11 november 2008

Tidningen Dagens nyhetsvärderingNyheter om vad som händer i det Heliga landet som är ett viktigt bevakningsområde för tidningen. Eftersom jag läser den kristna tidningen Dagen både på nätet och är prenumerant så läser jag även papperstidningen. Under åren sen Dagen kom ut på nätet har jag sett en trend.
Här kommer ett par exempel från senaste dagarna:

Nyheter Israel/Palestina både i nätupplagan och pappertidning:
Det här är verklig fara för Jerusalem
Präster i stort slagsmål i Jerusalem
Hans Israelvänliga blogg fick hård kritik av Migrationsverkets chefer Förstasidesnyhet

Nyheter Israel/Palestina endast i nätupplagan:
Bosättare misshandlade palestinsk pojke var alltså inte intressant nyhet att offra trycksvärta på.


Nyheter Israel/Palestina varken i nätupplagan eller pappertidning:
i SvD Palestinsk familj vräkt i Jerusalem

De flesta av tidningens prenumeranter tar del av innehållet via papperstidningen, många av deras läsare misstror rapporteringen i profana ( icke kyrkliga ) medier eftersom de tycker dessa tidningarna är osakliga.En tidnings uppgift är väl att läsarna skall få bli informerade och få en ökad insikt, men jag tycker Dagen sviker sina läsare att få en allsidig insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet.

Här ett exempel:

Jag tipsade Dagenredaktionen om ett seminarium som Johannes Mosskin hade Nu på söndag, den 5/10, ger jag en presentation om Hebron där jag tillbringat tre månader som internationell observatör. Hebron är den enda staden på Västbanken (utöver Östra Jerusalem) där israeliska bosättare lever mitt bland den palestinska befolkningen. Men det var inte intressant för redaktionen att få en djupare förståelse över vad som händer på Västbanken.

Ett annat exempel: Citat från ett brev:

Vilken rappakalja som sprids i tidningen Dagen! Men att härska genom att splittra är ju en gammal känd metod! Precis som världen lyckades splittra Fatah och Hamas, för att försöka undvika fred, så försöker somliga israeler så ondska mellan religioner. I Betlehem försöker man ju i olika organisationer bygga broar mellan människor. Jag har själv varit med i flera sådana grupper. Men människor hatar muren, hatar att alltid bli ifrågasatta, och det gäller alla kategorier, kristna som muslimska.
En kristen kvinna berättade att när hon skulle gå igenom checkpointen, stod där en muslimsk kvinna före henne, som blev nekad att komma igenom. Själv fick hon klartecken eftersom hon var kristen, men då sa hon att om inte den muslimska kvinnan släpptes igenom, så ville hon inte få fördelen att släppas igenom för att hon var kristen. Det slutade med att båda kunde passera checkpointen. Det finns så mycket kärlek mellan människor av olika religioner, som onda makter försöker att förgöra. Jag har ju själv upplevt vänskapen och det goda förhållandet mellan människorna. Självklart finns det undantag. Det finns kristna som är upprörda över att muslimerna är fler och att det inte längre är de kristna som bestämmer över allting. Men muslimerna har inte haft ekonomiska förutsättningar att ge sig av, som de kristna har haft.
Slut citat: Kyrkoherde emeritus och följeslagare i Betlehem Inger Styrbjörn. Det var hennes reaktion efter att hon läst artikeln i Dagen Kristna palestinier hotas av utrotning.

Min reflektion efter att ha läst artikel var det är ett journalistiskt nerköp att låta en forskare vid den israeliska tankesmedjan ”Jerusalem Center for Public Affairs” uttala sig för de kristna palestiniernas räkning. Varför inte låta de själva svara för sig? Jag tycker Dagen omyndigförklarar de kristna i Betlehem. Under min studieresa nu oktober frågade de jag många kristna på Västbanken: Har ni problem med muslimerna ? Läs vilka svar jag fick:Betlehem-1
Betlehem-2
Palestiniernas och inte minst de kristna palestiniernas lidanden undviker man att skriva om när förrövarna är israeler. Är det är ett medvetet ideologiskt val från tidningens sida? eller ren okunnighet?

Att troende människor, tillika prenumeranter på Dagen, inte får ta del av en allsidig och opartisk information om situationen i Mellanöstern tycker jag är trist. När läser eller hör dessa kristna deltar i debatter om Israel/Palestina-konflikten blir man pinsamt medveten om ur illa upplysta de är om de faktiska förhållanden de är. Man kan ha olika åsikter i Israel/Palestina-konflikten, men det är synd när man inte vill ge sina läsare en allsidig bild av händelseutvecklingen.
Det fanns en gång i tiden en annan tidning som undanhöll sina läsare information, den hette Pravda!

Jag kommer att fortsätta skriva om min studieresa, som jag gjorde i oktober med studieförbundet Bilda och tidningen Dagens! regi. I nästa bloggpost besöker jag den kristna byn Taybeh på Västbanken.

Foto: Kristen begravningsprocession i Betlehem foto egon berglund
Läs även andra bloggares åsikter om


7 kommentarer:

 1. Det Dagen tog upp om Migrationsverkets agerande mot en anställd, Lennart Eriksson, var faktiskt en viktig nyhet vad gäller svenska statliga institutioner och hur de följer statens linje i utrikespolitiska ställningstaganden. Fler tidningar borde ta upp fallet som fällde Migrationsverket och dömde dem till skadestånd.

