6 november 2008

Jerusalem-del 2

Yad Vashem
Vi gjorde även ett besök på Yad Vashem det judiska förintelsemuseet i Jerusalem. En sorglig rundvandring, man får ej fotografera inne i museet, därför har jag inte några bilder därifrån. Men genom denna länk kan man titta in
Överskriften på minnesmonumentet:
Jag skall fylla er med min ande och ge er liv och låta er bo i ert eget land. Ur Hes 37:14

Hur kunde vi i Europa utföra detta förfärliga folkmord på judarna?
Inom kristendomen har sen 300-talet det funnits en aversion mot judar, dels eftersom de inte velat konvertera till kristendomen, dels grundat på föreställningen att de var skyldiga till Jesu död. Särskilt under medeltiden fanns en religiöst präglad antisemitism i Europa. Även reformatorn Martin Luther ställde sig bakom och ”bäddade för”. Hans skrift "Von den Juden und ihren Lügen" (Om judarna och deras lögner) har beskrivits av den brittiske historikern Paul Johnson som det första moderna antisemitiska dokumentet.
Eftervärldens dom blev hård över detta sätt att tolka Bibeln.
Vi säger att detta aldrig får upprepas. Förtryck och brott mot folkrätten fortsätter även idag. Den som igår var offer kan imorgon vara förövaren.De jugoslaviska krigen 1991-2001 var en smärtsam påminnelse att folkmord och etnisk rensning kan ske mitt framför TV-kamerorna medan världssamfundet är passivt. Folkmordet i Rwanda 1994 på närmare 1 miljon tutsier och hutuer är ytterligare ett exempel på när världssamfundet svek.

Vissa enskilda personers hjältemod mot judeutrotningen lägger man på minnet. När jag såg detta minnesmärke ( mannen med barnen) blev jag berörd jag beslöt att ta reda på mer om vem han var. Janusz Korczak han grundade 1911 ett hem för föräldralösa judiska barn i Warszawa, och senare även ett för föräldralösa polska barn. Här applicerade han sina innovativa teorier rörande barnuppfostran. Hans grundläggande tes var att barn alltid skulle mötas med respekt och därför få ta ansvar för sina liv redan på ett tidigt stadium. Utöver arbetet med barnhemmen och författarskapet, förde han egen läkarpraktik. Mest känd för sin samtid blev han dock som radiodoktor, under namnet Gamle doktorn.Hösten 1939 anföll Nazityskland Polen, och följande år inrättades Warszawas getto. Korczaks judiska barnhem kom då att flyttas till gettot. Han hade själv flera tillfällen att undkomma, men avböjde indignerat förslag om flykt med motiveringen att han inte kunde överge "sina" barn. Den 5 augusti 1942 deporterades Korczak tillsammans med c:a 200 barn samt ett antal medarbetare från barnhemmet till förintelselägret Treblinka, där de samma dag gasades ihjäl.

Även Vita bussarna och Folke Bernadotte är hedrad. Han mördades här i Jerusalem, han var utsänd som medlare av FN och försökte skapa en rättvis fred i Palestina. Döden i Jerusalem


Sista bilder är en utsikt från museet,långt bort på en kulle ligger en annan by , en annan historia men den byn har inget minnesmärke, jag skall i nästa avsnitt berätta den historien.


Läs även andra bloggares åsikter om2 kommentarer:

 1. Egon: "Hur kunde vi i Europa utföra detta förfärliga folkmord på judarna?"

  ...på mentalsjuka, romer, utvecklingsstörda, homosexuella, dem som inte passade makten...

  Hur kunde de i Kambodja? Hur kunde de i Bosnia? Hur kan de idag i Somalia stena en 13-årig flicka till döds efter att hon blivit våldtagen, enligt sharialag utfäst från dem som där har makten? Vi lever i informationsåldern och vet vad som hände häromdagen i Somalia. Vi kan inte som vara föräldrar säga att vi ingenting visste!!!

  http://newsblaze.com/story/20081104170026tsop.nb/topstory.html

  Flickan Aisha bad för sitt liv. Man vill bara gråta. Varför är demokratiska makter i omvärlden tysta? Någon konsert organiserad av av Svenska Kyrkan och Diakonia för somaliska barn? Unicef och Amnesty har i alla fall reagerat.

  A-K

  SvaraRadera
 2. "Varför är demokratiska makter i omvärlden tysta?"Jag håller med dej A_K Roth. Det är oftast först i efterhand eller alldeles för sent som Värdssamfundet reagerar: "FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa att han var skrämd över onsdagens rapporter om att Rwanda är inblandat i de pågående striderna. Den senaste tioårsperioden beräknas runt fem miljoner människor i Kongo-Kinshasa ha mist livet till följd av krig, sjukdomar och näringsbrist, enligt den amerikanska hjälporganisationen International Rescue Committee. Våldtäkter används av alla sidor, och tusentals kvinnor har utsatts för närmast obeskrivliga övergrepp" enligt
  Tidningen Dagen
  Men FN är inte starkare än dess medlemsstater det är vår uppgift att sätta press på våra politiker.

  SvaraRadera