11 februari 2009

Trist Sten-Gunnar Hedin

Sten-Gunnar Hedin fortsätter sitt försvar av sin Israel/Palestina-syn. ( se tidigare bloggpost Pinsamt Sten-Gunnar Hedin )
Han säger ” Det viktigaste i all kommunikation är hur budskap som sänds uppfattas. Ansvaret ligger tungt på den som sänder” det gäller väl även för Sten-Gunnar Hedins debattartiklar? Han skriver vidare ”Mitt syfte var att påvisa hur till och med etablerade och seriösa organisationer riskerar att uppfattas stödja antijudaism och antisemitism när de kanske är ute för att kritisera staten Israels politiska beslut.” slut citat läs hela hans artikel här

Det är speciellt fult av Sten-Gunnar Hedin "Att bära falskt vittnesbörd mot din nästa.”8:e budet. Att synda mot tio Guds bud verkar inte bekomma en pingstpastor. Diakonia är ju beroende av enskilda personers gåvor, hans falska anklagelser av Diakonia för antisemitism riskerar att gåvogivandet minskar. Diakonia-Barnböcker till krigets offer i Gaza

Citat ur brev jag fick idag: Sten-Gunnar Hedins misstolkningar kommer förstås direkt från Israels ambassad. Jag medger att det kan vara svårt för folk att skilja på kritik av Israels politik och judendomen/judar. Vår människosyn är ju att alla människor har lika värde, jude som grek. Men det innebär ju inte att man får och kan göra vad som helst. Ser inte Sten-Gunnar Hedin alla de döda, skadade, de förstörda husen/hemmen i Gaza? Det fins inget försvar för vad Israel gör mot palestinierna, de tar deras mark, de bygger murar mellan "folk och stammar" och tror att militärmakt är det enda som gäller, att kuva folk, sparka på de som redan ligger. Det finns en annan väg. Varför prövar man inte den? Om nu Israel skall upprättas enligt GT är det då så att det skall ske med kanoner, flyg och krigsfartyg? Det kan definitivt inte vara kristet. Och så denna koppling mellan Broderskapsrörelsen och extremislamisterna, som Sten-Gunnar Hedin m fl odlar och som upprepas gång på gång för att misskreditera Broderskapsrörelsens syfte att skapa kontakt med den muslimska värden. Israels ambassad har numera fokus på Broderskapsrörelsen. Evert Svensson Kungälv, 11 februari 2009 slut citat.

Sten-Gunnar skriver:Två dagar efter min artikel rapporterar Kyrkans Tidning från en undersökning gjord av organisationen Limmud, som just visar på konsekvenserna av den retorik i ord och handling jag vill varna för. Undersökning visar att det är svårt att vara jude i Sverige i dag. En fjärdedel anger att det är ganska svårt eller mycket svårt och 35 procent uppger att man på sikt måste söka sig utomlands för att leva ett judiskt liv.slut citat Jag tycker Sten-Gunnar Hedin drar slutsatser av undersökningen som den inte ger.läs Limmudenkäten

Känner han inte till att även judar i Sverige kritisera staten Israel?

Så här skriver Gaza och diasporajudarnas ansvar Lasse Wilhelmson Vi som lever utanför Israel och har judisk släktbakgrund eller identifierar oss med Israel som “judisk stat”, har liksom alla människor ett personligt ansvar för att protestera mot Israels alla folkrättsbrott. Det ligger dessutom i vårt eget intresse. Ju fler av oss som är tysta eller försöker släta över brotten, desto mer kommer det politiskt grundade judehatet i världen att öka. Och vad händer när den enda supermakten söker syndabockar i sitt sönderfall?” slut citat

Sten-Gunnar Hedins debattartikel visar på den likgiltighet för palestinierna och deras lidande som finns inom pingströrelsen och den fördomsfulla förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen. Vi upplever just nu en medlemsflykt från våra led den kan även ha sin orsak i vår flykt från förnuftet och människokärleken, inga förnuftiga människor tar oss längre på allvar.

Rabbinen i Göteborgs synagoga Peter Borenstein interjuvades i Dagen 5 december 2008
Citat:Som företrädare för den judiska församlingen möter han många kristna som är intresserade av judendomen och Israel. Och genom den kontakten har han också insett hur stort fokus det är på Israel och vad som ska hända landet och judarna. Som jude tycker han dock inte det är så märkligt att bli indragen i de kristnas förväntningar.– Det är ju något naturligt i den kristna traditionen. Men i judiska sammanhang är vi inte alls intresserade av det. Hela vitsen med att det finns människor på jorden är att vi ska hjälpa Gud att göra jorden till en bra plats. Vi får inte sitta passiva utan måste med alla andra folk jobba fram världsfreden. Så det blir inte så mycket ett väntande och ett tittande efter tecken, utan vi har fullt upp med att jobba med världsfreden, säger han. – Det är svårt för mig att veta som inte har lyssnat på de amerikanska predikanterna. Men jag träffar många kristna här och märker den starka fokuseringen på detta. Ibland snuddar jag vid tanken att man vill hjälpa utvecklingen på traven, att man ser oss som en bricka i ett spel. Men det är inget jag vet. Den judiska uppfattningen är att Herrens vägar är outgrundliga, så att vi människor skulle kunna skynda på ett skeende, det är oerhört förmätet att tänka så. I vissa kretsar i USA ser man varje territoriell eftergift som Israel gör som ett brott mot Guds plan. Slut citat. Vi judar har fullt upp med freden


Läs även: Israelvännernas dolda agenda

Läs även andra bloggares åsikter om


7 kommentarer:

