27 januari 2009

Nasaret del 2

Min resa i det heliga landet 7-14 okt 2008
Vi besökte en av Baptistkyrkorna i Nasaret, 1:a Baptistkyrkan är byggd 1992. Man predikar på arabiska (men även på engelska). Den första baptistförsamlingen etablerades 1928, det var en palestinier från Safed som kom i kontakt med baptismen under sin studietid i USA. Under de stormiga åren på 40-talet lades arbetet ner, på 50-talet återupptogs arbetet av västerländska missionärer.
Pastorn heter Fuad H. Sakhini är född i Nasaret, han berättade att de även bedriver arbete i byar runt omkring Nasaret. Kyrkan har ca 100 medlemmar.
Hur är det att vara palestinsk kristen med israeliskt medborgarskap? Han berättade att Israeliska staten ej erkänt den israeliska baptiströrelsen som en egen kyrka, det går att leva med, men det ställer till problem vid kontakter med myndigheter. Han berättade att många kristna emigrerar. Hans egna hans söner och barnbarn bor nu i USA, det är svårt för israeliska palestinier att få kvalificerade jobb i Israel. Visst finns undantag, han berättade att en palestinier nu är professor på ett universitet i Israel, men i det stora hela så har de ett underläge på arbetsmarknaden, kriteriet ” fullgjord värnplikt” ( som inte palestinier gör ) diskvalificerar dem från många statliga jobb.


Hur är relationen till muslimerna i Nasaret? Han berättade man har regelbundna träffar mellan de kristna och muslimska ledare. Någon förföljelse från muslimer förekommer inte, men jag förstod att bedriver inte någon aktiv evangelisation bland muslimerna. Han berättade att det förekommer att muslimer som låter döpa sig och de utsätts för svårigheter av sin familj. De vet att de måste vara kloka i sin framtoning de har levt tillsammans med muslimer i hundratals år. Om jag inte minns fel så sa han att de har även kontakter med messiastroende i Nasaret Illit. Kyrkan har ingen dopbassäng, de åker ner till Jordanfloden när de förrättar dop!

Han berättade däremot att kristna i byar utanför Nasaret har haft problem med druser Han sa att druserna gör ju värnplikt i israeliska armen och har vapen hemma. Han klagade på att den israeliska polisen tog god tid på sig att komma till de kristna bybornas undsättning.Kyrkan bedriver även skola de har ca 100 elever, eleverna får en statlig skolpeng som finansierar skolan. De flesta elever kommer från kristna familjer men skolan har även 6-7 elever som kommer från muslimska familjer.

Läs även om Azmi Bishara kristen politiker från Nasaret

YouTube-film med Azmi Bishara

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar