöka.


Däremot så besökte vår grupp byn Lifta en annan av dessa etniskt rensade byar. Som syns på bilden. Guide för oss var Sabeel som är “ an ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians.”

Lifta ligger också i Jerusalems utkanter det unika med den byn är att husen står kvar, och det berodde på att judar främst med orientaliskt ursprung, flyttade in men omkring 1967 så övergavs byn då husen ansågs allt för omoderna. Annars så är spåren av det mesta av de etniskt rensade palestinska byarna utplånade av den israeliska arméns bulldozers. Och oftast planterade man skog för att dölja sitt brott.

Lifta var gång en välmående by 2500 innevånare de flesta muslimer men även ett litet antal kristna. Det var 28 dec 1947 som dess befolkning fördrevs.
Läs Yacoubs berättelse i Minnen från Lifta

Enligt historikern Ilan Pappe i boken Den etniska rensningen av Palestina
Urtdrag ur boken: sid. 83-84 Området i stadsdelen Romera i västra Jerusalem hade varit särskilt lugnt tills en lokal befälhavare inom Hagana beslutade att skrämma palestinierna i stadsdelen under förevändning att ägaren till en bensinstation där uppmanade invånarna att slå till mot passerande judisk trafik. Då soldaterna dödade stationsägaren, hämnades hans by lifta genom att slå till mot en judisk buss. Enligt Haganas underrättelsetjänt hade aldrig några konvojer blivit angripna. Den 28 dec 1947 angrep Haganas soldater byns cafe medan Sternligan stoppade en buss i närheten och började skjuta in i den på måfå. Detta blev senare ett mönster som upprepades i många palestinska byar allt i syfte att rensa palestinska byar på sin befolkning.
Det finns dokumentation som säger att åren 1947-1949 förstördes över 500 byar, 11 stadsdelar och att omkring 750 000 palestinier fördrevs, detta enligt historikern Ilan Pappe vid Haifas universitet. Läs även:
Plan Dalet
Welcome To Lifta

Citat:Staten Israel skall vara öppen för judisk immigration från förskingringen, skall utveckla landet till förmån för alla invånare, skall baseras på frihet, rättvisa och fred i enlighet med Israels profeters vision; skall instifta fullständigt jämnställda politiska och sociala rättigheter för alla medborgare utan hänsyn till religion, ras eller kön; skall garantera religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, rätt till utbildning och kultur; skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar. Staten Israel är beredd att samarbeta med Förenta Nationernas institutioner och representanter för att genomföra generalförsamlingens beslut från 29 november 1947, och skall verka för att skapa en ekonomisk union i hela Landet Israel.
Ur Israels självständighetsförklaring 1948


På bilder jag tog ser ni Omar och Tina ( är volontär från USA när de gör sådana här guidningar för turister från USA så blir de förfärade vad de ser, det här är inte vad de kristna pilgrimerna får se i vanliga fall. För dem passar inte palestinas historia in i deras verklighetsbild.)
Här ett exempel: Resa med Oasrörelsens inspiratörer Berit Simonsson och Hans Weichbrodt till Israel

Sist ett citat ur Bibeln: Ps 101:3-4 Det som vållar fördärv skall inte vara mitt mål. Jag avskyr dem som gör orätt, med dem har jag inget att skaffa. Den falske visar jag bort, de onda vill jag inte kännas vid.

foto: Egon Berglund
Läs även andra bloggares åsikter om19 kommentarer:

 1. Forskrackligt.Har du besokt Qibya? Dar dodade Sharons IDF 69 civila man kvinnor och barn 1953
  Intressant blogg det har.
  Eleni S

  SvaraRadera
 2. 1. Korrekt översättning från hebreiska till svenska av Staten Israels självständighetsdeklaration finns att läsa här: http://al-hamatzav.org/kalldokument/staten-israels-sjalvstandighetsforklaring/

  Jag är mycket nyfiken på var Bröder har hittat sin felaktiga version.

  2. Vågar vi se fram emot en bild av det gamla judiska kvarteret i Hebron och en blogpost om massakern 1929 och hur den staden blev juderein? Om Bröder är mer intresserad av perioden 1947-49 och Jerusalem, så är den arabiska blockaden av Jerusalem av intresse. Speciellt den militära rollen som de arabiska byarna runt om Jerusalem spelade i att svälta ut 100,000 judiska civila jerusalembor.

  Det verkar som om Bröder saknar kunskap om konflikten, på samma sätt som han totalt saknar kunskap om judendomen och om Israel. Trots att han har spenderat en HEL VECKA på plats.

