17 januari 2009

solidariet-del2

Idag kommer jag att deltaga i en demonstration

Stoppa folkmordet i Gaza!

"Det oproportionerliga israeliska våldet strider mot folkrätten. Det israeliska våldet mot Gaza och raketattackerna mot Israel måste omedelbart upphöra"

Piteå vänskapsförening arrangerar en demonstration mot det som sker i Gaza på Byxtorget kl.12.00 lördag den 17 januari Vi inbjuder och uppmanar alla Pitebor att delta i manifestationen!
Talar gör bland andra: Mohamad Jawad Hannah Bergstedt Bengt Ek Britt Fäldt

S och V finns med i arrangemanget och ABF Norr Piteå arrangerar


Judar, muslimer och kristna i bönemarsch för fred

På söndag 18/1 samlas judar, muslimer och kristna i Göteborg till en gemensam bönemarsch för fred i Palestina och Israel.

Samling sker på Götaplatsen kl 16.00.

Bakom marschen står det interreligiösa rådet i Göteborg. Biskop Carl Axel Aurelius, rabbin Peter Borenstein och imam Fuad Colic har skrivit under ett gemensamt upprop för fred.

- Det är viktigt just nu att vi ger uttryck för den gemenskap vi har här i Göteborg, och att vi delar samma längtan efter fred och försoning och att denna längtan får uttryckas i bön, säger biskop Carl Axel Aurelius.
Samling sker på Götaplatsen med avmarsch kl 16, marschen går under tystnad och bön till Brunnsparken.

En kyrkoledare som inte har koll på historien och verkligheten är Anders Sjöberg
Missionsföreståndare för EFS, en missionsrörelse i Svenska kyrkan. Han skrev en krönika i tidningen Dagen: Det behöver sägas att Israel lever under förintelsehot
I mitt tycke så visar han stora lyckor i sin kunskap: citat Under 1800-talet fanns varken en nation benämnd Palestina eller en benämnd Israel. Då var hela landområdet nästan obefolkat och låg i det ottomanska riket.

Men trots att befolkningen under århundraden varit både arabisk och judisk har aldrig en tvåstatslösning accepterats från arabiskt håll. I stället har man valt att genom anfall, intifada, självmordsbombare och granatbeskjutning provocera Israel, för att få till stånd - krig. Krig som Israel gång på gång i historien visat att man inte önskar.Israel lever alltså under förintelsehot. Ett förintelsehot, en ångest, jag inte tror någon som bara levt i västerlandet till fullo kan fatta vad det innebär.
Slut citat.
Har pastorn någon gång varit på Västbanken ? och sett förnedringen som palestinierna utsätts för.
Blås av då...
— Varför gör ni ingenting? I 40 år har FN och världen tittat på Palestina som man tittar på en fotbollsmatch och undrat vad som ska bli nästa steg, anfall eller försvar, men ingen gör något.
Läs även Rawia Morra
Hittills säger sjukhusen från Gaza att 1170 palestinier har dödats. 370 barn, 108 åldringar och 106 kvinnor.Ca 5220 skadade. 400 av dem hänger mellan liv och död. Hur många kommer att bli handikappade för livet vet vi ännu inte även om blotta tanken på hur många det kan röra sig om, som kommer att leva utan ögon, utan armar och ben är skrämmande. Och många av dem är barn.
Läs även andra bloggares åsikter om


4 kommentarer:

 1. SL ska den 20 Januari förlänga sitt avtal med företaget Veolia som även bygger på ockuperad mark i Palestina. Här är det moderata landstingsrådet som är ansvarig för detta:

  christer.wennerholm@politik.sll.se

  När han fick frågan om vad han tyckte om det faktum att Veolia bryter mot internationella lagar från tidningen Nya Vänsteraktuellt så viftade han bort frågan med orden att “de ska följa lagarna i Sverige,det räcker”.

  Skriv och säg vad ni tycker! eller så kan ni kan kopiera ett mail jag skrivit och skicka till honom:

  Jag skriver till dig angående Veolias nya avtal. Veolia är ett företag som sköter drift och underhåll av en spårväg som byggs på ockuperad mark i Jerusalem och leder till en illegal israelisk bosättning på ockuperad palestinsk mark.

  Jag vill påminna dig om att enligt internationell rätt är det förbjudet för ockupationsmakten att bygga infrastruktur på ockuperade områden.
  SL har anslutit sig till FN:s Global Compact vilket innebär att man har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna.
  Jag och många med mig, har svårt att se hur det går ihop med Veolias verksamhet på ockuperad mark.

  Som svensk skattebetalare har vill jag inte bidra till ett företag som aktivt begår brott mot internationell rätt.

  Kommer du att ta detta i beaktande den 20 januari då Veolia ska få sitt avtal med Stockholms lokaltrafik förlängt på SL:s styrelsemöte?
  Eftersom detta kontrakt ger Veolia 35 miljarder kronor av oss skattebetalarnas pengar anser jag att du bör undersöka hur opinionen egentligen ser ut för att stödja en verksamhet som bryter mot internationell lag och utövar förtryck mot den palestinska befolkningen.

  Jag ser fram emot ditt svar.

  Vänliga hälsningar,

  SvaraRadera
 2. Till dej anonyme, egentligen gillar jag inte anonyma kommentarer, speciellt om de inte direkt kommenterar min text. I detta fall låter jag de stå kvar, men varför måste du vara anonym? vågar du inte står för vad du skriver?

  SvaraRadera
 3. Vilka kunskapsluckor innehåller sjöbergs berättelse då?
  Varför ville Araberna acceptera en tvåstatslösning?

  Nyfiken efter vilket belägg du har för ditt omdöme....

  SvaraRadera
 4. Vilka kunskapsluckor Sjöberg har, Henrik? Här är några:

  *) Israel står inte alls under hot om förintelse från några raketer som under åtta års tid dödat färre än kikhosta. Israel utgör snarare ett hot om förintelse såsom kärnvapenmakt.

  *) Området var heller inte obefolkat på 1800-talet, det är rena tramset. Den var arabisk med en mycket liten andel judar.

  *) Israel är den som startat krigen 1948, 1956, 1967, 1982 och 2006. Det är alltså krig som Israel önskat.

  *) Arabstaterna har kommit med ett erbjudande om en fredsplan enligt tvåstatslösningen. Samtliga arabstater har erkänt 1967-års gränser inklusive Hamas och Fatah. Israel vägrar och vill hellre behålla ockuperat område.

  Där hade du Sjöbergs fel.

  SvaraRadera