2 november 2008

Vägen till Jerusalem


Det var Yom Kippur en av Israels största helger och den dagen vi reste vidare från Betlehem till Jerusalem. Checkpointen Gilo i Betlehem var stängd. Därför var vi tvungna att ta en omväg via Wadi Nar och Betania , men det blev en intressant färd. Nu tvingades vi ta samma väg som palestinierna och alla varutransporter måste ta från södra delarna av Västbanken upp till norra delarna. Vägen har en del ordentliga stigningar, se bild.


Vi passerade även en av de otaliga checkpoints i (vårt fall en liten enklare sk. Road block) som finns inne på Västbanken. För oss var det inga svårigheter att passera.
Om man börjar tvivla på svårigheter att röra sig på Västbanken som palestinier så kan man ju alltid kolla in FNs olika sammanställningar över alla de hinder som finns eller eller titta på denna film av Machsom Watch

Vad är orsaken till dessa otaliga vägspärrar inne på Västbanken?
SKR:s följeslagre Lars-Martin Nygren förklarar


Vi stannade till i Betania är känd från evangelierna i bibeln där Lasaros och hans två systrar bodde. Där ligger Lasaros grav men eftersom staden nu ligger utanför muren har turismen till Lasarus grav sjunkit kraftigt.
På bilderna ser ni en liten kyrka , Lasaros grav ,en moskee och muren längst bort.

Ägaren av souvenirbutiken bredvid kyrkan berättade för vår guide att förr kunde det komma 12-14 bussar per dag till Lasarus Grav. Nuförtiden kommer kanske två eller tre bussar dit, en tragedi för de lokala näringsidkarna. Butiksägarna och folket i staden var trevliga och måna om oss turister.


Turistguider från Israel uppmanar turisterna var försiktig där i Betania på grund av att man befinner sig på det oroliga Västbanken , gå bara direkt till Lasarus grav absolut handa inte i affärerna!


Vi stannade ett bra tag och köpte mycket souvenirer. Och jag köpte kryddor i denna välförsedda kryddaffär.


Byggvaruförsäljning


Vi åkte genom en checkpoint in till Jerusalem busschauffören behövde bara sticka ut huvudet och upplysa vaktsoldaten att han hade ett gäng svenskar ombord så var det bara att åka igenom, ingen kontroll av pass eller kontroll av bagare.

Läs även andra bloggares åsikter om2 kommentarer:

 1. Nygren förklarar ingenting. Så här skriver han:

  "Den israeliska myndigheten säger att det handlar om säkerhetsläget och att de till varje pris måste skydda den israeliska befolkningen. Vad de inte säger är att det är bosättarna på Västbanken som ska skyddas"

  Det är en politisk anklagan mer än en förklaring.

  Faktum är att den största delen av arabisk terror mot civila har riktats mot Israel INNANFÖR Gröna Linjen. Denna terror har Israel ganska väl lyckats stämja med en blandning av åtgärder, bland annat murbygget och vägspärrarna. De senare har mer eller mindre förhindrat terroristernas logistiska operationer.

  SvaraRadera
 2. Rättelse ovan:

  "Faktum är att den största delen av arabisk terror mot civila"

  skall naturligtvis vara

  "Faktum är att den största delen döda av arabisk terror mot civila"

  SvaraRadera