9 december 2008

Tidningen Dagens nyhetsvärdering-4

Tidningen Dagens Israel-reporter har varit har varit på Vinprovning och rundturer i skottsäker buss ingår i stor PR-kampanj för att bättra på de israeliska ockupanternas skamfilade rykte

Med Bibeln i hand förklarar Eliana Passentin sin kärlek till kullarna på Västbanken. -Jag älskar Samarien. Det här är vårt historiska hemland, säger hon. De israeliska bosättarna går till PR-offensiv med bibelspråk, radioreklam - och vinprovning

Citat:Bosättare är medvetna om att de i omvärldens ögon är vildögda fanatiker som med vapen i hand begår övergrepp mot palestinier och tar deras land. Med den här turen vill arrangörerna visa upp en bild av normalt, fredligt liv.Slut citat
Med en enda mening skriver reportern beskriver den hopplösa situationen för palestinierna:

Citat: Men samtidigt är bosättare medvetna om att de blir allt mer impopulära också i det egna landet när beväpnade ungdomsgäng från bosättningar attackerar palestinier som försöker skörda sina oliver. Och när fanatiska bosättare drabbar samman med israeliska soldater. slut citat

När får Dagenläsarna ta del av palestiniernas situation som vi kan läsa om i andra medier.
i DN- Bosättarstrid hårdnar i Hebron
i DN- Palestinier skadade i bosättarbråk
i DN- Bosättare körs ut ur hus i Hebron
i SvD-Bosättare körs ut ur Hebronhus
i SvD-Ehud Olmert fördömde på söndagen bosättarvåldet i Hebron
Hebron becoming a ghost town - 21 Jun 07-YouTube av AlJazeera

Nyheter om vad som händer i det Heliga landet som är ett viktigt bevakningsområde för tidningen. De flesta av tidningens prenumeranter tar del av innehållet via papperstidningen, många av deras läsare misstror rapporteringen i profana ( icke kyrkliga ) medier eftersom de tycker dessa tidningarna är osakliga. En tidnings uppgift är väl att läsarna skall få bli informerade och få en ökad insikt, men jag tycker Dagen sviker sina läsare att få en allsidig insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet. Att ge en allsidig rapportering av vad som händer på Västbanken är svårt för tidningen Dagen. För mej var det inte oväntat att de här artikleln aldrig kom i tryck i Dagen-Israelisk polis grep judiska bosättare

Läs även om artikel om Betlehem Bible College( som även jag besökte på min resa 7-14 okt.)
TV i Betlehem når ut med fredsbudskapet
Läs även de misstrodda De kristna följeslagarnas berättelser från Hebron
Citat:I innestaden bor det ca 140 000 palestinier och ca 450 israeliska bosättare som har slagit sig ner mitt i staden. En av bosättningarna har ett komplex precis mitt emot den palestinska flickskolan Cordoba. Eleverna utsätts nästan dagligen för hot och trakasserier från bosättare när de ska till och från skolan. Barnen, som är mellan 5-16 år, lever med en ständig rädsla över vad som kan hända dem. En av följeslagarnas huvuduppgifter är att följa skolbarnen till och från skolan. Slut citat.

Här två exempel som ställer upp på bosättarnas ideer:
Shalom över Israel ledare november 08
”Ställ er på människornas sida”
Siewert Öholms ”Israel-karta i kyrko-Sverige”

Till sist kan jag inte låta bli att citera Jesus när läser denna ledare och debattartiklar, ett lösryckt citat men som jag tycker ändå är tänkvärt: Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare som ger tionde av mynta och dill och kummin men försummar det viktigaste i lagen: rättvisa, barmhärtighet, trohet. Det gäller att göra det ena utan att försumma det andra. Från Matteus evangelium 23:23

Forum för frihet skriver om Palestinierna

Nästa bloggpost: På Tempelberget

Läs även andra bloggares åsikter om18 kommentarer:

 1. Egon, låt oss vara glasklara. Du anser alltså att det är fel att judar bor i köpta hus i judendomens andra stad, från vilken de etniskt rensades i en pogrom 1929 och på 30-talet, samt igen 1948 av Jordanien.

