13 januari 2009

Genesarets sjö

Min resa i det heliga landet 7-14 okt 2008
Vi badade aldrig i Genesarets sjö, men vi åkte längs dess västra strand. De var här som Jesus kallade sina första lärjungar som var fiskare.
Från Wikipedia: Galileiska sjön (hebreiska Yam Kinneret, arabiska Buhairet Tabariyya), även känd som Gennesarets sjö, är Israels största sötvattenssjö. Sjön har en omkrets av 53 kilometer, mäter 21 respektive 13 kilometer från strand till strand samt är belägen 211 meter under havets yta. Det är världens lägst belägna sötvattenssjö och den näst lägst belägna sjön, efter Döda havet. Galileiska sjön befinner sig helt och hållet inom Israels erkända gränser men Syrien gör anspråk på en del av östra stranden som var ockuperat av Syrien 1950-1967. Sjön utgör också Israels främsta källa för vattenförsörjning. En del av vattnet pumpas även till Västbanken och Jordanien. Tillförseln av nytt vatten till sjön härrör främst från underjordiska källor och floden Jordan. Ur blogg: Vi gick ner till Genesaret sjön för att se hur det var med vattennivån, och det såg inte bra ut, det fattas 5,5 meter i Genesaret 2008-11-04

Vi åkte upp till ”Saligprisningarnas berg” Här finns ett kloster, Franciscan Sisters som byggdes 1939.

Ur BERGSPREDIKAN
När han såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem och sade:
Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket.
Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade.
Saliga de ödmjuka, de skall ärva landet.
Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten, de skall bli mättade.
Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet.
Saliga de renhjärtade, de skall se Gud.
Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner.
Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket.

Om ordet rättfärdighet

Staden Tiberias på Galieiska sjöns sydvästra strand är idag en semesterort. Många turister men även Israeler kommer hit för att bada. Men det finns en grupp som aldrig får komma hit de är de palestinska barnen från Västbanken.
Citat: De palestinier som bor i Israel eller i Östra Jerusalem kan resa till Genesaret och Medelhavet. Däremot inte Västbankspalestinier eller Gazabor. Västbankspalestinier som har arbetstillstånd i Israel kan visserligen resa in i Israel och därmed vidare till Genesaret eller Medelhavet, men dessa tillstånd är ju personliga och gäller således inte dennes respektive familjemedlemmar. Även Döda havet är "förbjudet" område. Slut citat:Jacob Risberg Sveriges Kristna Råd.

Ett enkel sätt för Israelerna för att bygga fred och försoning vore att dessa barn fick göra ”badresor” dit, och fick träffa israeliska barn och se andra israeler än dess soldater.

Muren i Tulkarem
citat:Innevånarna i Tulkarem vill ha frihet att åka till havet och bada och kunna sälja sina varor på den israeliska marknaden. Alla i staden vill få bort muren så att det är fritt att röra sig igen. Muren och de avskurna transportmöjligheterna och den beskurna rörligheten är en kollektiv bestraffning.slut citat


Andra som skrivit om sina resor i det heliga landet:
En resa till det heliga landet 1928
Katolska Pedagogiska Nämndens resa för kateketer till det Heliga Landet15-25 juni 2000
I Jesus fotspår
Tony Larssons resa

Foto Egon Berglund, foto nr 3 Barn i Taybeh på Västbanken
tidningen Dagen: Barnens böner om försoning väcker hopp i krigets fasor

Läs även andra bloggares åsikter om


3 kommentarer:

 1. Hej. Bra blogg som vanligt. Har skrivit en namnlista ang den okade antisemitismen i Sverige.
  Eleni Schmidt

  http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2778

  SvaraRadera
 2. Bra initiativ, det är viktigt att man tar avstånd från antisemitismen. Kritik mot vad staten Israel håller på med i Gaza får inte sammankopplas med hot mot judar och judendomen i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt att det vore bra om palestinska barn kunde få åka och bada i genesarets sjö!
  På något sätt borde detta vara möjligt! Inget bättre än att få träffa och leka med judiska barn.

  Hur tror du att en sådan lösning skulle kunna att se ut?

  SvaraRadera