3 mars 2009

Antisemitism och Israelkritik

Alf Svensson skriver i tidningen Dagen en debattartikel ”Antisemitism växer lavinartat - tar död på humanismen”
Svensson har svårt att skilja på antisemitism och Israelkritik, liksom pastorn Sten-Gunnar Hedin

Svensson skriver citat: Biskopar och imamer har nu också ett oavvisligt ansvar för att entydigt ta avstånd från antisemitism. Det duger inte att smyga undan nu när respekten för människors okränkbara värde är hotat. Står inte religionen upp för människovärdet och gör det som en självklarhet, kommer människor på inga vis i världen känna respekt. Det borde höras som en klar signal från Sveriges domkyrkor och övriga kyrkor från frikyrkor och moskéer: Kategorisering av medmänniskor i A- och B-lag accepteras under inga villkor. Likgiltighet och åskådarmentalitet är den sämsta sinnesstämningen. Slut citat
Läs hela artikeln här

Citat:Av någon anledning har många svenska Kristdemokrater svårt att kritisera just Israels brott mot internationell rätt. Varför kan man inte lyssna på och stå bakom de modiga israeliska freds- och människorättsorganisationer som kämpar för en moralisk och människovärdig israelisk politik? Borde inte KD stå bakom just dessa organisationer som talar för fred, rättvisa, mänskliga rättigheter och försoning? Slut citat läs Christoffer Sjöholm, regionchef för Diakonia i Mellanöstern

Heder åt Lars Ohly han kan skilja på kritik mot Israel och antisemitism.

Citat: Vi i Vänsterpartiet har en historia av kamp mot rasism och högerextremism. Under spanska inbördeskriget åkte många vänstermänniskor till Spanien för att slåss för demokratin och mot den fascistiska diktaturen. Under andra världskriget internerades vänstermänniskor i Sverige för att de var antifascister.
Det är många som under årens lopp slagits för demokratin och mot rasistiska föreställningar. Jag är stolt över att min egen farfar var en av dem. "Trots påtryckningar från de tyska nazisterna i Stockholm vägrade Emil Ohly, kyrkoherde i Tyska kyrkan, våren 1935 att hissa hakkorsflaggan utanför församlingssalen" skriver Forum för levande historia i broschyren "På denna plats". Jag och Vänsterpartiet kommer att fortsätta stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism. Samtidigt kommer vi självklart att fortsätta kampen för ett fritt och självständigt Palestina. Det är för mig den enda hållning som konsekvent försvarar de mänskliga rättigheterna slut citat.
Läs hela hans debattartikel här.
Kritik mot Israel är inte antisemitism , Lars Ohly

Läs även andra bloggares åsikter om3 kommentarer:

 1. Intressant om demonstrationsmöjligheterna inför Davis Cup-matchen mot Israel.

  SvaraRadera
 2. Egentligen har jag ingen kommentar till ditt inlägg, tycker det är bra.
  Men jag har i några sammanhang hört ideén om en enstatslösning istället för en två-statslösning (Israel,Palestina).
  Förespråkarna för en enstatslösning menar att det är den enda vägen till långvarig fred och försoning. Både judar och palestinier bor i samma land och i samma stat. Först då kan man lära sig leva tillsammans. Jag har tidigare besökt några sådana byar i Israel och på bynivå fungerade det mycket bra.
  Det finns ju många exempel på stater där olika folkslag lever inom samma gränser.
  Vad tycker du?

  SvaraRadera
 3. Javisst vore en enstatslösning det bästa alternativet,( det var ju detta som palestinierna ville ha 1948) men om man nu skulle välja det så förlorar den judiska befolkningen sin majoriet, Israel skulle inte längre vara en judiskt stat och det ställer inte de upp på.

  SvaraRadera