 1. Frågan är inte bara trist utan otäck. Sten-Gunnar Hedin borde titta sig i spegeln om han vill peka på de som bidrar till vad han kallar "antijudaism". Att som SGH förminska problemet med anitisemitismen till ett politiskt slagträ kring Isarels politik är ett hån mot de Judar som drabbas av antisemitismens ondska, och att förringa de 6 miljoner som dog under förintelsen. SGH är själv medlem i Samfundet-Sverige Isarel som är ett av Sveriges främsta redskap för att instrumentalisera det Judiska folket och att bemöta Isarelkritik med anklagelser om antisemitism. Även om det 8'e budet inte betyder nåt för Sten-Gunnar (det är hans egent val då det ju rimligen borde hanlda om hans egen tro), så borde han inte göra sig till redskap för de som vill förminska förintelsens minne. Sten-Gunnar Hedin har ingen rätt att håna minnet av 6 miljoner människor som dog under de vidrigaste omständigheter.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, mycket tänkvärt. Du är anonym det är förståeligt, att kritisera en ledare öppet är inte lätt.

  SvaraRadera
 3. Du skriver:"Sten-Gunnar Hedins debattartikel visar på den likgiltighet för palestinierna och deras lidande som finns inom pingströrelsen och den fördomsfulla förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen".

  Trist att du inte kan/vill hålla isär vad som är S G Hedins syn och pingsrörelsens, vad du nu menar med det.Tror inte du har någon större insikt i vad pingstvänner i allmänhet tycket i frågan, eller ens vad alla andra kristna tycker. Sten Gunnar uttrycker sin privata hållning. Sedan, Anonym, är även din kommentar "Otäck" - hur kan du få det till att SGH hånar minnet av alla judar som dödades av nazisterna.
  Denna debatt är viktig, Pekka M,s insändare visar vikten av att hålla båda ögonen, och även övriga sinnen öppna. Om det mest blir onyanserade påhopp på varandra, når vi inget resultat.

  SvaraRadera
 4. Svar till Staffan W
  Nu råkar jag var medlem i en pingstförsamling och har en hel del insikt i vad pingstvänner i allmänhet tycker i frågan. Det finns en stor grupp som bekänner sig till samma syn som Sten-Gunnar Hedin och nu råkar han dessutom vara fd. föreståndare för Pingst FFS. Denna grupp är tämligen "högljudd", och försvarar sina åsikter med emfas så fort någon ifrågasätter dem. Om det finns de inom pingströrelsen som har åsikter som jag så är de tysta. Denna fråga har blivit så oerhört känslig att debattera/ ifrågasätta, att ingen pastor i pingströrelsen vågar offentligt ifrågasätta de kristna sionisternas teologi.

  Jag känner att flera pingstförsamlingar helt oreserverat ställt sändningstid till förfogande i sina lokala närradioprogram till organisationen Shalom över Israel och deras månadsprogram Israel-nytt.
  Läs även:
  2002-Under hösten gick han tillsammans med två pastorer som representerar Sveriges två största pingstförsamlingar, Sten-Gunnar Hedin och Jack-Tommy Ardenfors, ut i ett gemensamt upprop i pingströrelsens tidning Nya Dagen för att samla in pengar och stödja Israel

  Sommar bloggaren om Israel och församlingen

  Du har rätt att Pekka M:s insändare visar vikten av att hålla båda ögonen, och även övriga sinnen öppna. Det är det jag försöker även jag göra, läs vad jag skrivit tidigare under oktober under min resa på Västbanken.

  SvaraRadera
 5. Hej Egon, du har verkligen en bra blogg.
  Jag blev mycket glad åt Pekka Mellegårds artikel idag då jag själv tillbringade mycket av min tonårstid inom ÖM (Nuvarande EFK) och har hört så otroligt mycket obiblisk undervisning om Isarel. Tycker Pekka Mellergårds mycket sansade artikel på ett ödmjukt sätt lyfter en teologisk diskussion som vi borde haft för åratal sen inom de evangelikala kyrkorna (om som iockförsig redan pågår).
  Vi kanske till och med borde överväga att be de palestinska kristna om ursäkt för åratals svek gentemot dem.

  Dessutom ser jag det som tydligt att både de som demonstrerar med likhetstecken mellan davidstjärna och hakkors, eller de som kallar kritik mot Isarel för antisemitism vanhedrar förintelsens offer. Båda varianterna handlar om att förringa förintelsen till ett allmänpolitiskt slagträ.

  Sten-Gunnar Hedin tar på sig en tung skuldbörda gentemot sveriges kristna genom att både bryta 8'e budet i sina artiklar, och som människa genom att banalisera begreppet antisemitism.

  SvaraRadera
 6. Tack Joakim W att du uppskattar min blogg.
  Jag känner mig hedrad att du kommenterar i den. Förra veckan fick jag en trevlig kommentar av musikern,konstnären Dror Feiler.

  Jag har även fått pris: "Bloggen fick pris av forum för frihet, motivering:För mest intressant sinne på världen ur Bibels perspektiv, 04 februari." Forum för frihet är en blogg av en muslim, fd. flykling från Bosnien.

  SvaraRadera
 7. Ja det är ju stort att du hämtar dina priser från världen.
  Men tänk att få vinna priset från Gud istället.
  Förstår ej varför du står ensam kvar inom Pingströrelsen med denna åsikt om du tycker att dom har så fel.
  Det är ju fritt att kliva av.

  Och den hårda tonen mot alla som inte tycker som dig fortlöper.
  Det tycker jag är mer skrämmande än att försvara Guds utvalda Folk.

  SvaraRadera