  Eftersom du tycks motsätta dig att judar "slår sig ner" i Hebron (mn anser att araber ska få tillträde till Jerusalem), så vill jag bara vara glasklar. Judar kommer aldrig att lämna staden där deras patriarker är begravda. Varken när både du och jag är döda eller någon annan gång i framtiden.

  Så varför tar du upp detta? Vad hoppas du få ut av det? Gäller ditt krig i själva verket judarna som religion och folk? Vad bottnar din motsättning mot judisk närvaro i Hebron i?

  SvaraRadera
 2. Egon/Bröder,

  Jag tror att Dagen framför en viktig poäng som helt ignoreras av övrig dagspress och av anti-Israel bloggare:

  I Judeen och Samarien bor ungefär en kvarts miljon israeliska nybyggare. I det stora hela är relationerna med de arabiska grannarna korrekta och fredliga. Det finns undantag i isolerade hot-spots, tex. Hebron. Men dessa oroshärdar har fått alldeles för mycket uppmärksamhet i media. Det är därför önskvärt att vardagen i den fredliga samexistensen också beskrivs för nyhetskonsumenterna.

  Dagens reportage beskriver således verkligheten för de allra flesta israeler och de allra flesta araber. Den ideologiskt färgade konfrontationsjournalistiken är inget annat än politiskt inspirerad våldspornografi.

  SvaraRadera
 3. Niklas Wetterstrand, det masta vara roligt att kunna sia om framtiden!
  Egon, bosattarnas narmsta framtid verkar ganska saker. Likud ar pa frammarsch. Moshe Feiglin ar pa 20 plats pa deras lista. Feiglin stoder transfer for palestininer, och beskriver dem som "underlagsna."
  Haaretz har last hans manifest.
  " the defense budget would be cut by 30 percent by retiring all non-lethal anti-protest ammunition such as rubber-tipped bullets and tear gas. Instead, security forces would use live bullets against Palestinian protesters. "
  Sa har sager han om palestinier...
  "There is no Palestinian people, nor has there ever been, and there never will be a Palestinian state,"

  Det faktum att Likud vinner mest stod undersokningar ger en klar bild av vart Israel ar pa vag.

  Eleni S

  SvaraRadera
 4. Egon, Dagen tog ju enligt ditt eget citat upp palestiniers situation och kritiserar vad beväpnade ungdomsgäng i Hebron har gjort mot palestinier och hur de reagerat mot soldater.

  Vad är det du saknar, Egon? Är det att Dagen borde fördöma alla judar som bor på Västbanken, även fredliga som sysslar med vinodling? Du blir arg när man beskriver fredlig judisk befolkning? Om Dagen vill motverka hat och fördomar genom att visa en annan sida av bosättare, vad är fel med det? Borde vi inte alla påminnas att inte döma någon grupp efter vad somliga i gruppen gör?

  Jag läste en gång om en pensionerad judisk professor som skaffat mark lagligt, byggt ett litet hus och levde i fred och harmoni med naturen tillsammans med sin fru och sina böcker någonstans på Västbanken. I din syn har han inget där att göra för han är jude.

  Notera att jag inte är för att israeliska staten går överbord i sin bosättningspolitik! Den har inte varit till hjälp alls i att få försoning och fred. Men jag ser inget fel i att peka ut att judisk befolkning på Västbanken inte ska dömas efter en mall! Det vore fördomsfullt, eller hur?

  Vill du på något sätt skuldsätta alla judar i urgamla judiska städer och områden med historiskt judiska kvarlämningar, områden som rensades etniskt när Jordanien ockuperade för bara 60 år sedan, som massakre4rades under upploppen 1929 och på 30-talet?

  Som den tidigare insändaren skrev är Hebron en viktig del av judisk historia OCH närvaro. Även palestinska förhandlare har insett det. Tänk på vad namnets ursprung är.

  Jag tycker att dina funderingar börjar låta mycket intoleranta. Du kräver att Dagen ska tänka som du. Tack och lov är de inte inskränkta utan ser människor, ja även judar, på Västbanken eller om man vill kalla det Judea och Samarien, för vad de är: människor.

