7 april 2009

Fredens dödgrävare

Om Israels nya regering Citat: Det är svårt att hitta någon seriös bedömare som tror att regeringen kommer att kunna (eller ens vilja) föra fredsprocessen med palestinierna framåt, eller att regeringen kommer att bli särskilt långlivad. Som den israeliska tidningen Haaretz uttrycker det: Det är en regering destined to fail (dömd att misslyckas). Citat ur
Ulf Bjerelds blogg, han är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater

Men det finns svenskar som lovordar den nya regeringen, citat ”I morgon tisdag, den 31 mars, installeras Benjamin Netanyahus regering i Israel. Låt oss be för Benjamin Netanyahu att han får kraft och mod att stå emot allt tryck från omvärlden på att han ska dela landet Israel och dela den heliga staden Jerusalem, judafolkets eviga huvudstad. Antisemitismen växer över hela världen, och det handlar om Satans sista försök att mobilisera hela världen mot Guds egendomsfolk inför slutstriden i Harmagedon. Därför ska vi be om Guds beskydd över Israel och varje judiskt hem.

Ur ett kristet = sionistiskt perspektiv kommer det nu mycket glädjande nyheter från Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahus och hans Likudparti inleder ett regeringssamarbete med ett parti som starkt månar om Israel som judafolkets land och Jerusalem som Israels eviga huvudstad. Partiet som Benjamin Netanyahu ska samarbeta med har det passande namnet ”Vårt hem Israel” (Yisrael Beitenu). Låt oss be för Israels nya regering och att den förmår stå emot alla omvärldens krav på att man ska dela Israel och dela Jerusalem. Utifrån Guds eget ord kan vi veta att det inte är Guds vilja att Israel ska behöva ge bort det land de fått av Gud själv.
Slut citat ur Berndt Isaksson:s hemsida Jag heter Berndt Isaksson och jag är metodistpastor. För mig som kristen och metodist är det också en självklarhet att vara Sionist. Slut citat.
Lieberman är partiledare för Yisrael Beytenu. ”Vårt hem Israel”
Om Lieberman i Svd
Jag känner en stor sorg för mina kristna vänner på Västbanken något hopp för en rättvis fred och bättre framtid är de återigen bestulna på.
Läs om den kristna byn Taybeh

Jag känner en olust och ilska över Pastor Berndt Isaksson och hans gelikar de säjer sig älska judarna men i själva verket är de bara en bricka i deras eskatologiska spekulationer

I en intervju i tidningen Dagen 5 december 2008 med Peter Borenstein företrädare för den judiska församlingen i Göteborg . Citat: När man ibland hör exempelvis amerikanska predikanter kan man undra om de främst är intresserade av att stödja det judiska folket, eller i att försöka få vissa profetior att gå i uppfyllelse så att Jesus kan komma tillbaka? – Det är svårt för mig att veta om inte har lyssnat på de amerikanska predikanterna. Men jag träffar många kristna här och märker den starka fokuseringen på detta. Ibland snuddar jag vid tanken att man vill hjälpa utvecklingen på traven, att man ser oss som en bricka i ett spel. Men det är inget jag vet. Den judiska uppfattningen är att Herrens vägar är outgrundliga, så att vi människor skulle kunna skynda på ett skeende, det är oerhört förmätet att tänka så. I vissa kretsar i USA ser man varje territoriell eftergift som Israel gör som ett brott mot Guds plan. Men Peter Borenstein tror dock inte att stödet från amerikanska kristna minskar staten Israels möjligheter till fred. Slut citat.

Foto Egon Berglund, Barn i den kristna byn Taybeh på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om

6 kommentarer:

 1. Joakim Wohlfeil8 april 2009 kl. 08:46

  Tack för alltid tänkvärda inlägg. Det är spännande hur liberalteologin får så stort genomslag i modern kristnedom och på så olika sätt. Att som Isaksson göra det värdsliga Israel och dess regeringen till en del av det kristna budskapet fastnar han i samma teologiska återvändsgränd som de som på 70-talet hävdade att socialismen var sann kristendom osv... En kontextuell förkunnelse skall alltid ställa evangeliet i re´lation till den tid vi lever i. Men när man gör värdslig politik, geografi eller filosofi till en del av evangeliet har man just halkat liberalteologiska diket. Där verkar såna som Ulf Ekman, Bernt Isaksson, Helge Fossmo kört ohjälpligt fast.

  SvaraRadera
 2. "Kristna" antisionister som denna bloggs författare tillhör historiens sophög, precis som Kyrkans antisemitism.

  Samma Bok som har lärt dig (judisk) moral (Bibeln) berättar att Israel är det judiska folkets land, och i det ingår självklart Hebron, Betlehem, Sikem (Nablus), "östra" Jerusalem och hela Jordanflodens västra strand (Judéen och Samarien).

