19 februari 2009

Bojkott av Israel?

Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens nya generalsekreterare, i november besökte hon palestinska Gaza och berördes av situationen i det stängda området.
Citat:- "Det kan inte bli värre än så här" tänkte jag då, men det kunde det, säger hon under resa nyligen i området. - Jag reste runt i november med Mary Robinson, före detta FN-kommissarien för mänskliga rättigheter. Jag tänkte då att "det kan inte bli värre än så här," men måste nu konstatera att det kunde det. På denna smala remsa mot havet där 1,5 miljoner människor lever instängda är det sönderbombat och söndersprängt. Här finns inget vatten, inget avlopp, ingen el. 60 skolor är utraderade, 40 används för dem som blivit av med sina hem. Människorna i Gaza bor i tält, det är kallt, ohygieniskt, barnens situation är i Rädda Barnens absoluta fokus. Under kriget föddes för övrigt 3.400 barn. Slut citat.
Läs hela reportaget här Situationen i Gaza oerhört svår

Vilka är människorna som bor i Gaza? Trots den mycket begränsade ytan är drygt en miljon palestinier bosatta inom området. De härstammar huvudsakligen från flyktingar som flydde från andra delar av det historiska Palestina. Israel har kontroll över luftrum, territorialvatten och gränsövergångar, valuta och handel. Vidare upprätthåller Israel en omfattande blockad av Gazaremsan.
FN:s resolution 194 som antogs den 11 december 1948, ger faktiskt palestinierna rätt att återvända hem och slår fast att kompensation skall utbetalas för egendom av ansvariga regeringar i enlighet med internationell rätt. Att låta flyktingarna återvända var ett av FN:s villkor för att låta Israel bli medlem i organisationen i maj 1949. Israel är medlem i FN men löftena till de fördrivna palestinierna har inte uppfyllts, trots att resolutionen upprepats minst 100 gånger.
Omvärlden borde erinra/uppmärksamma vad FN:s medlare, svensken Folke Bernadotte sade redan 28 juni 1948: Citat "Det skulle vara en förolämpning mot de grundläggande principerna för rättvisa om dessa oskyldiga offer i konflikten nekades rätten att återvända till sina hem, medan judiska immigranter strömmar in i Palestina". Slut citat.

Den palestinska terrorismen framväxt måste man se i ljuset av att man sen 60 års tid vädjat förgäves till FN om en rättvis fred för det palestinska folket. Först 1974 erkänner Arabstaterna PLO som den enda legitima representanten för det palestinska folket.
Läs:Monzer El Sabini-2002 palestinier uppväxt i ett libanesiskt flyktingläger

Israel har under dessa år hela tiden motverkat alla försök att bygga upp en fungerande Palestinsk stat. Israel stödde till en början Hamas, för att på så sätt försöka försvaga PLO. När nu Hamas vann valet i Gaza införde Israel en blockad mot Gaza. Blockaden mot transport av människor och varor förlamade ekonomin och har lett till den extremt höga arbetslösheten, och bara lett till att extremismen ökat.
Att inte ställa samma krav på Israel som på andra stater som kallar sig demokratiska är ett svek från världsamfundet. Israel har under många år varit en av de länder som ligger på topplats på brott mot de mänskliga rättigheterna, och brott mot krigets lagar. Ett land som konsekvent underlåtit att följa de FN-resolutioner som antagits. Då tycker jag det är uppseendeväckande, att Israel har fått exceptionellt goda handelsvillor med EU. Trots att avtalet är villkorat med att Israel respekterar mänskliga rättigheter. Ockupation är deras vardag

Finns någon framtid för människorna under ockupationen? Utsikterna är små så länge USA:s politik gentemot parterna i konflikten är beroende av stödet från den inhemska israellobbyn och de kristna sionisterna i USA, och när dess FN-delegater tvingas lägga veto mot alla FN-resolutioner som ställer krav på Israel.

Vi kristna här i Sverige som fortfarande tror på att mänskliga rättigheter måste respekteras borde stödja de grupper bland israeler och palestinier som önskar en rättvis fred och en uppriktig försoning.

Jesus har inte gett oss något bud med innebörden att stödja en stat som fördriver människor och kränker folkrätten. Om israelerna vill ha en bestående fred med palestinierna, måste de ta itu med sin historia på samma sätt som Sydafrikas folk har gjort upp med sitt mörka förflutna genom sin gemensamma uppslutning kring Sannings- och försoningskommissionen. Här finns också vägen till Israels långsiktiga överlevnad som respekterad granne i varaktig fred med grannfolken. Den Palestinska flyktingkatastrofen

Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Precis som Sydafrika under apartheid behöver Israel utsättas för sanktioner och bojkott.

Därför stöder jag en bojkott av israeliska varor, en bojkott av Israel bör även omfatta idrott och kultur.

