4 januari 2009

solidarietI Uppsala Nya tidning kan man läsa:
Drygt 1 200 personer marscherade under lördagen genom Uppsala mot våldet på Gazaremsan. Demonstrationen avslutades med en ekumenisk gudstjänst i Missionskyrkan.
Slagorden följde demonstrationsdeltagarna in i gudstjänstlokalen. Sedan tog den gemensamma mässan över. Sorg, fred och försoning var temat.

Missionskyrkan har genomfört gemensamma sorgegudstjänster med palestinska grupper vid flera tillfällen.
- Nu fick vi en ny förfrågan för några dagar sedan. Vår ståndpunkt är att man måsta komma bort från våldet. Det är den enda lösningen och då känns det naturligt att hantera det i gemensam gudstjänst. Det är en signal om solidaritet och att vi kan samarbeta oavsett religioner, säger gudstjänstledare Bernt Jonsson.

Många som deltog i demonstrationen har anhöriga i Gaza.Hamaz ständiga raketbeskjutning av södra Israel tycker han inte går att jämföra med bombningarna.
- Israels ockupation är grunden för allt våld. Vi kräver en rättvis fred. Gudstjänsten avslutades med böner av imamerna Abu Hamza och Abu Sojaad, gemensam sång och musik.
Slut citat

Jag tycker detta är ett gott exempel från en kyrka att visa solidaritet mellan människor med olika trostillhörighet som behöver vårt stöd.I min kyrka bad vi idag för människorna i Gaza ( förbönsledaren besökte den katolska kyrkan där för ett antal år tillbaka och hon känner för människorna där, det bor ca 2500 palestinier som är kristna i Gaza )

Gudstjänstledaren Bernt Jonsson i Uppsala missionskyrka vet vad han talar om. Här kan ni läsa vad han skrivit tidigare:
Palestina: Förtryckets arkitektur för ockuperade människor
Bernt Jonsson tillbaka från Israel/Palestina

Uppdaterat: 090110, alla kyrkor gör inte som Uppsala Missionskyrka,
citat:Samfundet Sverige-Israel och Svensk Israelinformation arrangerar på söndag "En eftermiddag i solidaritet med Israel"
På programmet står bland andra att Israels ambassadör Benjamin Dagan kommer att informera om situationen i konflikten. Stödmanifestationen, som hålls i Citykyrkan i Stockholm, inleds av riksdagsledamoten Fredrik Malm (fp) som även är ordförande i Samfundet Sverige-Israels Stockholmsavdelning. Samfundets nationella ordförande Gunnar Hökmark kommer att hålla ett anförande. slut citat

Läs även
Uppsala Missionskyrkas hemsida
Pastor Alex Awad om läget i Gaza dec 31 2008
Rawia Morra Sjukhus som brinner i Gaza
Diakonias pressmeddelande
Foto: from Al-Mezan Centre for Human Rights ( Diakonias samarbetspartner i Gaza )

Läs även andra bloggares åsikter om


11 kommentarer:

 1. "Missionskyrkan har genomfört gemensamma sorgegudstjänster med palestinska grupper vid flera tillfällen."
  Har jag inget emot, men vilka sympatiaktioner har man genomfört för alla de kristna som bara under senaste året mördats i Indien, Indonesien, och IRAK. Tillhör månntro dessa också dessa mina minsta bröder. För någon månad sedan kunde vi läsa att minst 13 kristna mördats och 2500 familjer fördrivits från från staden Mosul. Även i storstaden Kerkûk (Kirkuk) är de kristna minoritetsgrupperna måltavlor för muslimsk milis. Ber du månntro även för dessa?

  SvaraRadera
 2. Javisst, alla kristna minoriteter som är i behov av vårt stöd och våra förböner är värda att uppmärksammas i Mellanöstern och under senaste året även i Indien. Denna blogg skriver inte om dem på grund av att den skriver enbart om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation.

  SvaraRadera
 3. Kristna palestinier dödas i attack mot Gaza:
  http://jinge.se/mediekritik/israel-mordar-for-att-vinna-valet.htm

  Staffan...
  Krigets vansinne har många offer.
  INGEN kan vara i ett krigs drabbade land utan att riskera sitt liv.
  Jag räknar ofta människors offer - oavsett deras religions tillhörighet.

  Hunger, brist på grundläggande livs möjligheter, panik, räddsla, desperation - allt detta kan skapa konflikt mellan grupper som aldrig har haft något problem tidigare.
  Speciellt om man är hopplös och frustrerad att ge motstånd till sin fiende - då sätter man sig i konflikter mot varandra.

  Jag är fullständigt övertygad om att en Staffan Wadström som bor i Sverige har bara sett krig på filmer av Bruce Wills eller SVT-s nyheter.