  Angående misshandeln i Hebron och den vräkta palestinska familjen, gör kanske Dagen klokt i att inte skriva innan de har all nödvändig information?( Att döma innan all fakta kommit in sköts så bra av flera bloggar jag känner till...)

  Det gäller ju för en tidning att verifiera fakta, speciellt i en så polariserad atmosfär som Israel/Palestina-debatten. Alltför ofta har svenska media rusat och publicerat uppgifter som skuldsatt Israels agerande men som senare visat sig vara falska eller som utelämnat viktig information. Det finns otaliga exempel pa vansinniga antaganden och anklagelser. Nu är jag övertygad om att många bosättare i Hebron är helt fanatiska och våldsamma - de behöver lång terapi - så nyheten om misshandeln är troligen sann men ändå måste man väl verifiera fakta? Så mycket propaganda har spritts att jag inte längre litar på första bästa.

  Se bara hur din artikel om den vräkta familjen drog fram mer och mer relevant information i kommentarerna, fakta som också måste verifieras, förstås. Sedan vet jag inte varför en kristen tidning skulle bry sig mer om misshandlade och vräkta på Västbanken än misshandlade och vräkta i Sverige, Bosnien eller USA. Är judiska förövare en större nyhet än andra?

  A-K

  SvaraRadera
 2. Svar: Angående misshandeln i Hebron så är det ingen "nyhet" läser man tidigare inlägg på Johannes Mosskins blogg eller följeslagarprogrammets hemsida så är det ett pågående problem numera på Västbanken. Om tidningen var intresserad att få en fördjupad kännedom av situationen där av de som varit på plats där under längre tid hade Dagen kunnat få det av Johannes Mosskin, men intresse saknades.
  Citat:Sedan vet jag inte varför en kristen tidning skulle bry sig mer om misshandlade och vräkta på Västbanken än misshandlade och vräkta i Sverige, Bosnien eller USA.Slut citat, Svar: jo om tidningen har en särskild tradition att bevaka vad som sker i Det Heliga landet.

  SvaraRadera
 3. Jadu Egon, det finns mycket som händer i Israel och på VB/Gaza som inte tas upp av någon tidning, kristen eller inte. En journalist skrev tre artiklar om situationen i Sderot under ett längre besök under de värsta angreppen men inte en dagstidning i Sverige ville publicera dem.

  I motsats till dig tycker jag inte Dagen, som jag egentligen inte vet mycket om, behöver ägna sig mer åt denna region än åt andra men antar att de ägnar sig en hel del åt kristna angelägenheter där. Jag har ofta tyckt att man gett parterna i konflikten alldeles för mycket uppmärksamhet i media. Tydligen passar Dagens vinkling inte din vinkling.

  Tidningen Broderskap kanske är mer i din stil. I den finns övervägande kritik mot Israels agerande och ignorerande av terrorgruppernas framfart, för att inte tala om vilka gruppen har sponsrat.
  A-K

  SvaraRadera
 4. Egon, jag tror att det handlar om att d flesta svenska kristna och svenskar i allmänhet är hjrtligt trötta på er "följeslagare" och andra enögda palestinavänner.

  De förstår att palestinierna har ett stort ansvar - om inte det största ansvaret - för den situation de har försatt sig i.

  Genom upprepade krig och terrorkampanjer, samt försöken att utplåna det judiska folkets koppling till Jerusalem och det Heliga Landet, har omvärlden insett att palestinierna och den arabisk-islamiska världen i stort, utgör en kraft för konflikt, krig och hat.

  Muslimerna utgör över en MILJARD människor. Det är ingen svag liten folkgrupp som måste skyddas från sina egna handlingar och sina egna beslut.

  Nej, i kristendomen finns en genuin kärlek till demokratin, till respekten för mänskliga rättigheter och till pragmatismen (kapaciteten att förlåta, att se till sina egna fel etc). Och kristenheten ser att judarna har kommit mycket längre på denna punkt än de palestinska araberna - vare sig de är kristna eller som majoriteten muslimer.

  SvaraRadera
 5. Dagen ar ju den kristna hogerns forum, sa vad vantar du dig?
  Varfor prenumenera?
  Eleni S

  SvaraRadera
 6. Svar till Andreas: Du har säkert rätt de flesta av tidningen Dagens läsare och även tidningen Dagens redaktion håller med dig. Ni är hjärtligt trötta på er "följeslagare" och andra enögda palestinavänner, och de delar din syn citat" Genom upprepade krig och terrorkampanjer, samt försöken att utplåna det judiska folkets koppling till Jerusalem och det Heliga Landet, har omvärlden insett att palestinierna och den arabisk-islamiska världen i stort, utgör en kraft för konflikt, krig och hat.slut citat. Men även om jag är ensam så jag kommer fortsätta att så upp för de förtyckta palestinierna. Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket.

  SvaraRadera
 7. Dagen ar ju den kristna högerns forum, sa vad väntar du dig?
  Varfor prenumenera?

  Svar till Eleni S

  Du har rätt, det är kristna högerns forum. Men jag har varit Dagenläsare nu över 20 år och sett en förändring. Nu prenumererar jag på tidningen av andra orsaker än enbart för Israel/Palestina bevakningen. Det finns annat de skriver om också, där ser jag en stor skillnad mot förr. Numera kan man skriva i tidningen och ifrågasätta många företeelser som tidigare inte hade varit möjligt, här ett exempel
  Han frystes ut av pastorskollegerna

  SvaraRadera