Stoppa matchen

det internationella judiska nätverket mot sionism IJAN -

Naomi Klein: Sanktioner som mot Sydafrika mest realistiska hoppet om rättvisa


Diakonia-Ställ krav på Israel

Diakonias Joakim Wohlfeil-Gaza-februari 2009


Läs även andra bloggares åsikter om
8 kommentarer:

 1. Jag är ingen expert på Israel frågan men det känns som om det är lika mycket grannländerna som kränker palestinierna. Hur mycket support har palestina fått från sina grannar? Jag förstår helt klart Israels situation. Omgivna av folk som inte vill annat än att kasta ut dom i havet. Sen så är det väldigt svårt för palestinier att samarbeta med israeler inte pga att israel inte vill samarbeta utan att du blir stämplad som en förrädare och antagligen stenad eller avrättad av hamas.

  SvaraRadera
 2. Israel är inte ”Omgivna av folk som inte vill annat än att kasta ut dom i havet.” Egypten och Jordanien har numera fredsfördrag med Israel. De palestinska flyktingar som kom till Jordanien fick medborgarskap där.
  På vad sätt kränker grannländerna palestinierna? ” det väldigt svårt för palestinier att samarbeta med israeler” kom med konkreta exempel.

  SvaraRadera
 3. Anonym,
  Det är många som önskar se granländernas frihet att hjälpa palestinierna. Men det går inte. Även humanitär hjälp, mat, medicin, vatten, allt plundras av IDF eller stoppas att aldrig komma fram till palestinierna.
  Granländerna lever inte på andras människors mark, utan på sin egen. Israel ockuperar inte bara Palestina eller det som borde bli Palestina - utan ockuperar en del av GRANLÄNDERNAS territorium också: Syrien och Libanon.
  Om någon skulle ta över Skåne, skulle vi inte önska att skicka ockupanten till havet utan till helvete!
  Senaste, kunde du höra ett partiledare som säger att Gaza borde bombas med atombomber! Det är öppet och tydlig hot till folkmord, från israelisk parlament. Soldater som gick inne i Gaza har skjutit ihjäl barn och kvinnor FRÅN NÄRA HÅL, medan de lämnade sina hus med vita flaggor.
  Folkmordsbrott!

  ...och du sitter och talar om att ANDRA LÄNDER borde göra någonting åt problemet som Israel själva skapar! Herre Gud, hur länge ska alla andra bli skyldiga och ansvariga utom Israel..?!

  SvaraRadera
 4. Anonym, det är väldigt märkbart att du inte är någon expert på "Israel frågan", som du kallar det. Att palestinierna får support eller inte support av sina grannar har inget som helst med roten till problemet att göra. Konflikten handlar om ett ockuperat folk, och en ockupationsmakt. Vi svenskar hade nog agerat precis likadant som palestinierna om vi hade ockuperats av en främmande makt i över ett halvt sekel. Alla människor har rätt att leva sina liv i frihet och utan rädsla för att bli dödad. Varför förnekar du palestinierna de rättigheterna?

  Sedan handlar det inte om att palestinier skall samarbeta med Israel. Det handlar om att Israel skall samarbeta med världssamfundet och acceptera världssamfundets regler och stadgor om mänskliga rättigheter samt FNs dussintals resolutioner som kräver ett omedelbart upphör av de illegala bosättningsbyggandet, den illegala ockupationspolitiken och de riktade morden som flera gånger i veckan utförs av Israel. Det är olagligt och Israel måste, likt alla andra av världens länder respektera det. Israel är den starka parten i det här konflikten, med världens 4:e största och starkaste vapenarsenal. Jämför detta med palestinska tonåringar, flickor och pojkar med mestadels stenar och eventuellt någon slingshot som inte vill mer än att leva sina liv fritt, utan alla soldater, checkpoints, bosättningar och attacker från extremreligiösa judiska bosättare. Har de inte rätt till det?

  Försök sätta dig in i situationen själv. Hur skulle vi svenskar reagera om vi fick utstå vad palestinierna utstår? Lev och låt leva.

  Länge leve Palestina.