  Får se om detta kommer igenom din spärr. Annars nöjer jag mig med att du läser det.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 5. Egon skriver du blogg som kristen?:

  http://www.carl-i-dagman.blogspot.com/2008/02/r-bistnd-diakoni-till-icke-troende.html

  SvaraRadera
 6. Svar till Niklas Wetterstrand

  Bakgrund: År 1929 demonstrerade en grupp högersionister genom att hissa sionisternas flagga över klagomuren i Jerusalem och bland muslimerna spreds uppfattningen att moskéerna på tempelplatsen var i fara. Stora folkmassor angrep judar över hela landet. Detta är den tragiska bakgrunden till massakern mot judarna i Hebron 1929 som gjorde slut på 500 år av samexistens mellan judar och muslimer. De 435 överlevande räddades av sina muslimska grannar.

  År 1968 tillät militärledningen en liten grupp religiösa judar att fira Pesach (den judiska påsken) mitt i den palestinska staden Hebron. Tillståndet gavs kanske för att det fanns en nostalgisk koppling just till Hebrons stadskärna, där en urgammal judisk befolkning massakrerats. Men när ”gästerna” vägrade att lämna hotellet efter helgens slut, påbörjades eftergifternas politik gentemot de extremnationalistiska bosättarna. Trots att de alltid varit procentuellt och politiskt marginella har de nu hållit staten Israel i ett struptag under fyra decennier. Se hela artikeln Anita Goldman läser en by bok om bosättarna

  År 1994 - En bosättare, den från New York invandrade Baruch Goldstein, sköt ned 29 bedjande muslimer och skadade över 100 i Ibrahimmoskén (där patriarken Abraham ligger begravd). Sex veckor senare svarade islamistiska Hamas med att utlösa en första våg av självmordsbombningar mot israeliska civila i Israel innanför 1967 års gränser.

  Citat: Vad bottnar din motsättning mot judisk närvaro i Hebron i? Slut citat. Mitt svar är på grund av att det bryter mot den 4:e Genevekonventionen från 1949.

  Jag skulle verkligen unna judar att och bo i Hebron,
  men på oförskämda sätt som de nu uppträder är in längden ohållbart jag tro inte Hebrons judar på 20-talet uppträdde så.

  Jag skulle även unna alla palestinier att få återvända till de byar och städer de blev fördrivna ifrån mellan 1947-49. För att detta skall bli möjligt måste man ha en freduppgörelse. Det som nu många bosättare försöker göra är en fortsättning av den etniska rensningen 1947-49 se min blogg post av min reseupplevelse i Jerusalem-3 och 4  Citat: Gäller ditt krig i själva verket judarna som religion och folk? Slut citat. Nej men jag vill ta Jesu ord på allvar att Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket. Vad driver dig Niklas Wetterstrand ?

  Citat: Så varför tar du upp detta? Slut citat. Svar: Tidningen Dagen skriver ofta om kristna minoriteters situation runt om i världen. Man bevakar noga vad som händer i Israel. Men det sitter långt inne att låta palestinska kristna berätta om sin vardag.

  SvaraRadera
 7. En annan sak man kan namna ar att bosattarna pa vastbanken forbrukar ungefar sju ganger mer vatten per capita an den palestinska majoriteten. www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1228728113021&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull - 79k
  Om man vill kalla sig kristen och demokrativan och samtidigt forsvarar ockupationen har man en diger uppgift framfor sig.
  Annu konstigare blir det, som Egon sager, att Palestinska kristna nonchaleras av en kristen tidning. Ar vissa kristna mindre varda an andra?
  Eleni S

  SvaraRadera
 8. Fråga: Egon skriver du blogg som kristen?: Svar Ja

  Ciat: Egon, Dagen tog ju enligt ditt eget citat upp palestiniers situation och kritiserar vad beväpnade ungdomsgäng i Hebron har gjort mot palestinier och hur de reagerat mot soldater. Slut citat Svar:artikeln aldrig kom i tryck, endast på nätet.

  Citat:Vad är det du saknar, Egon? Är det att Dagen borde fördöma alla judar som bor på Västbanken, även fredliga som sysslar med vinodling? Du blir arg när man beskriver fredlig judisk befolkning? Om Dagen vill motverka hat och fördomar genom att visa en annan sida av bosättare, vad är fel med det? Slut citat. Svar det jag saknar är att de berättar om palestiniernas situation att de berättar om bosättarna och deras syn på konflikten tycker jag är bra och intressant.

