17 september 2009

Döden i Jerusalem-del 2

Den 17 september är det 61 år sen Folke Bernadotte mördades i Jerusalem.Han var utsänd som medlare av FN och försökte skapa en rättvis fred i Palestina. Han upprördes av de arabiska flyktingarnas svåra belägenhet: "Många flyktingläger har jag stiftat bekantskap med; men aldrig har jag sett en hemskare syn än den som mötte mig här i Ramallah...". Hans fredsplan förordade "rättigheten för dem som är bosatta i Palestina... att återvända till sina hem utan restriktioner och att återfå sin egendom." Han mördades i Jerusalem tillsammans den franske FN-observatören, överste André Sérot, av medlemmar i den sionistiska Sternligan. De som var ansvariga för hans död ställdes aldrig inför rätta, en av dem som ingick i denna terrorgrupp var Yitzhak Shamir som senare blev premiärminister. Med hans död försvann möjligheterna till en rättvis fred, han som själv räddat livet på många judar. Världssamfundet svek nu det palestinska folket, man skapade ett svårlöst flyktingproblem.Jag skrev om honom för ett år sen på 60-årsdagen Döden i Jerusalem

Citat: Dr Ralphe Bunche, chef för FN-uppdrag i Palestina har skickat följande meddelande till Israels utrikesminister Moshe Shertok.
"Mordet i kallt blod av greve Bernadotte FN: s medlare i Palestina och överste Serot i Katamon-kvarteret av Jerusalem i dag (17 september) av judiska angriparna är en förolämpning mot det internationella samfundet och ett obeskrivligt brott mot elementär moral.
Denna tragiska handling inträffade när greve Bernadotte, som arbetar under ledning av FN var på officiellt sin tjänst i Jerusalem och i närvaro av sambandspersonen tilldelats honom av de judiska myndigheterna.
Hans säkerhet, alltså, och hans löjtnant enligt vanliga regler för lag och ordning har ett ansvar för den provisoriska regeringen i Israel vars väpnade styrkor och företrädare för kontroll och förvalta området.
Den utgör nämligen ett brott mot vapenvilan på största allvar som den provisoriska regeringen i Israel måste ta det fulla ansvaret.
I detta sammanhang känner jag mig tvungen att registrera visa att de negativa och grundlösa uttalanden om vapenvila tillsyn hänföras till dig och till överste Yadin ha skett på er presskonferens i Tel Aviv den torsdag 16 september och som redovisas i Palestina Post av den 17 september, är inte den typen av uttalanden som skulle ha beräknats för att motverka förkastliga handlingar av detta slag.
"
Citat ur Press Release PAL/292 18 September 1948
Tyvärr satte man då aldrig kraft bakom sina ord , Israel kunde då som nu strunta i att följa alla FN-resolutionen FN resolution 273, 11 maj 1949

Israels nonchalans mot FN fortsätter, citat” Israel har reagerat med ilska på den FN-rapport som beskyller såväl Israel som Hamas för krigsbrott under Gazakriget i vintras. Rapporten, som konstaterar att Israel använde oproportionerligt mycket våld är ensidig och orättvis menar Israel, som inte samarbetade med FN:s undersökningsteam.Starka reaktioner i Israel efter FN-rapport
Dags för FN att ”sätta ner foten” det skulle ha gjorts för 60 år sen.

The Second Bernadotte Plan-September16,1948

SvD-MR-pris till Richard Goldstone

Map showing the massive destruction of Palestinian towns after al-Nakba in 1948

UN mission finds evidence of war crimes by both sides in Gaza conflict

Läs även andra bloggares åsikter om

DN
VårtLand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar