10 mars 2009

Antisemitism och Israelkritik-2

Tidningen Dagen skriver citat: I en debattartikel i tidningen Jerusalem Post går artikelförfattarna Abraham Cooper och Harold Brackman hårt åt Sverige.
De anser att beslutet att låta matchen spelas innanför stängda dörrar har styrts av fördomar som "ekar av nazistisk antisemitism".Författarna anklagar politikerna i Malmös fritidsnämnd för att ha gett efter för påtryckningar från stadens anti-israeliska muslimska minoritet, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Slut citat. Sverige anklagas för antisemitism

Att Israeler nu reagerar för att Sverige lät matchen spelas med tomma läktare visar att demonstration mot staten Israels krig i Gaza, var rätt. Israelerna uppmärksammade demonstrationen . Men hur kan vi inleda en verklig dialog med israelerna? Så att de förstår att vi vill en fredlig utveckling för både israeler och palestinier.
Abraham Cooper och Harold Brackman borde ta intryck av kvinnor från den israeliska fredsrörelsen Kvinnor i Svart
Att det finns svenska kristna motarbetar en fred och försoning är bara trist.

Abraham Cooper och Harold Brackman retorik är usel. Är de rädda att omvärlden på allvar ska besluta sig för att situationen på Västbanken och Gaza inte är acceptabel? Att demonstrera mot staten Israel är inte antisemitism, även judar i Sverige protesterar:

citat – Jag är jude, jag är född i Israel, nu är jag svensk, sade konstnären och musikern Dror Feiler från Judar för israelisk-palestinsk fred i ett emotionellt tal. Jag står här med förakt för den fega svenska regeringen och EU som inte våga leva upp till sina egna ideal och sätta press på Israel. Vi vill stopp matchen, men det är bara början. Vi vill stoppa ockupationen som dödar dag ut och dag in. Orättvisorna mot det palestinska folket måste upphöra. Slut citat.Dror Feiler

Citat: Det är dags att sluta särbehandla Israel! Behandla Israel som vi behandlade apartheidens Sydafrika! I ett brev uttalar företrädare för den israeliska fredsrörelsen sitt stöd för vår aktion. De förklarar att ”vi vill gärna att våra tennisspelare företräder Israel i internationella matcher, men inte förrän palestinska tennisspelare från de ockuperade områdena har sådan frihet att de kan träna tennis på elitnivå istället för att ha gevärspipor riktade mot sig vart de än vänder sig i sitt eget land”. (Prof Rachel Giora, Dr Anat Matar, Dr Koby Snitz, Dr David Nir)
Slut citat ur: stoppa matchen

Heder åt Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu som fattade ett klokt beslut. Han är själv ett flyktingbarn, som 1-åring flydde familjen från Estland, han visar empati för Malmös många flyktingar från Gaza. SvD- Björklund: "Reepalu hetsar"

Jerusalem Post

En demonstration med många ansikten, rapport från en som var med

Uppdaterat 15 mars, Anna Wester skriver: ”En amerikansk medborgare har livshotande skador sedan israeliska styrkor sköt honom i huvudet i Ni’lin under fredlig demonstration mot bygget av muren på Ni’lins mark” En amerikansk fredsaktivist har blivit skjuten och har livshotande skador


Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. "hur kan vi inleda en verklig dialog med israelerna? Så att de förstår att vi vill en fredlig utveckling för både israeler och palestinier."

  1: sluta vifta med Hamasflaggor i demonstrationstågen

  2: sluta skandera Kaybar, oh Yahodi i demonstrationstågen

  3: sluta ignorera det ovanstående och låstas som det regnar.

  SvaraRadera
 2. Du kan ju läsa om en som var med, titta även på bilderna

  http://rodaberget.wordpress.com/2009/03/07/en-demonstration-med-manga-ansikten/

  SvaraRadera
 3. faktum kvarstår, egon, att det skallade uppmaningar på massslakt på judar i tåget, utan att en enda person ifrågasatte det, inte en enda person bad att Hamasflaggorna skulle plockas ner.

  Och hade du varit där hade inte heller du bett att de fascistiska fanorna skulle plockas ner, eller att utropen för slakt på judar som ekade hela vägen från stortorget, förbi ahlens till baltiska hallen skulle tystas ner.

  tystnad var dygd. Ryggradslöst och passivt medhåll. Rasism och kollektivt medhåll till mord.

  Skäms ordentligt, Egon.

  SvaraRadera
 4. AFA är en pest för alla goda syften. De har förstört massa demonstrationer mot antisemitism och nazism, I trollhättan för några år sen påstod de sig protestera mot nazismen, men gick lös på oss andra istället när Nazisterna höll sig bakom poliskedjorna.
  Jag var inte i Malmö, men på flera reportage och videoinspelningar hör man hur folk i demonstrationen tar avstånd från AFA. Och Antisemitism är ingen hjälp för palestininerna, på samma sätt som Islamofobi inte borde vara ett stöd för Israels befolkning.
  Det är dock ännu mer intressant att Isralelobbisterna i Sverige aldrig tar avstånd från Sverigedemokraterna när de deltar i olika Isarelmanifestationer. Så om man skall börja tala om ignorans mot rasism så får man nog städa framför sin egen dörr.

  SvaraRadera
 5. Till Adler, vad du där? Jag var inte där, men läs här intryck av ensom var med.
  http://rodamalmo.blogspot.com/2009/03/en-harlig-palestina-manifestation.html

  När man läser artikeln i Jerusalem Post använder de sig av bilden av när dessa AFA stormade polisbilar. De israeliska läsarna får ej se bilder vanliga svenskar som lugnt och städat demonstrerar.

  SvaraRadera
 6. såg du detta? Gideon Levy på temat i Haaretz idag

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1070657.html

  SvaraRadera
 7. För den som inte vet om det så valdes Hamas i en folkomröstning att leda Gaza. De är den lagligt rätta regeringen där. Men detta har glömts av de flesta verkar det som. Man kan tycka vad man vill om dem och vad de är men faktum är faktum att de valdes av sitt folk. Har man problem med det så bör man ta en titt på hur Bush valdes till president i "demoktratiska" USA de åren han var folkets valde ledare!

  SvaraRadera