  Ciat: Judeen och Samarien bor ungefär en kvarts miljon israeliska nybyggare. I det stora hela är relationerna med de arabiska grannarna korrekta och fredliga. Det finns undantag i isolerade hot-spots, tex. Hebron. Men dessa oroshärdar har fått alldeles för mycket uppmärksamhet i media. Det är därför önskvärt att vardagen i den fredliga samexistensen också beskrivs för nyhetskonsumenterna. Slut citat. Svar det är inte bara i Hebron bosättare attackerar palestinier, det sker även på andra ställen,
  Lördagen den 5/7 tillfångatog bosättare från den illegala utposten Ravat Lucifer på södra Västbanken en palestinsk man, 31-åriga Madahat Abu-Kirash, En raketattack mot byn Burin på norra Västbanken, Fyra maskerade bosättare beväpnade med påkar misshandlade fyra palestinska fåraherdar i Susiya se blogg
  Byn Yanoun har sedan hösten 2002 varit i princip beroende av internationell närvaro för att kunna fortsätta existera. Bosättarna har utposter som omger byn på alla sidor. Det lilla samhället har tvingats leva med deras våld, trakasserier och materiella skadegörelse, t ex åverkan på generatorer och vattensystem.

  SvaraRadera
 9. Grattis Egon/Bröder, nu har du redogjort för kanske 1,000 av de israeliska nybyggarna. Om du anstränger dig kan du säkert hitta några hundra till som har valt våldets väg. Dagen har däremot valt att skriva om resterande 249,000 som lever i fredlig samexistens med sina arabiska grannar.

  SvaraRadera
 10. Egon,

  igen objektiviserar och infantiliserar du araberna och framställer dom som oförmögna att stå till svars för sina handlingar. Judar agerar och araber reagerar blott.

  Du "förstår" de arabiska progromerna mot judar i 1929 med bakgrund i att sionisterna hissade sin flagga vid Västra muren, judarnas heligaste plats näst efter själva Tempelberget.

  Och Hamas massakrer på israeliska civila framställer du enbart som ett "svar" på Baruch Goldsteins massaker på bedjande palestinier i Hebron.

  Man skulle lika gärna kunna förklara Baruch Goldsteins terrordåd med att en far och hans son som skjutits av palestinska terrorister dog i Goldsteins armar några månader innan han begick terrordådet i moskén och att hans massaker var ett "svar" på detta.

  Faktum är att det är ideologiska skäl som låg bakom progromerna i 1929 och Hamas våg av självmordsbombningar, såväl som Baruch Goldsteins terrordåd.

  SvaraRadera
 11. Noterar du lämnar ute att det skedde pogrom och massaker i Tzfat likaså.

  SvaraRadera
 12. Bröder 19:39

  Det låter nästan som om du urskuldar morden på judarna i Hebron och fördrivningen av de överlevande. So what om någon hissade en flagga i Jerusalem och illsinta araber spred falska rykten? Är det en ursäkt för att mörda 67 oskyldiga civila och fördriva 800 människor från sina hem genom 80 generationer (2000 år)?

  Och som vanligt har Bröder fel vad gäller sakuppgifterna. Se mina siffror ovan. Några tiotals, kanske något hundratals judar räddades av sina arabiska grannar. De flesta tog sig självständigt till Beit Romanov.

  Vad gäller bakgrunden till upploppen och pogromerna 1929 så är den betydligt mer komplicerad än att någon hissade en flagga.