  SvaraRadera
 3. Tack Eleni S, vi besokte ej Qibya.
  Men i nästa avsnitt för ni läsare möta människor som jag mött, de lever under ett ständigt hot att bli av med sitt hem, den etniska rensningen pågår ännu.

  SvaraRadera
 4. Ang. Staten Israels självständighetsdeklaration Jag är mycket nyfiken på var Bröder har hittat sin felaktiga version.
  Svar: den är en avskrtift från boken Vems utlovade land av Colin Chapman sid 75. Översättningen är inte ordagrant samma som din men visst är andemeningen densamma ? Tack tackar för din översättning och kommer att korrigera min text. Om jag saknar kunskap om konflikten konflikten får andra avgöra,det finns de som tillbringat flera år där men med "skygglappar" för ögonen.Har du tex. läst Ilan Pappe, Benny Morris böcker eller "Min fiende min vän" som handlar om två familjers levnadsöde i Palestina och Israel sen slutet av 1800-talet fram till nutid. Skriven av palestiniern Bassam Abu-Sharif och israelen Uzi Mahnaimi.
  ”Från det heliga berget: En resa i skuggan av det Bysantinska riket”, av William Dalrymple.
  ”Vi tillhör detta Land” av den melkitiske ärkebiskopen av Galiléen, Elias Chacour.

  SvaraRadera
 5. Jaha, efter att ha läst TRE böcker från populärpressen så besitter Bröder SANNINGEN. Ja, naturligtvis kompletterad med en veckas guidad rundresa för att befästa fördomarna.

  Som jag redan skrivit - jag ser spänt fram emot att Bröder skriver något om arabernas etniska rensning av judar i Jerusalem, Hebron, Gush Etzion, Kfar Darom etc. Eller om deras misslyckade försök till etnisk rensing av judarna från hela Palestina-mandatet 1947-49.

  Det hela kan också sättas i perspektiv av tex de etniska rensingarna av ostpreussarna och sudetentyskarna efter WW2. Eller varför inte den etniska rensingen av greker från Främre Asien 1921-23 eller från Cypern 1974. Tyvärr är det så att civilbefolkningen flyttar på sig (frivilligt) eller flyttas (ofrivilligt) när de politiska gränserna ritas om.

  SvaraRadera
 6. Tiko: ett sådant inlägg kan du nog se dig om i stjärnorna efter

  SvaraRadera
 7. Ser fram emot nasta bloggpost.
  Tack for boktipsen broder!!Jag vill lara mig mer om situationen och tar tacksamt emot allt.Jag har ett till dig ocksa: "Lords of the land the war over Israels's settlements in the occupied terriotories, 1967-2007" av Idith Zertal och Akiva Eldar. Tjock bok, men mkt lasvard. Ha det bra!
  Eleni S

  SvaraRadera
 8. G. Tikotzinsky, den grekiska etniska rensningen kan inte jamforas med den palestinska tragedin som fortsatter hela tiden. Grekerna som slangdes ut hade ett land att atervanda till och ar inte langre flyktingar. Till skillnad fran de palestinska flyktingarna som inte har en egen stat, och som antingen lever under er occupation pa WB eller i Syrien, Libanon och Jordanien. I Syrien och Libanon har de inga medborgeliga rattigheter alls.
  Eleni S

  SvaraRadera
 9. Eleni,

  Palestinierna hade lika mycket ett land att komma till som grekerna - eller flera länder. Libanon, Jordanien, Syrien etc. kunde lika mycket ta hand om dem som Grekland kunde ta hand om de etniska grekerna. Eller som Tyskland kunde ta hand om Östpreussarna. Eller som Italien kunde ta hand om italienarna från Alexandria. Osv.

  GT

  SvaraRadera
 10. Eftersom det inte finns en palestinsk stat (annu )hade de inte ett land att komma tillbaka till. Eftersom Syrien och Libanon inte ville ta hand om dem ar det alltsa mycket stor skillnad mellan de palestinska flyktingarna och grekers och tyskar. Palestiniernas lidande har och ar fortfarande oandligt mycket storre. Min farfar slangdes ut pa 20 talet fran Turkiet. Han kunde fly till Thessaloniki och dog dar, rik. Hade han varit palestinier hade han antagligen fortfarande varit fattig, fast i ett flyktinglager nagonstans,och han och hans avkommor hade fortfarande varit flyktingar.
  Eleni S

  SvaraRadera
 11. Det kan väl inte vara Israels fel att araberna i Syrien och Libanon inte fullgjorde sin plikt och tog emot sina bröder?