  Om araberna som bosatt sig i området vill kunna leva i fred med övriga Israel så är villkoret att de upphör med sin aggression. Annars kan Israel tvingas att åter inkorporera området till resten av Israel, och inbjuda araberna att söka sig till arabländer, från vilka de inte utgör ett hot mot Israel.

  Det är alltså helt upp till araberna själva, vare sig de är kristna (en mycket liten spillra) eller muslimer (nästan alla).

  SvaraRadera
 3. Tack Joakim för din kommentar,

  Till Fredrik citat:"Kristna" antisionister som denna bloggs författare tillhör historiens sophög, precis som Kyrkans antisemitism, slut citat

  Jag tycker att den kristna-sionismen hör hemma på historiens sophög. Kyrkans antisemitism föraktade en viss sorts människor på grund av en förvrängd människosyn och en felaktig bibeltolkning. De kristna-sionisterna avstår att hjälpa de kristna i Palestina på samma grunder.( Jag är ingen teolog men när man avstår att hjälpa och stödja människor i nöd så är man bara fel ute.)se länk

  Att hjälpa den svage och skyddslöse är den kristna kyrkans plikt

  Citat: Om araberna som bosatt sig i området vill kunna leva i fred med övriga Israel så är villkoret att de upphör med sin aggression, slut citat.

  Du har gått på de kristna-sionisterna historiebluff, vem angrep vem? Vilka river hus på västbanken? se länk:
  Den etniska rensningen
  se länk
  bostadsområdet Sheik Jarrah i östra Jerusalem
  se länk
  Diakonia-rivning av hus

  Citat:Samma Bok som har lärt dig (judisk) moral (Bibeln) berättar att Israel är det judiska folkets land, och i det ingår självklart Hebron, Betlehem, Sikem (Nablus), "östra" Jerusalem och hela Jordanflodens västra strand (Judéen och Samarien). Slut citat

  Du kan läsa vad pastorn och teologen se länk Alex Award vid Betlehem Bibel College han om någon kan svara för sin inställning till staten Israel i ur ett teologisk perspektiv ? som jag träffade okt. 2008

  Mänskliga Rättigheterna bör gälla alla? Likaså barnkonventionen? När det kommer till internationella relationer finns det således en uppsättning lagar som alla bör vara överens om. I konfliktsituationer, som den som existerar i Israel/Palestina nu, gäller bland andra Haagkonventionen (1907) och Fjärde Genèvekonventionen. Om vi i stället för att följa internationell rätt hellre följer olika religiösa texter eller påbud, uppstår det genast problem. Vilken tolkning ska gälla, och vilken religion, om dessa motsäger varandra, är den rätta. Alla tror väl enligt den religion de anser vara den rätta, men denna tro, som är ens personliga rättesnöre, kan ju aldrig få gå före lagen eller bryta mot lagen. Vi måste tala samma språk om vi ska förstå varandra och försöka nå en lösning på konflikten. Innan vi gör det kommer språkförbistringen bara leda till fler missförstånd, motsättningarna kommer öka och hatet fortsätta växa. Vi måste lära oss att skilja på religion och politik, oavsett om vi är judar, muslimer eller kristna.

  SvaraRadera
 4. Fredrik, Jag hoppas du också du någon gång också läser resten av Bibeln som berättar att Guds rike inte är av denna världen och där alltså gränser och territorier är ointressanta, och att varken du eller någon annan tillhör någon sophög utan är älskade av Gud. (Joh 3.16)

  SvaraRadera
 5. Jag gillar detta: "Vi måste lära oss att skilja på religion och politik"

  Intressant att du missar det.

  Det är en skam med personer som kallar sig kristna och skriver som du.

  Till Joakim tackar du för inlägget som jämför pastorer med en mördare.

  Till Fredrik svarar du med en hel drös propaganda. "Etniska rensningar" och annat dravel om "kristna-sionisterna historiebluff", "vem angrep vem?" och "Vilka river hus på västbanken?"

  Rent dravel. Du kan inte ens historisk fakta om Israel och judarna. Du blandar ihop palestinier med araber. Du kan inte din Bibel och gör den till ett politiskt verktyg genom att ändra budskapet i den.

  På MXp's sida drar du till med en historia lektion om att dom första kristna var judar. Det är väl ganska självklart, och det vet väl varenda kristen som läst evangelierna. Tror du inte?

  Nej, Egon, börja studera lite historieböcker och din Bibel för att du ska verka seriös.

  SvaraRadera
 6. Hej du anonyme Tony!

  Gick logikhissen verkligen hela vägen upp nu ?

  Om jag hävdar att Dorothy Sölle influerats av liberalteologi, har jag då även påstått att Ulf Ekman är kvinna ??

  Det är bra att läsa både sin Bibel och historia, gå du och gör sammalunda ;-)

  SvaraRadera