21 februari 2009

Dagen och dogmer


Vi kan läsa att tidningen Dagen ökade mest av dagstidningarna. Även jag som prenumerant gläds över det. läs hela artikeln här
Citat:Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund påpekar: att ökningen i första hand beror på en innovation, nämligen Eko-smartprenumeration. Den betyder att fredagsprenumeranterna får tillgång till tidningen på elektronisk väg (pdf-filer) tisdag till torsdag.

Tidningen ligger i framkant vad gäller webbteknik en sak som vi bloggare uppskattar.

Men Dagen släpar fortfarande på en förlegad trosuppfattning om staten Israel.

I dag sextio år senare kan man undra om tidningen Dagens ledning även ännu håller fast vid denna historiesyn och blundar för dagens verklighet i Israel. De kristna i Palestina har vädjat till oss kristna över välden att stödja dem i en allt mer hopplös situation under Israels ockupation, hur tror ni de känner sig om de får se denna almanacka med en kristens tidnings logo tillsammans med Israeliska statens turistbyrå. Tar någon tidningen Dagen på allvar i fråga vårt engagemang för fred och rättvisa? Israel-Kalendern-2009

Jag har tidigare ställt frågan hur tror ni på Dagen att ni skall kunna bli en tidning som lockar läsare från alla kyrkor och samfund med er inställning? Jag tror inte ni lockar läsare som är medlemmar i sv Kyrkan eller andra kyrkor. Det är inte bara jag som reagerar.

Mikael Löwegren präst i Svenska kyrkan kritiserar Dagen i sin debattartikel Strutsteologi och publicistisk integritet skriver han:

Citat ur debattartikeln: Mitt under brinnande Gazakrig gick i januari Israel-Kalender 2009 ut till Svenska kyrkans församlingar, tillsammans med broschyren Biblical Sites For Christian Visitors och ett följebrev från Israeliska statens turistbyrå. Väggalmanackan är framtagen som ett samarbete mellan Israeliska Statens Turistbyrå och Dagen.

En mer principiell fråga är att en fristående kristen tidning som Dagen över huvud taget inte bör liera sig med en stat, vilken det än vara må, på ett så intimt sätt. Det kullkastar tidningens publicistiska integritet, och gör det (i just detta fall) svårare för Dagen att med tyngd och trovärdighet ta till orda i någon av de frågor som rör Mellanöstern eller den nya vågen av antisemitism över Europa.
Slut citat

Även Pekka Mellergård, rektor på Örebro missionsskola medlem i EFK kritiserar även han i sin debattartikel Dagen Tårar i Gaza - och i Virserum

Citat: Blir inte försvaret för staten Israels rätt att existera både effektivare och mer trovärdigt om man samtidigt inte blundar för eller förskönar de verkliga problem som måste lösas innan drömmen om säkra gränser kan bli verklighet? Problem som inkluderar ett stort antal bosättningar på Västbanken som är illegala enligt internationell rätt, en mur som har dragits så att den ger maximal ekonomisk fördel åt den ena sidan, och en total brist på proportioner i hur man betalar tillbaka "tand för tand". Och har inte Mikael Löwengren rätt i sin insändare häromdagen att det är mindre lyckat av en tidning som Dagen att vara med och ge ut en kalender som helt blundar för denna verklighet? Slut citat.

Jag vet att ni har en åldrande prenumerantkår. Om ni på Dagen skall fortsättningsvis öka er upplaga får ni nog tänka om. Ni lockar inte en yngre upplyst läsekrets.

Dagens Nyhetsvärdering-4

Läs även andra bloggares åsikter om


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar