4 november 2008

Jerusalem-del 1

I Tabors hus


Efter att ha anlänt till vårt hotell i östra Jerusalem och ätit lunch , promenerade vi in till den helt biltomma västra delen av Jerusalem .Vårt första besök vi gjorde i Jerusalem var i området Mea Sharim där ligger Tabors hus

Det började med diakonissan Greta Andrén, som kom till Jerusalem vid slutet av 1940-talet. Under krigsåren hade hon arbetat i Wien och där upplevt många kristnas likgiltighet inför judarnas öde. Hon blev också klar över sambandet mellan en traditionell kristen antijudisk undervisning och nazitidens judehat. Greta blev institutets första husmor, som då hade blivit en tillflyktsort för sjuka och hemlösa. På Greta Andréns initiativ köptes huset i avsikt att upprätta ett svenskt teologiskt studiecentrum. Här skulle kristna studenter i mötet med Bibelns land kunna fördjupa sina kunskaper om judendomen såväl som kristendomen.
Svenska Teologiska Institutet drivs av Svenska kyrkan och den svenska församlingen är en del av Svenska kyrkan i utlandet. Håkan Bengtsson gav oss en intressant inblick i judisk tro och speciellt hur man firar Yom Kippur.Senare anslöt Sveriges generalkonsul i Jerusalem Nils Eliasson, han berättade livfullt om det politiska livet i Israel. Jerusalem har blivit erövrat 24 gånger. Israel har nu annekterat östra Jerusalem och gjort det till sin huvudstad, vilket Sverige och de flesta andra länder inte erkänner, Sveriges ambassad ligger fortfarande kvar i Tel aviv. När ministrar från Sverige besöker Israel försöker alltid Israel lägga någon programpunkt i besöket i östra Jerusalem, men Sverige avvisar alltid sådana inviter som skulle gör att Sverige i praktiken godtar Israels annektering. Bara Costa Rica och El Salvador har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Han berättade att när han åker på tjänsteresa till Västbanken, måste han avisera sin resa en vecka i förväg, han sa vidare att han varje gång passerar checkpointen blir han förnedrad ( lång väntan, onödigt ingående genomsökning av bagage mm.) han uppfattade det som en politisk markering. Jag tycker det är skämmigt av en demokrati att använda en säkerhetskontroll som politisk markering av ett annat lands diplomat, när vi turistade svenskar bara kan åka igenom checkpointen , utan vare sig kontroll av pass eller kontroll av bagare.

Vidare berättade han att Israels förste premiärminister gav ultraortodoxa judarna ett livslångt ”studiebidrag” för att kunna ägna sig åt toranstudier och befrielse från den treåriga militärtjänsten. De utgör nu 44% av Jerusalems innevånare.
Bakgrunden var att efter judeutrotningen i Europa var judar som var ”skriftlärda” nästan utrotade. Nu är denna grupp 10% av befolkningen och eftersom de oftast har 12 barn väntas den gruppen öka i framtiden ( nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor).


Alla kan ju förstå att de blir tungt för ett lands statsbudget när en så stor del av befolkningen inte jobbar eller gör militärtjänst utan lever på bidrag. De är en viktig maktfaktor i de politiska livet.
Det ultra-ortodoxa Shaspartiet
Israel och de religiösa partierna
Israel går mot nyval
De ultraortodoxa judarna känns igen på sina svarta kläder, svarta hattar, sitt långa skägg och de långa snurrade sidolockarna. De lever strikt efter Bibelns lag och efter de 613 budens detaljerade anvisningar.En del av ortodoxa judar är motståndare till staten Israel(Naturai karta) eftersom de anser att en judisk stat inte bör upprättas innan Messias återkomst.

Läs även andra bloggares åsikter om
10 kommentarer:

 1. Tack för skildringen. Mycket intressant.

  Vad Eliasson tycker om sina egna svårigheter vid gränsstatiopner har jag dock lika lite sympati för som när du skrev om det sist. :)

  Om Jerusalems status finns många synpunkter och din är en av dem. Det kan diskuteras. Ingen av oss har hela sanningen.

  Mvh,

  A-K Roth

  SvaraRadera
 2. Till AK Roth: Trevligt att du tycker min skildring är intressant. Jag har mycket mer att skriva hoppas att hinna med ett par delar varje vecka.Jag har ett jobb och familj att ta hand om så någon daglig blogg blir det inte.

  SvaraRadera
 3. Den svenske generalkonsuln är en hycklare. Sverige vägrar att hantera sina kontakter med Israel i Israels huvudstad, utan gör det 1,5 timmar bort i tel Aviv.

