2 september 2009

Desmond Tutu i Palestina


Ärkebiskop emeritus av den Anglikanska kyrkan i södra Afrika och Nobelpristagaren Desmond Tutu besökte Israel, Västbanken och Gaza i slutet av augusti 2009 som en del av en pro-fred delegation.

Från artikel i Haaretz: Araber betala priset av Förintelsen

"Lärdomen att Israel måste lära av Förintelsen är att det aldrig kan få trygghet genom staket, murar och kanoner", ärkebiskop emeritus Desmond Tutu från Sydafrika berättade Haaretz torsdag.

I en kommentar till premiärminister Benjamin Netanyahu uttalande i Tyskland torsdagen att lärdomen av Förintelsen är att Israel alltid måste försvara sig, konstaterade Tutu att "i Sydafrika, försökte de få trygghet från en gevärspipa. De blev aldrig det. De fick trygghet när de mänskliga rättigheterna för alla var erkänd och respekterad. "

Den nobelpristagare talade till Haaretz i Jerusalem som organisationen Den äldste avslutat sin turné i Israel och Västbanken. Han sa väst förbrukades med skuld och beklagande mot Israel på grund av förintelsen ", som det borde vara."

"Men vem betalar botgöring? Den bot betalas ut av araberna, som palestinierna. Jag en gång träffade en tysk ambassadör som sagt Tyskland gjort sig skyldig till två fel. Ena var vad de gjorde mot judarna. Och nu är lidande palestinier.

Han slog också judiska organisationer i USA, säger de skrämma vem som helst som kritiserar ockupationen och brådskan att anklaga dessa kritiker av anti-semitism. Tutu mindes hur sådana organisationer pressade amerikanska universitet för att avbryta hans framträdanden på deras campus.

"Det är synd, eftersom mina egna ståndpunkter faktiskt härrör från Toran. Du vet att Gud har skapat dig i Guds avbild. Och vi har en Gud som alltid är partiskt till förmån för de förtryckta."

Tutu kommenterade också uppmaningen från Ben-Gurion University professor Neve Gordon att tillämpa selektiva sanktioner mot Israel.

"Jag säger alltid till folk att sanktioner har betydelse i det sydafrikanska fallet av flera skäl. Vi hade en sport bojkott, och eftersom vi är ett sportgalet land, drabbade det vanliga människor. Det var ett av de mest psykologiskt kraftfulla instrument.

"För det andra att det faktiskt gjorde träffade fickan på den sydafrikanska regeringen. Jag menar, när vi hade vapenembargot och ekonomisk bojkott."

Han sade att när FW de Klerk blev president han ringde gratulationer. "Det allra första han sa till mig var" väl nu kommer du att avblåsa sanktioner? " Även om de fortsatte att säga, oh well, göra dessa saker påverkar oss inte alls. Det var inte sant.

Och en annan viktig orsak var att den gav hopp för vårt folk att världen brydde sig. Du vet. Att detta var en form av identifikation. "

Tidigare under dagen, Tutu och resten av delegationen besökte byn Bil'in, där protesterna mot taggtrådsbarriären, byggd delvis på byns mark, äga rum varje vecka.

"Vi brukade ta våra barn i Swaziland och var tvungen att gå igenom gränserna i Sydafrika och i dag nästan samma beteende där du är i händerna på en polis. De kan bestämma när de ska behandla dig och kan vända dig tillbaka till något oviktiga. Men å andra sidan hade vi ingen kollektiv bestraffning. Vi hade inte rivning av bostäder på grund av misstanken att en av medlemmarna i hushållet kan eller inte kan vara en terrorist.

Han sa att aktivisterna i Bil'in påminde honom om Gandhi, som lyckades störta det brittiska styret i Indien genom ickevåld medel, och Martin Luther King, Jr, som tog upp kampen om en svart kvinna som var för trött för att gå till baksidan av en segregerad buss.

Han betonade sin övertygelse om att ingen situation var hopplös, prisade framgång de nordirländska fredsprocessen. Processen har förmedlats av senator George Mitchell, som nu fungerar som särskilda USA sändebud till Mellanöstern.
Slut citat från artikel i Haaretz.

Se You-Tube-film: Nobel Peace Prize-winner Archbishop Desmond Tutu endorses the Nov. 2008 anti-apartheid organizing tour of the US Campaign to End the Israeli Occupation

För mej är Desmond Tutu en kristen som är ett föredöme, hans tro tar sig utryck i omsorg och kamp för de förtryckta.

Tro och gärningar
Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: "Gå i frid, håll er varma och ät er mätta", men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död. Nu kanske någon frågar: "Har du tro?" - Ja, och jag har gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro. Citat ur Bibeln Jakobs brev 2:14-18

Europaparlamentariker (KD)Alf Svensson, och

Pingstpastorn Stanley Sjöberg har mycket att lära av Tutu.

Läs även Vårt Land-KN ut mot Gaza-blokade

Läs även andra bloggares åsikter om2 kommentarer:

  1. "Han sa att aktivisterna i Bil'in påminde honom om Gandhi"

    Visste inte att Ghandi kastade stora stenar i försök att krossa huvuden. Nej det verkar minsann som Tutu har antagit en rasistisk världsåskådning där världen styrs av judiska lobbygrupper. Och givetvis är inte Tutu immun mot att bli rasist bara för han viftar med ett krucifix.

    SvaraRadera
  2. Tja, Tutu har väl aldrig fördömt den diskriminering och rasism som nu drabbar vita i Sydafrika och som för en kort tid sedan ledde till att en vit sydamerikan beviljades asyl(!) i Kanada. Jag skulle inte lyssna på ett ord av vad han säger. Religiösa figurer åtnjuter alltid långt mer respekt än de förtjänar.

    SvaraRadera