6 mars 2009

Dagen och taggtråd

Tidningen Dagen skriver i ett ledarstick: : citat ”Overklig inramning av tennismatch. Rakbladstaggtråd rullades i går ut kring området för Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Högar av gatstenar transporterades samtidigt bort efter säkerhetskrav från polisen i Malmö. Autonoma vänstergrupper som protesterar mot Israels krigföring i Gaza skulle annars kunna använda dem som livsfarlig ammunition. Ingen publik, stängda skolor och i det närmaste en krigszon runt tennisarenan. Befinner vi oss verkligen i Sverige?” slut citat.

Jag frågar mig i vilken verklighet befinner sig tidningen Dagen? Det hade varit omänskligt om vi som fortfarande har empati för människor i nöd att inte reagera mot kriget i Gaza och det övervåld som staten Israel bedriver på Västbanken.
Under hösten spelade jag varje måndagkväll innebandy, med oss spelade Mohammad en ung flyktingkille som nyss kommit hit från Gaza, hur tror ni han känner det om jag skulle ha gett
Israel mitt oreseverade stöd?

Tyvärr så har han nu flyttat till Uppsala där resten av hans familj bor, hans mål är att utbilda sig till tandläkare ( han utvecklades snabbt att bli en bra innebandyspelare vi saknar honom verkligen )

Samma dag skriver Dagen i sin huvudlederare ” citat: Internationella brottmålsdomstolen i Haag gör viktig markering genom att åtala Sudans president. När den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, nu utfärdar en häktningsorder på Sudans president Omar al-Bashir är det ett uttryck för att omvärlden inte accepterar ondskan: mord, utrotning, våldtäkter, tortyr, tvångsförflyttningar, plundringar och så vidare. Al-Bashir åtalas på sju punkter för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Åtalet mot Sudans sittande president är en viktig markering. Också över nationsgränserna är det vårt ansvar som människor att reagera mot grymheterna i världen. Och att ställa de ytterst ansvariga inför rätta. Signalen till både de stridande i Sudan, och till andra konflikthärdar i världen måste vara tydlig. Den som begår övergrepp mot sin befolkning lever under hotet att bli dragen inför internationella brottmålsdomstolen. Slut citat läs hela ledaren här

Att ställa ansvariga ledare för staten Israels många krigsbrott inför ICC i Haag? O hemska tanke!

Hade tidningen Dagen välkomnat Israels Davis-Cups lag med varma applåder och fladdrande fanor, som om ingenting hänt? Liksom många kristna sionister i Sverige som ger Israel sitt oreserverade stöd som motverkar en rättvis fred.

Jag är söndagsskollärare där sjunger vi ibland en sång: ” Jesus älskar alla barnen alla barnen på vår jord, röd och vit gul och svart gör det samma har han sagt…..”
Dagens ledareskribenter har säkert hört den sången, jag frågar er: älskar er Jesus barnen i Gaza och på Västbanken? eller är de undantagna? Ett är säkert: den Jesus jag tror på älskar dem. Evangeliet bjuder oss att tala

Citat: Sedan sa alla de israeliska spelarna att "låt oss prata tennis istället", en fick ändå frågan: "Är ni ambassadörer för ert land när ni spelar?" Då utbrast en livlig diskussion mellan spelarna, tills Noam Okun, Israels DC-kapten, greppade mikrofonen och sa: - Ja, det är vi. Ur DN

Citat: Är det inte vettigt att politik och idrott hör ihop? Sedan när blev att uttrycka en åsikt och politik något fult? Jag tyckte att alldelse för få uttryckte sin åsikt när det var OS i Kina. Jag tycker att det är rimligt att Sverige talar med en gemensam klar röst när det sker förtryck mot människor. BloggLäs även andra bloggares åsikter om
3 kommentarer:

 1. Det är märkligt att vi alltid skall kräva mer av judarna än av andra.
  Inget land skulle acceptera att ständigt bli beskjutet eller utsättas för självmordsbombningar.

  Israelerna har varit utsatta för aggression ända sedan staten på FN:s mandat bildades 1948.

  Någonstans måste väl även judar få bo i ett eget land och leva i fred?

  Jordanien är ett grannland som faktiskt består av en majoritet palestinier. Kan det inte få vara alla palestiniers hemland?

  Palestinierna är för övrigt inte svaga utan nära allierade med 1 miljard muslimer och arabvärlden med sina 300 miljoner medborgare, och ett antal mycket rika stater men samtidigt diktaturer. Från dessa stater måste kristna fly för sin tros skull. Snart finns inga kristna kvar i arabiska länder.

  Israel är en ensam demokrati som skulle ha utplånats utan hjälp från USA. Där behöver man inte riskera livet för att man tror.

  I mina ögon är judarna Jesu små bröder i lika hög grad som de stackars palestinier som tyvärr måste lida under dåliga ledare.

  SvaraRadera
 2. Det är ingen som kräver mer av israeler än andra, bara att vi skall kräva att israeler och den Israeliska staten skall följa sama folkrätt som övriga demokratiska stater gör. Om Israels utsatthet läs den etniska rensningen av Palestina kanske du börjar förstå jag länkar:
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/08/den-palestinskaflykting-katastrofen.html

  SvaraRadera
 3. Vadå kräver mer av Judarna ? Det är knappast Judarna som ockuperar de palestinska områdena utan staten Israel. Majoriteten av världens judar bor fortfarande utanför Israel, eller menar "anonym" att det är judarna i Sverige eller Frankrike som kastar sten på barnen i Hebron ?

  Själklart skulle det bli ett himla liv om Sverige ockuperade Norge och dagligen trakasserade norrmännen och stal deras naturtillgångar och byggde ett stänsel mitt genom Norge så alla värdefulla områden hamnade under Svensk kontroll.

  Det ställs ju inga högre krav på Isarel än andra stater, probelet är väl snarast att man alltid ser genom fingrarna med vad Isarel gör mot palestininerna. Man skall inte glömma att Isarel dödar ca 600 palestininer varje år oavsett om de har angripit Isarel eller ej, och det betraktas som "normalt"

  SvaraRadera