24 februari 2009

Människor eller dogmer

Martin Blecher, informatör på Svensk Israel Information kritiserar prosten Ingvar Laxviks debattartikel ”Europa kan tvinga fram en lösning i Israel-Palestinakonflikten”. Martin Blecher som är jude och sionist skriver Det finns ingen religion som är så hårt territoriellt förknippat med ett land som judendomen.”
Det får han givetvis, tycka och säker kommer många kristna sionister att hålla med honom, om att försvara de judiska bosättningarna på Västbanken. Men de skall vara medvetna om att detta tänkande bryter mot:

Den fjärde Genèvekonventionen

Ockupationsmakten får inte deportera eller förflytta sin egen civilbefolkning till det ockuperade området (artikel 49 av Den fjärde Genèvekonventionen). Det betyder att bosättningar är förbjudna. Ockupationsmakten får inte konfiskera mark inom det ockuperade området om syftet endast är att etablera bosättningar för dess egen civilbefolkning. Ockupationsmakten har också ett ansvar att bevara och försvara den demografiska och den sociala sammansättningen i det ockuperade området vilket också innebär att begränsa frivillig förflyttning. De fyra Genèvekonventionerna från 1949 utgör den internationella humanitära rättens kärna. Genèvekonventionerna antogs för att begränsa mänskligt lidande under väpnad konflikt.

Citat: Om vi i stället för att följa internationell rätt hellre följer olika religiösa texter eller påbud, uppstår det genast problem. Vilken tolkning ska gälla, och vilken religion, om dessa motsäger varandra, är den rätta. Alla tror väl enligt den religion de anser vara den rätta, men denna tro, som är ens personliga rättesnöre, kan ju aldrig få gå före lagen eller bryta mot lagen. Vi måste tala samma språk om vi ska förstå varandra och försöka nå en lösning på konflikten. Innan vi gör det kommer språkförbistringen bara leda till fler missförstånd, motsättningarna kommer öka och hatet fortsätta växa. Vi måste lära oss att skilja på religion och politik, oavsett om vi är judar, muslimer eller kristna. Slut citat Jakob Risberg SKR:s Följeslagare i Palestina.


Magnus Malm Författare, teolog skriver 2009-02-24 en tänkvärd krönika i Dagen Citat: När människor med en vördnad för de heliga platserna och en välvillig inställning till Israel övergår i en demonisering av muslimer i allmänhet och av palestinier i synnerhet. När enda reaktionen på fosforbombningar av civilbefolkning utan chans att fly är att vifta med Israelflaggor vid lovsången och uppmana till turistresor i detta land, utan minsta kontakt med förtrycket i de ockuperade områdena. När Bibelordet återigen används för att hindra en öppen dialog med den fysiska verkligheten genom att mekaniskt hänvisa till "löftena". Då finns det anledning att ta ett steg tillbaka, söka sig till tystnaden bakom slagorden och lyssna till om det var det här Jesus menade när han sa att "sanningen skall göra er fria". Ingen av oss går fri här. Vi har alla en benägenhet att använda bibelordet selektivt, för att skydda och främja våra egna intressen. Ska vi kunna bryta dessa låsningar måste vi mötas i våra gemensamma mänskliga erfarenheter. Politiska och religiösa ideologier kämpar ofta för att förblinda oss för dessa, genom att demonisera fienden. Det måste vara en hjärtesak för dem som kallar sig Jesu lärjungar att se igenom dessa rökridåer, och räcka handen till den lidande medmänniskan. Som Gandhi sa: "Jag vet ingen större synd än att förtrycka de oskyldiga i Guds namn." Slut citat. Ni kan läsa hela hans krönika här. Bibeln som öppning eller låsning inför verkligheten

Det är många kristna som sysslar med eskatologiska spekulationer och tidens tecken men helt saknar empati för människorna i det heliga landet.

Jag avslutat med att citera bibeln, Paulus skriver i 1:a Korinterbrevet kap 13
Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

Lyssna på de kristna Palestinierna

Remove Our Grandmother's Name from the Wall at Yad Vashem
Foto: Egon Berglund från den kristna byn Taybeh på Västbanken


Läs även andra bloggares åsikter om
5 kommentarer:

 1. Du har en intressant (och framför allt viktig) blogg.
  Jag lägger den i min blogglista.
  Tack för att du tittade in hos mig.

  SvaraRadera
 2. Svensk israel info har väl sedan länge diskvalificerat sig från alla seriösa diskussioner, Blechers sätt att argumentera är ju bara en bekräftelse.

  Om man ska försöka hålla någon form av intellektuellt hederligt resonemang får man antingen bestämma sig för att alla; judar, palestinier flyktingar emigranter osv får bosätta sig precis var man vill på hela området Israel/Västbanken/Gaza.. Detta kommer med största säkerhet att betyda dödsstöten för den judiska staten Isarel, och man bildar i stället en modern demokrati av västeuropeiskt snitt, där alla är precis lika mycket värda.

  Den alternativa vägen som då Blecher tydligen inte gillar är att man har en demokratisk judisk stat, där judar bor och en palestinsk där palestinierna bor.

  Blechers kommentar om bosättningar som ett utryck för att bejaka det ”judiska arvet” är inget annat än rent nonsens - han försöker sätta en religiös kontext på israeliska markstölder –talande nog är det precis så de judiska extremisterna resonerar i Hebron.


  F ö skulle det aldrig ha byggts en enda judisk bosättning på Västbanken – eftersom det är totalt olagligt, dessutom har man redan en judisk stat där det finns gott om plats.
  Trots detta har man ändå under snart ett halvt sekel placerat ut hundratusentals civila som mänskliga sköldar på den ockuperade Västbanken.

  Att benämna det israeliska ansvaret för att ta hem bosättarna - ”etnisk rensning av judar” - är verkligen talande för hur situationen är hos de israeliska lobbygrupperingarna i Sverige.

  Avslutande förvanskningen av FN res 242 är verkligen grädden på moset…


  Egon - Jag ska även lägga till bloggen i min länk lista! :)

  SvaraRadera
 3. Det man kan fundera över i sammanhanget är detta massiva stöd och empati för palestinierna. Håller helt med bl a Magnus Malm om att det har använts ett övervåld i Gaza, och att Israel tillsammans med EU/USA måste inleda en massiv återuppbyggnad. Att tro att Iran med flera arabstater ska bidra med annat än smulor kan man nog bara be om.

  Men - var finns engagemanget, empatin med alla oskyldiga barn som dagligen plågas och massakreras i de olika krigen i Afrika, eller de som sprängs bort av extremister i Irak, eller för den delen, alla de tusentals människor som dödades och fördrevs under kriget på Balkan. Mångdubbelt mänskligt lidande, men ingen synbar reaktion från de som nu står på barrikaderna. Är det skillnad på människor och människor?

  SvaraRadera