  Däremot har man inga skrupler med att hantera kontakterna med PALESTINIERNA från generalkonsulatet i östra delen av Jerusalem.

  Detta är dubbelmoral, om man nu anser att Jerusalems status inte är avgjord ännu.

  Detta hyckleri har pågått länge, och är orsakat av arabisk oljeutpressning mot Sverige och de flesta andra länder sedan decennier tillbaka. Det är inte mycket att bry sig om. Jag tycker dock synd om diplomaterna på ambassaden i Tel Aviv som måste resa oerhört långt och stå i bilköer för att komma i kontakt med israeliska beslutsfattare i huvudstaden.

  SvaraRadera
 4. Sorry Bröder,

  men om du skriver att man "firar" Yom Kippur, då fruktar jag att du inte förstått någonting alls om dagens innebörd.

  Vidare kan man påpeka att länder inte sysslar med att erkänna varandras huvudstäder. Inget land har erkännt vare sig Jerusalem eller Tel Aviv som Israels huvudstad, lika lite som något land har erkännt Lagos eller Abuja som Nigerias huvudstad. Få länder godtager Israels annektering av Östra Jerusalem, men det är en helt annan sak. Svenska diplomater, liksom alla andra länders diplomater, träffar Israels UDs personal i Jerusalem.

  Israels förste prémiärminister brukar ha ett namn. David Ben-Gurion hette han.

  Uppgiften att 24% av barnen går i ultrareligiösa skolor är gripen ur luften. Det är möjligt att "Bröder" har förväxlat begreppen Yeshiva och nationalreligiösa skolor. Det gäller att kunna sina fakta när man skriver om Israel.

  Sidolockarna är inte flätade, utan snurrade. Skillnaden kan synas trivial, men endast om författaren visat sig ha bra grepp om fakta. Det har inte Bröder.

  SvaraRadera
 5. Svar till Henrik: Nils Eliasson är generalkonsul i Jerusalem och fullgör sina arbetsuppgifter där. han skall inte förväxlas med Sveriges ambassadör i Tel aviv.

  Svar till G. Tikotzinsky: Jag skrev "Israel har nu annekterat östra Jerusalem" det är detta Sverige och de flesta andra länder inte erkänner.
  Jag rättar om "sidolockarna" tack för upplysningen. Om 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor, uppgiften fick jag av Nils Eliasson, kom gärna med länk som styrker ditt påstående

  SvaraRadera
 6. Jag har inte sagt något annat.

  Jag säger att det är dubbelmoral att Sverige sköter sina kontakter med Israel från Tel Aviv, medan kontakterna med palestinierna sköts från generalkonsultatet i Jerusalem.

  Hyckeri är både okristligt och omoraliskt.

  SvaraRadera
 7. Bröder,

  Det förekommer många "uppgifter" om Israel som var och en med lite kunskaper om landet kan avfärda utan att behöva söka efter länkar. Men eftersom du frågar, så kan jag föreslå att du tittar in på Central Bureau of Statistics.

  http://www.cbs.gov.il/publications/musadot_hinuh04/pdf/t11a.pdf. Tabellen gäller skolor med hebreiska som undervisningsspråk, och procenttalet blir därför ännu lägre när man räknar in alla skolbarn i Israel.

  Så mycket för Nils Eliassons kunskaper om landet han tjänstgör i.

  SvaraRadera
 8. Kanske bäst inte agera både åklagare och domare när det gäller att beskriva komplicerade tvister där krigsrätt, internationell rätt och begrepp som mänskliga rättigheter spelar in. Annars kan man framstå som pinsamt partisk.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 9. "De ultraortodoxa judarna känns igen på sina svarta kläder, svarta hattar, sitt långa skägg och de långa snurrade sidolockarna."

  Ultraortodoxa fortplantar sig på samma sätt som alla andra människor - dvs. det finns ultraortodoxa kvinnor också. Kvinnorna har varken skägg eller svarta kläder. Men jag medger gärna att det krävs lite djupare kunskaper om judendomen och Israel för att känna igen ultraortodoxa kvinnor på gatan.

  "De lever strikt efter Bibelns lag och efter de 613 budens detaljerade anvisningar." Bröder avfärdar med några knapptryckningar Gmarra och alla andra judiska texter, lagar, prejudikat och tolkningar som utvecklats under tvåtusen år.

  SvaraRadera
 10. GT: "...Gmarra och alla andra judiska texter, lagar, prejudikat och tolkningar som utvecklats under tvåtusen år..."

  Vilket är orsaken till att så många framstående universitet runt världen har fakulteter för studier av "judaism", "jewish studies", "biblical Hebrew" etc. Det är ett stort och mångsidigt ämne.

  A-K

  SvaraRadera