  SvaraRadera
 5. Vi palestinier känner oss ofta svikna av arabländerna, men det går inte att jämföra med vad den israeliska ockupationen gör mot oss. Arabländerna ockuperar inte palestinsk mark, så det är stor skillnad jämfört med hur Israel kränker oss. Vår besvikelse mot arabländerna beror på att vi inte får stöd i vår befrielsekamp mot ockupationsmakten. Besvikelsen har också att göra med den behandling vi får i arabländerna, där vi inte kan röra oss fritt trots att vi lever där. På det sättet kan jag jämföra arabländernas behandling av oss, med hur Israel behandlar de palestinier som bor kvar på ockuperad mark.
  Arabländernas svek mot oss ingår som en strategi i USAs och Europas politiska inblandning i området. Till exempel har Egypten kompromissat med Israel genom ett fredsavtal i Camp David, där Egypten inte begärde obligatoriskt tillbakadragande av de israeliska styrkorna från Gazaremsan och Västbanken. För det fredsavtalet fick Egypten massor med politiskt och ekonomiskt stöd från både USA och Europa. Arabländernas svek gentemot oss, är att de säljer ut vår sak för egen vinnings skull. Men jag upprepar: Det går ändå inte att jämföra med den kränkning vi utsätts för genom Israels ockupation.
  Arabländerna har aldrig utgjort ett hot mot Israel, trots all propaganda som säger motsatsen. Inget arabiskt land har någonsin startat krig mot Israel, det är alltid Israel som börjat krigen. Krigen om Suezkanalen 1956, var en konflikt mellan Egypten, Frankrike och Storbritannien som Israel blandade sig i utan att alls ha något med det att göra.
  Arabländerna har presenterat många fredsförslag för Israel, för att stimulera relationen mellan dom och Israel. Från 1947 tills nu har Israel aldrig lagt fram ett enda förslag till fred. Israel har fortfarande ingen nationsgräns och inget arabland ockuperar israelisk mark. Däremot är det tvärtom.
  Så vem är det som vill kasta den andra i havet???
  Israel har alltid varit expert på att göra en sak i praktiken, men visa något annat utåt. Med hjälp av slagordet att arabländerna vill kasta Israel i havet, har Israel expanderat allra mest på arabisk mark, med stöd av västvärlden.
  Likaså lyckats genomföra omfattande etniska rensningar av palestinier genom att jaga bort oss från vår egen mark.
  Ingen officiell arabisk talesman har någonsin sagt att man vill kasta Israel i havet, utan uttalandet gjordes av en egyptisk journalist en gång före 1967.
  Angående samarbete med Israel beror på vad som menas. Menas samarbete med israeler som personer, eller att samarbeta med staten Israel? All handel som skett och sker mellan Västbanken/Gaza och Israel, sker genom samarbete mellan israeliska och palestinska privatpersoner och företag.
  Från 1967 fram till 90-talet arbetade palestinierna i Israel. Detta stoppade Israel. Vi har aldrig hört att någon stenats eller blivit skjuten för att ha importerat varor eller ha jobbat i Israel.
  EU-projektet till stöd för jordgubbsodlingen i Gaza, var ett samarbete mellan israeliska och palestinska företagare. Ingen har stenats eller mördats för det, men det var israeliska militären som satte stopp för det tgenom att bomba odlingarna i norra Gaza.
  Att samarbeta med staten Israel innebär samarbete med den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Naturlgtvis betraktas sådant som förräderi, precis som en sådan relation gör över allt annars i världen.

  Hälsningar Mohamad

  SvaraRadera
 6. Till dig som vill veta mer om Israel/Palestina gå till ditt bibliotek låna böcker här ett par tips:

  Boktitel: ”Min fiende min vän” - som handlar om två familjers levnadsöde i Palestina och Israel sen slutet av 1800-talet fram till nutid, skriven av Palestinien Bassam Abu-Sharif och Israelern Uzi Mahnaimi.

  Boktitel:"Ett annat Israel",-av judinnan Susan Nathan,
  hon gjorde ett medvetet val när hon efter några år som invandrare i Israel flyttade till det arabiska Tamra, en trångbodd stad med 25 000 invånare nära Haifa. Från denna utsiktspunkt arbetar hon för att synliggöra levnadsvillkoren för den knappa femtedel av Israels medborgare som är icke-judar: araberna i Israel, eller de palestinska medborgarna i Israel som de själva i växande grad kallar sig.

  Boktitel: Blodsbröder-är en självbiografisk berättelse av Elias Chacour,
  Den yttre ramen är berättelsen om pojken Elias väg till kallelse att bli präst, studier i Palestina/Israel och i Paris. Parallellt får vi följa landets förändring från 40-tal till 80-tal och hur Elias far och mor blir några av dem som formar en djup försoningens förebild för Elias och andra. Familjen är kristna palestinier, lantbrukare i en liten by norra Galileen. De fördrivs från sin by och sina odlingar men strävar efter att leva ett gudfruktigt och gentemot alla människor ärligt liv. Har även gett ut ” Vi tillhör detta land”

  SvaraRadera
 7. Känner rysningar i kroppen när jag tar del av dessa orimliga krav på bojkott av judiska varor.
  Rysningar därför att det känns som om man var tillbaka till Nazi-Tyskland 1938....
  Malmö är på god väg att bli ett nytt Munchen, ivrigt påhejad av diverse bloggare....

  SvaraRadera
 8. Du anonyme du skriver ”dessa orimliga krav på bojkott av judiska varor ” Det är inte mot judendomen vi protesterar utan mot Israeliska staten, när skall det gå in i era skallar att det är skillnad, du som kallar kritik mot Israel för antisemitism vanhedrar förintelsens offer. Det handlar om att förringa förintelsen till ett allmänpolitiskt slagträ.

  SvaraRadera