  Jag har upplevt och överlevt det.
  Mitt land och mitt folk attackerades av europeiska "korskrigare" (20-60 000 frivilliga legosoldater) som åkte till Bosnien i "kristendomens ära"! De har våldtagit, rånat, mördat... mest från Grekland, Ukraina och Ryssland (utan att räkna serbiska krigsförbrytare).
  Trots detta, säger jag inte att att kristendomen och världens kristna borde pekas ut för Bushs vansinne i Irak, Afghanistan, Libanon och Palestina.
  En rad muslimska länder bombas, utnyttjas med natturresurser, plundras - Ska jag säga att "1-2 miljon muslimer har mördats av kristna under senaste åren?"

  mvh / Ida

  SvaraRadera
 4. Att dra in Albanernas ockupation av Serbisk mark i detta är lite magstarkt. Albaner ska hålla sig i Albanien och inte ockupera land i Grekland och Serbien.

  Jag hoppas att nör ni bad i er kyrka, att ni bad Gud skydda sitt folk Israel från vansinnets missiler, 10000 på 8 år. Jag hoppas att ni bad Herren att strida för Israel så som Han gjorde med kung David då filisteerna i Gaza krissades.

  SvaraRadera
 5. Ida är den som har bäst koll av er.
  ""Jag räknar ofta människors offer - oavsett deras religions tillhörighet. "

  Det är ett jälla skit tänk att tro att mörda en människa rättfärdigar mordet på någon annan. För det endas du har är två mord inget annat.

  SvaraRadera
 6. 'solidaritetsmötet' för Israel 11 januari, mitt under pågående massaker på civilbefokningen i Gaza, är verkligen en skamfläck. Hur kan man vara så okänslig inför andra människor att man hyllar en krigsmakt som begår ett så grovt övervåld?

  http://gaza-peace-n-freedom.blogspot.com/2009/01/stdmte-fr-massakern-med-gunnar-hkmark.html

  SvaraRadera
 7. Forutom islamister, extremvanstern och nazisterna, sa erkanner varlden Israels ratt att forsvara sig. !0,000 raketer pa 8 ar. 6000 tusen raketer sedan Israel helt lamnade Gaza.
  (ok det kunde alla som vet hur islam fungerar tala om innan. Mer eftergifter tackas med mer vald. Alltsa man varnade for detta, liksom man varnade for att lamna sakerhetszonen i norr)
  Inget land i varlden kan tolerara detta. Men av Israel som tvingades att "tolerera" att slaktas (6milj judar under forintelsen) kraver man andra mattstock. Hamas som kontrollerar Gaza har samma agenda som Hitler. Israel och judarna ska vack, och det ar inte forhandlingsbart.
  Samma vald och hat moter man nu I Europa och Scandinavien. 1000 i en fredlig solidaritetsmanifestation i Oslo i helgen mots av hundratals "hamassympatisorer" med knivar och tillhygg. En aldre man nersparkad och misshandlad. Sag intervjuv med 72 arig man som blev attackerad med "ta den juden" for att han bar en israelisk flagga.
  Behover man polisbeskydd for en "palestinademonstration". I hatet mot Israel forenas alla valdsgrupper eniga.
  Alltsa alla sansade ar eniga om att Hamas bar ansvaret for det som hander. Ska inte vidare ga in pa hur Hamas anvander "civila som skoldar"

  SvaraRadera
 8. Ida D sa "1-2 miljoner muslimer har mördats av kristna de senaste åren."
  Muslimer dör i terror dagligen. Den överväldigande majoriteten dödas av andra muslimer. Inga demonstrationer där inte mot muslimska terror mot muslimer.
  Var glad att USA och FN stoppade Milosovich. Liksom dom stoppade Saddam. Med den skillnaden att Busch trodde och proklamerade att "Islam är en fredens religion". Tyvärr var det inte sant. Men demonstrationerna och protesterna tystnade när den islamska terrorn tog fart.
  Vart flyr muslimerna fr muslimländerna (om de kan)till.
  Till västländerna USA, Australien, Canada och västeuropa.

  SvaraRadera
 9. Stefan jag tycker dina historiska kunskaper är dåliga om Gaza, jag hänvisar till en bra artikel som förklarar bakgrunden: Gaza – strandremsan som blev ett fängelse i SvD

  SvaraRadera
 10. Du (vad du heter) Jag har inte pratat om Gazas historia.
  Däremot var det ingen i världen som brydde sig om "ockuperad mark" när Egypten ockuperade Gaza, och Jordanien ockuperade (och anekterade) Västbanken.
  Liksom ingen bryr sej "om dessa mina minsta bröder" om dom inte får anklaga Israel och judarna.
  Majoriteten av de kristna som lämnat det kristna Betlehem pga av pressen fr islam(ister)
  Eller utrensningen av den kristna urbefolkningen från Irak.
  Vem bryr sej om Indiska kristna/ dessa mina minsta, som förföljts och dödats bara för att dom är kristna.

  SvaraRadera
 11. Du Stefan: för att förstå vad som nu händer i Gaza är det bra med lite historia bakåt. Du skriver;Majoriteten av de kristna som lämnat det kristna Betlehem pga av pressen fr islam(ister)slut citat. Jag var i oktober i Betlehem läs vad jag upplevde:
  Del 1
  Del 2
  Del 3
  Del 4

  SvaraRadera