28 april 2009

Våga föra dialog

Webbportalerna ” Jesussajten” och ”Kristna bloggar” stoppar Broderskapsrörelsen. Detta eftersom de inte tydligt tar avstånd från homosexualitet.

Själv har jag också varit medlem i webbportalen ”Kristna bloggar” fram tills nu. Att nu Broderskapsrörelsen blivit utslängda och även Cecilia Dalman Eek blivit utslängd är bara trist. Cecilia Dalman Eek skriver i sin blogg: citat Efter att jag och bloggen Kristen Vänster anmälde vårt intresse, har Emanuel kompletterat reglerna med en lång räcka av texter om homosexualitet, som man numera måste ansluta sig till för att få vara med.
Jesus sorterade inte människor. Han mötte alla, talade med alla och bjöd in alla. Han uppmanade dem att tro på Guds rike och att följa honom. På samma sätt ville jag möta och lära av andra kristna. Men det är just vi kristna som har väldigt svårt för ett inklusivt förhållningssätt till varandra. Jag hoppas att Emanuel Henrysson slutar larva sej eller lägger ner sin bigotta sajt.
Slut citat

citat ur blogg ”Intolerans, dömande och tvärsäkerhet är några drag som inte sällan finns hos den kristna högern i Sverige. Politiskt religiös höger som hävdar att de äger sanningen.” slut citat. Jag kommer att nu lämna bloggportalen ”kristna bloggar” självmant. Jag vill inte göra reklam för dem längre. Är det är dags för en ny kristen Bloggportal där alla kristna är välkomna? Men vi bloggare kan redan nu stödja varandra genom att läsa/kommentera och ge uppmuntran i varandras bloggar. Och även ge reklam för varandra i våra länklistor.

Denna blogg vill berätta om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation som av många västerländska kristna är bortglömda. Den vill ge tips om nyhets och debattartiklar som ger läsare en djupare insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet. Vi kommer aldrig skriva om homosexualitet eftersom det går utanför bloggens ram.

Som privatperson och kristen har jag givetvis en åsikt om homosexualitet, kanske jag inte tycker likadant som Broderskaparna i denna fråga, jag jobbar med frågan. Däremot tycker det är viktigt att frågan om homosexualitet diskuteras även i kyrkorna. Jag har inte ha något som helst problem med att dela samma bloggportal som andra även om de har helt andra uppfattningar som jag själv, jag var registrerad med Blogg inriktningen-Israel
Mina ”bloggkolleger” där har en helt annan på Israel/Palestina-frågan än jag men det störde inte mig ( det tråkiga med dem var att de inte var öppna för dialog)

Den katolska bloggaren Charlotte Therese fick inte vara med i bloggportalen ”Jesussajten” citat ”Det är helt enkelt för mycket som stämmer in på att Rom och det katolska systemet är Antikrist." Slut citat. Det är ju så småaktigt, själv har jag inte samma tro som katolikerna men jag har inget emot att be tillsammans med dem, jag har tom medverkat vid en katolsk nattvardsmässa!

Jag berättade för min muslimska vän Ida (som driver bloggen Forum för frihet) att jag tog med mina barn ( då 8 och 10 år ) en gång på fredagsbön till en moské när vi var på semester i Turkiet, för att de skulle få se hur muslimer beder. Hennes kommentar var ” Eftersom du är trygg i din egen kristna tro, så vågar du möta andras tro” . Det kanske är detta som är svaghen hos dessa som vill stänga ute andra från debatt och dialog, man är inte trygg i sin egen tro/ställningstagande.

Tidningen Dagens skriver citat Den senaste veckan har jag och flera av kollegerna ägnat en hel del tid åt att besvara läsarmejl och ta emot telefonsamtal med synpunkter på det Dagen skrivit med utgångspunkt i Saronförsamlingens beslut att öppna medlemskapet även för dem som lever i partnerskap. Några har tyckt att vi gett en orättvis bild av Saron när vi berättar om detta ställningstagande. Andra har ansett att församlingens agerande inte kan refereras utan måste fördömas. Och vissa kommentarer har gått ut på att vi skriver alldeles för mycket om den så kallade homofrågan. Slut citat

Jag är mer upprörd över från samma läsarskara över deras likgiltigheten för alla de människor som blev offer i Israels krig nu i Gaza.

Och att en 29-årig svensk och kristen, som arbetat som ungdomspastor, tagit värvning i den Israeliska armen ger inga upprörda reaktioner. Inte ens Dagen-redaktionen har någon kommentar på ledarsidan, man som brukar ha synpunkter på det mesta är nu så tyst. Men att kritisera den kristna sionismen som finns i deras egna led vågar han inte göra?

Läs även: Jerusalemblogg: Debattören- Siwert Öholm

Läs även andra bloggares åsikter om4 kommentarer:

 1. >man är inte trygg i sin egen tro/ställningstagande.

  Ja, så kan nog mycket förklaras...

  SvaraRadera
 2. Det är uppenbarligen fortfarande svårt att inse det stora mod Jesus visade när han trotsade och ifrågasatte den sociala stigmatiseringen och välkomnade alla. Bara den rike mannen visades bort - tills han sålt allt...
  Tack för en välskriven och intressant blogpost. Du finns nu i min länksamling och jag ser fram emot framtida läsning.
  /Cecilia

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarer Charlotte och Cecillia

  SvaraRadera
 4. Jesus vågade komma bland värsta syndare för att sitta och tala. När man ifrågasatte det, typ "Hur kunde du sitta och tala med de människorna?" så sa han att det är de sjuka som behöver läkare - inte de friska.
  (Minns inte vilken vers, men jag minns att det står i Bibel).

  Kära vän,
  i det här fallet, vet man inte vem som är sjuk och vem som är frisk om man inte möter varandra i en diskussion. Det är viktigt.
  Fast bland muslimer finns det 100 gånger större problem i våra församlingar! Varför? Ja, för att vi tog inte hand om små problem i början. Vi försummade och bagatelliserade några små problem, men fattade deras vikt när alla dessa problem förvandlades i gigantiska berg.
  Bra att du agerar på direkten. I så fall, finns det större chans att klara sig bra.

  SvaraRadera