  GT

  SvaraRadera
 12. Man kan beklaga att det hande. Men nej, det ar inte Israels fel att Arabvarlden inte tagit sitt ansvar. Daremot ar det ert fel att ockupationen fortfarande gor livet till ett helvete for manga palestiner.
  Nar jag pratar om "er" menar jag alltsa inte israeler av Peace now typ som faktiskt forsoker fa fred. Jag menar givetvis den israeliska hogern, s k arkesionister.
  Eleni S

  SvaraRadera
 13. Jag har för länge sedan korats till ärkesionist av självaste Guardian. Någon förklaring på vad skillnaden mellan en vanlig sionist och en ärkesionist är har jag aldrig fått.

  Ockupationen kan delas in i två historiska epoker - 1967-87 då första intifadan startade och 1987-. Naturligtvis har levnadsvillkoren i Judeen och Samarien försämrats väsentligt sedan palestinierna startade ett krig mot Israel. Liksom levnadsvillkoren i Israel har försämrats, om än inte till samma utsträckning. Alla strategier har ett pris - priset palestinierna betalar för sin militära strategi är högt. Men återigen så kan det ju inte vara Israels fel att palestinierna har valt militär konfrontation.

  SvaraRadera
 14. Som vanligt. Inget eget ansvar, det ar alla andras fel. Sjalv har man inte valt konfrontation. Na, vad kan man vanta sig av g tikotzinsky, som tycker inte anser att det ar overvald nar Israel skjuter ihjal palestinska barn som deltar i demonstrationer eller kastar sten.
  Vi ska nog sluta har.
  ps. Jag kan inte tala for Guardian, men jag skulle saga sa har: En vanster sionist alskar Israel men inser att Palestinierna ar manniskor som ocksa fortjanar en egen stat. En vanster sionist har sinne for demokrati.
  En arkesionist har ett mycket liten sympati for allas demokratiska rattigheter, utan anser att djungelns lag galler, dvs den starkaste alltid har ratt.

  SvaraRadera
 15. Djungelns lag är symbios.

  Det var ju tur att Anonym kan definera för oss alla vad vänster- höger och andra sionister tycker och tänker. Själv har sionisterna inte lyckats med den bravaden på över 100 år.

  Om Anonym nu är så duktig på att definera olika sionistiska inriktningar, så kanske hon kan definera orden "övervåld," "mittemellan våld" och "undervåld" också. Det skulle vara en bedrift som kunde föra den svenska debatten framåt.

  SvaraRadera
 16. Hm, glomde bort mitt namn, givetvis ar det Eleni S. "Djungelns lag ar symbios" Ok, da kan vi saga oversittarens lag, dvs den starkare har alltid ratt.

  Nej, jag kan givetvis inte veta vad de flesta sionister tycker och tanker, men efter att ha last vissa av G Tikotzinskys poster har jag en ganska klar bild av hur du tanker angaende situationen.
  Ang overvald - Det definierar man givetvis som man sjalv vill utifran vilka varderingar man har.
  Min definition av overvaldar bla annat nar israelisk militar skjuter ihjal barn som ar i demonstrationer, barn som kastar sten, och barn som bara ar " i vagen"
  "Undervald"? Kreativt ord. Det kanske skulle kunna vara den israeliska militarens passivitet infor vuxna bosattare som trakasserar palestinier. "Mellanvald"? Tja, eldstrid?
  God natt.

  SvaraRadera
 17. Eleni S.,

  Först tack för att du läser al-hamatzav.org.

  "Ang overvald - Det definierar man givetvis som man sjalv vill utifran vilka varderingar man har."

  Ja, på det viset är ju allt israeliskt våld "övervåld" per definition...

  Barn - personer under 18 år. En fullväxt 16-åring med tygtrasa knuten om ansiktet kan inte skiljas från en vuxen.

  SvaraRadera
 18. G Tikotzinsky.
  Jag ar skyldig dig en ursakt. Jag laste igenom vad jag skrivit och det later onodigt hysteriskt och otrevligt. Jag tycker illa om dina asikter, precis som du tycker illa om mina, men givetvis har jag inte ratt att slanga ur mig vad som helst. Jag skulle ta tillbaka mina varsta haranger om jag kunde. jag kan vara onodigt otrevlig och barnslig.
  Forlat.
  Med vanlig halsning, Eleni S

  SvaraRadera