10 juli 2009

Lyssnartips på webben-2

Jerusalem i Falbygdsrundan

Falbygdsrundan sänder på söndag ett samtal med fyra Jerusalem-resenärer från Svenska kyrkan. Fristads församlings kyrkoherde Jörgen Röllgård inspirerade elva av sina församlingsmedlemmar att göra en studieresa för att möta palestinska kristna och med egna ögon erfara de förhållanden som man lever under där som kristen, som judisk israel och som muslim. Svenska teologiska institutet i Jerusalem har numera en professor Jesper Svartvik som inom sin professur skall främja religionsdialog.

Vanliga enkla människor inom de tre religionerna behöver föra dialog med varandra för att finna en väg att leva tillsammans i fred. Detta är en av uppgifterna som Studieförbundet Bilda fokuserar på när man arrangerar studieresor för människor i vår svenska kristenhet. Från Fristad reste man efter att ha genomfört en förberedande studiecirkel om nutidens Israel och Palestina.

I programmet medverkar Ann-Britt Boman, Björn Jonsson och Bertil Melin tillsammans med Falbygdsrundans utsände Nisse Andreasson.

Studieresans femdagarsprogram var så upplagt att de elva deltagarna skulle få perspektiv både från israelisk judisk sida och från de lokala kyrkornas och hjälporganisationernas sida.

I och med att man reste i en Jerusalem-registrerad minibuss kunde man passera och komma genom israeliska vägkontroller där palestinier kan få vänta i timtal om man över huvud taget tillåts att passera. Även om allmän försoning tycks avlägsen fick resenärerna möta människor som inte gett upp hoppet om att försoning är människans uppgift där man själv lever oavsett andra människors oförmåga att försonas.

Programmet FalbygdsRundan sänds:
söndag 090712 kl 18 -19 & tisdag 090713 kl13 -14
Programmet sänds vid ytterligare två tillfällen 19/7 kl 18-19 och 21/7 kl 13 – 14

Programmet kan man lyssna på via webben: Lyssna här Radio Falköping
Foto: Svenska teologiska institutet i Jerusalem okt. 2008 fotograf Egon Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar