3 januari 2009

Jordandalen

Min resa i det heliga landet 7-14 okt 2008
Från Jerusalem åkte vi ner mot Döda havet, och det är verkligen neråt, vägen har långa utförslöpor, Jerusalem ligger på ca +900 m över havet. Döda havets yta är belägen 417 meter under havsytans nivå. Döda havet är en saltsjö belägen på gränsen mellan Israel (Västbanken) och Jordanien, den har en salthalt på omkring 30 %. Salthalten beror på sjöns höga avdunstning och områdets minimala nederbörd. Det var skönt med ett bad.
Norra delen av Döda havet ligger på Västbanken. Men inte ens hit får palestinier komma, för dem är det förbjudet mark även om det ligger på Västbanken. De får inte göra någon utflykt hit. Dead Sea - Blocked for Palestinians
Se även kartan över Västbanken, områden där palestinier har tillträde är som små öar, inte undra på att så många emigrerar.

Se även Walking in the West Bank
West Bank farmers struggle under occupation - 27 March 08

Vi åkte från Döda havet upp längs Jordandalen som ni ser på kartan är även den helt under Israelisk kontroll,längs vägen kan man se israeliska odlingar.
Ibland skymtar man Jordanfloden, men mycket till flod är det inte. Israel, Jordanien och Syrien leder bort så mycket vatten för sina behov att den bibliska floden i dag bara är en trögflytande liten bäck.Här ligger Johannes Döparens dopställe men floden är så förorenad att där går det inte att förrätta något dop.Om man skall döpas numera i Jordanfloden finns dopstället Jardenit (Yardenit) som ligger strax söder om Jordan-flodens utlopp från Genesarets sjö. Floden ser bred och mäktig här men allt är en fejk utloppet är uppdämmt, bara en bit söderut är floden en bäck, vars vatten till största delen är avlopp. Det beror på att Israel pumpar vatten ur Gennesarets sjö ca 1/3 av Israels vatten kommer därifrån så något naturligt utflöde från sjön förekommer inte längre.

Se och läs även: Jordanfloden, Christina Ritzl, 2005
Jordanfloden Det heliga landets livsnerv

Saving the River Jordan
Vatten och fred på Västbanken
Mellanösterns vattendelare

Foto: bild 1, 4 Egon Berglund övr. från wikipedia
Läs även andra bloggares åsikter om
3 kommentarer:

  1. De far alltsa inte ens aka och bada. I sitt eget land. Wow.
    Israel kontrollerar hela gransen mot Jordanien ocksa, eller hur?
    Eleni S

    SvaraRadera
  2. Vi passerade en checkpoint när vi åkte upp genom jordandalen vad jag förstår så måste alla palestinier ha tillstånd att passera dessa vägspärrar. Tänk er att de flesta barnen på Västbanken har aldrig badat i en sjö, flod eller ett hav

    SvaraRadera