14 juli 2009

Stanley Sjöberg och eskatologiska spekulationerna

Stanley Sjöberg är pingstpredikant och skribent i Veckotidningen ” Hemmets Vän”
Så här skriver han 2009-06-29 citat Jag har under den senaste tiden läst och försökt att se djupet i Daniels bok i Gamla testamentet. Varje vecka under vårterminen hade jag förmånen att leda ett offentligt bibelstudium då vi läste ett kapitel vid varje tillfälle. Det som fascinerat oss är att Daniel för mer än 2 500 år sedan såg in i framtiden och beskrev händelseutvecklingen i världspolitiken, fram för allt i relation till det judiska folket och Israels upprättelse som nation. … och vidare.....I samband med en konferens i Piteå fick jag dessutom lyssna till bibelläraren Bengt Berggren (not. 1) som är mycket kunnig och pedagogiskt skicklig i att leda bibelstudier. Han uppmärksammade vad texten betydde som Gud skrev på den vitkalkade väggen under kung Belsassars gästabud i Babel. Det Bengt Berggren berättade var helt nytt för mig. Det fanns en märklig profetisk innebörd i orden ”Mene mene tekel u-farsin”. Texten som skrevs av Guds hand var på det arameiska språket! ”Mene” är på arameiska ett mynt med ett tusen mindre myntslag. ”Tekel” är det arameiska namnet på ”shekel” som består av 20 mindre myntslag som kallas ”gerah” och är samma ord som när vi talar om ”karat” som en vikt för guld. ”Peres” är en halv ”mene” och står alltså för siffran femhundra.
Det här är lite krångligt att förklara, men ändå är det spännande. Guds budskap till Belsassar var både en personlig varning och samtidigt en historisk profetia. Budskapet är att efter 2 520 år kommer förtrycket av det judiska folkets att upphöra och då är tiden inne för att Gud ska ge befrielse och upprättelse för Israel.
Slut citat ur Hemmets Vän -Tiden för Israels upprättelse är inne

Not 1. Bengt Berggren (är sekreterare i Shalom över Israel)
( Men det uppseendeväckande är att Radio Pingst i Skellefteå ger en helt annan bild av kriget i Gaza. Den 1 mars i sitt radioprogram "Israelakuellt" berättar man hur Gud beskyddade israeliska soldater under Gaza-kriget) se RadioPingst och Israels soldater

CitatAtt skapa tidtabeller och scheman utifrån Uppenbarelseboken, något som var vanligt bland frikyrkopredikanter förr, är att fastna i detaljer, menar han. Det är något som inte förekommer i den lidande kyrkan, utan är ett välfärdssyndrom” slut citat ur Mikael Tellbe i tidningen Dagen

Eskatologi är läran om den yttersta tiden. Vad skall egentligen hända i de yttersta tiderna? Att spekulera om när Jesu återkomst inträffar är en fråga som har sysselsatt kristna i alla tider, men själv varnar Jesus oss:
Falska frälsare och falska profeter kommer att uppträda med tecken och under för att försöka vilseföra de utvalda. Ta er i akt! Jag har sagt er allt i förväg.Ur Markus evangelium 13:22-23 ”
Dagen och timmen känner ingen, inte ens änglarna i himlen, inte ens Sonen, ingen utom Fadern.”
Ur Markus evangelium13:32

Det som är skrämmande med denna typ eskatologiska spekulationerna är de politiska ställningstaganden som man samtidigt gör. Ett ohämmat stöd för den judiska staten Israel gentemot den Palestinska befolkningen i området. Det förtryck och förnedring som Palestinas befolkning nu upplever under Israels ockupation vill inte dessa kristna höra talas om. De drar ner den kristna tron i smutsen och Jesu undervisning att stödja och att hjälpa den svage och skyddslöse som är den kristna kyrkans plikt.

Citat Vad skall egentligen hända i de yttersta tiderna? Det är en fråga som har sysselsatt många under historiens gång. Tyvärr har därvid inte alltid Bibelns undervisning fått ange svaret. Det synes vara mera attraktivt att spekulera på egen hand och endast i lös anknytning till vissa bibelställen. Resultatet har blivit en hel rad olika spekulationer och teorier om de yttersta tingen.” slut citat ur Tidskriften Biblicum nr 1, 1981 sid. 4 Spekulationer om de yttersta tingen

Bild från Wikipedia "Vännerna i ugnen" en av berättelsenerna i Daniels bok
Läs även andra bloggares åsikter om













3 kommentarer:

 1. samma här jag skulle besvara dig .men i stället så godkändes din kommentar .vilket jag ändå skulle göra .
  jo man får hoppas på det
  men det är ett visst hyckleri i världen

  SvaraRadera
 2. Det här är ett mycket viktigt budskap och värt att uppmärksamma. Du skriver mycket utförligt och genomtänkt om den villfarelse som tyvärr är så utbredd i vårt land. Jag har mycket svårt att förstå vilket syfte Stanley Sjöberg har när han skriver på det vis han gör. Han är tyvärr i sällskap med andra som propagerar för ett politiskt ställningstagande. Det ser ut som denna förkunnelse kommer från extrema rörelser. Det sorgliga är att Stanley Sjöberg är en välkänd förkunnare. Genom sitt ledarskap och sin kändisprofil påverkar han inte minst de som läser tidiningen Hemmets Vän. DET FINNS ANLEDNING ATT VARNA FÖR LIKNANDE PROPAGANDA I FORTSÄTTNINGEN. Jag kommer att referera till denna artikel i Ökenkällan och tackar för att Du på detta sätt ger ett balanserat och rätt nyanserat inlägg. Tack Egon!

  SvaraRadera
 3. Intressant att du som erfaren pastor (i Pingströrelsen) har samma uppfattning som jag. Du får gärna referera till min bloggartikel.

  SvaraRadera