  SvaraRadera
 13. Jag reagerade också inför Egons sätt att urskulda massaker på att någon hissade en flagga. Det är beklämmande.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 14. Svar till GT. Goldstein, som växte upp i New York, flera medlemmar av hans familj hade mördats i det s.k. Hebronupproret 1929. I Israel gjorde han sig som militärläkare snart känd för att vägra att behandla icke-judar, även de som tjänstgjorde i Israels försvarsmakt. Baruch Goldstein

  Jag försöker inte urskulda morden på judarna i Hebron och fördrivningen av de överlevande. Jag försöker bara förklara att den det ena terrordådet följer som svar på det förra i en evig våldsspiral. Goldstein var även han ett offer i våldsspiralen mellan judar och palestinier, men någon måste bryta den någon gång, och där har den Israeliska staten ett ansvar för var dessa bosättare nu gör på Västbanken. Jag tycker du försöker förringa deras dåd citat ”nu har du redogjort för kanske 1,000 av de israeliska nybyggarna. Om du anstränger dig kan du säkert hitta några hundra till som har valt våldets väg.” slut citat. Är det inte dags att ta itu med dessa 1000? Läs Anita Goldman

  Läs även

  ”Från mellanöstern rapporteras ofta om självmordsdåd. Vår korrespondent har mött en kvinna som var mycket nära att sluta som ännu en självmordsbombare. Men hennes liv tog en helt annan vändning.
  En självmordsbombare Där bröt en israel som själv varit offer våldsspiralen

  SvaraRadera
 15. Bröder,

  Tycker du verkligen att det var ett "terrordåd" att hissa en flagga över Klagomuren??!!

  Visst är det Israels ansvar att stoppa lagöverträdelser i Samarien, liksom överallt annars. Men det skall väl inte hindra tidningen Dagen att skriva en artikel om de laglydiga medborgare som bor i Samarien, och som utgör majoriteten.

  SvaraRadera
 16. Citat:Tycker du verkligen att det var ett "terrordåd" att hissa en flagga över Klagomuren??!!Slut citat. Jag har aldrig påstått att det var ett terrordåd, men det var upprinnelsen till vad som hände i Hebron,tempelplatsen är "laddad".

  Citat: Men det skall väl inte hindra tidningen Dagen att skriva en artikel om de laglydiga medborgare som bor i Samarien, och som utgör majoriteten.Slut citat: det jag klagar över är "När får Dagenläsarna ta del av palestiniernas situation som vi kan läsa om i andra medier. "

  SvaraRadera
 17. Bröder,

  Då är vi tillbaka vid starten. "Palestiniernas situation" bör väl rimligtvis representera MAJORITETEN av palestinierna (och nybyggarna), och inte en mycket liten minoritet.

  SvaraRadera
 18. Egon: "...När får Dagenläsarna ta del av palestiniernas situation som vi kan läsa om i andra medier..."

  Ja, Egon, du tillstår att vi svenskar kan läsa om palestiniers situation, den traditionella israelfientliga, i "andra medier". Då borde du väl vara nöjd att din syn finns allmänt tillgänglig? Jag upplever i alla fall inte att svenskar i allmänhet är svältfödda på den sorts reportage du efterlyser i Dagen. Dagenläsarna läser säkert som du och jag och alla andra mycket från mainstreammedia, och hör och ser mycket från radio och teve, mycket av vilket har varit vinklat.

  Inte sällan har media världen runt och inte minst i Sverige spridit lögner eller halvsanningar som lett direkt till uppviglingar, till terrordåd och oskyldigas död eller men för livet. Jag besparar dig och andra detaljerna men jag undrar vad i herrans namn somliga journalister sysslar med och var deras ansvarkänsla finns.

  Att det då och då i svensk press presenteras synpunkter som inte är ensidigt fördömande av Israel ser jag som positivt och ansvarsfullt, något jag vill se i rapportering av båda sidorna. Borde du inte kunna inse att det är hälsosamt att titta på konflikten från olika vinklar, att se människan även hos bosättaren? Jag tycker ditt vendetta mot Dagen börjar bli lite obehagligt. Dagen är i alla fall en tidning som vågar gå ifrån den svenska ensidiga normen, den som varit så falsk och sårande i mångas syn.

  En annan sak: Om du har synen att flaggviftandet på Tempelberget ledde till massakern i Hebron, varför då nu sprida i bloggen den s.k. nyheten om att en liten minoritet drömmer om bygga om templet? Är du inte rädd att bidra till att det går som så ofta, blir en höna av en fjäder, att det blir upplopp, uppviglingar och fler massakrar och självmordsbombningar?

  A-K Roth

  SvaraRadera