10 september 2009

Pingströrelsen och Israel del 1


Fredrik har nyligen avslutat basträningen i elitenheten Golani i Israels försvarsstyrkor. Precis som tusentals andra israeliska soldater står han i begrepp att skickas till Gaza för att delta i Operation Gjutet Bly. Enda skillnaden är att han inte är israelisk medborgare, eller ens jude. Han är en 29-årig svensk pingstvän. Artikeln i Värnpliktsnytt

Läs även i Tidningen Dagen

Det är inte första gången Dagen skriver om honom. Mellan 2002 och 2005 tillbringade ”Fredrik” sammanlagt ett och ett halvt år som Sar-El-volontär, främst som stridsvagnsmekaniker i israel, 2003 skrev Dagen en nyhetsartikel om honom och hans val. Kärleken till Israel fick Daniel Strömberg att bli volontär i israeliska armén ’’Jag hatar terrorism – inte palestinierna”

Artikeln om ”Fredrik” här är en del av reaktionerna på flashback:
Citat: 1.En Svensk som vapenvägrat i Sverige tar sig till Israel och gör lumpen där? Han tycker mao det inte är värt att försvara sitt eget land men vill mer än gärna göra det i ett annat land. Jävla stolpskott. Kom inte tillbaka.

2.Redan när man hör ordet pingstvän så ringer ju varningsklockorna för fullt. Denhär killen har definitivt inte alla indianer i kanoten och det vore nog bäst för alla om en godhjärtad palestinier kunde göra slut på hans förvirrade och sorgliga existens.

3.Lärde sig det? Skulle inte förvåna om en pingstvän pluggat hebreiska innan han åkte dit. Pingströrelsen är överhuvudtaget väldigt prosionistisk och antiarabisk.
Slut citat

Ur Kommentarer på Flashback

Här är min reaktion: Jesus på en stridsvagn

Själv har jag försökt få en reaktion från Pelle Hörnmark (föreståndare i Pingst - Fria församlingar i samverkan), utan resultat. Är detta den bild som han önskar medier ger av svensk Pingströrelse? Vad tycker han,är ”Fredriks” livsval en förebild för ungdomar i Pingströrelsen? -Tystnad.

I den kristna tidningen ” Israels Vän” är han en förebild Citat ”Ett intressant och annorlunda inslag var mötet med Siegfrieds systerson Daniel Strömberg, som nu är antagen till utbildning/ tjänstgöring i Israels armé. Han berättade med inlevelse hur han känt för Israel och önskat att göra en insats för landet och folket. Han fick för flera år sedan klart för sig att hans bidrag skulle gälla engagemang inom försvaret. Normalt är det bara israeliska medborgare som kommer ifråga och för icke-judar är israeliskt medborgarskap i det närmaste utopiskt. Genom entusiasm och positivt engagemang har vägar och dörrar öppnats för Daniel, som nu har permanent uppehållstillstånd i Israel.slut citat ur Israels Vän Nr 4 -08 sidan 4

Andra reaktioner citat" Det är bara att instämma i de reaktioner Fredrik får på sin berättelse i Israel: all heder till honom! En önskedröm är att majoriteten av kristna i Sverige hade åtminstone hälften av den kärlek till Israel som Fredrik visat. slut citat av Rolf den 23 april 2009

Sar-El : internationella frivilliga i Israels armé
Citat"Det er nå bekreftet at Rahm (Rahmbo) Emanuel, som blir Barack Obamas nye stabssjef, arbeidet som frivilling i Sar-El under den første Gulf krigen i 1991. Han reparerte bremser på en base nord i Israel. I tillegg kan nevnes at Emanuels far var medlem av Irgun, en organisasjon som kjempet for en jødisk stat i mandatperioden 1933 til 1948. (10.11.2008) slut citat

Sar-El Volunteers for Israel
Foto från Sar-El hemsida En typisk Sar-El gruppe (representanten for Norge nr. 3 fra høyre oppe)

Läs även andra bloggares åsikter Rolf Ericsson-Det profetiska ordet och Israel12 kommentarer:

 1. Jag arbetar för fullt med att återuppväcka Pingströrelsens pacifistiska rötter (http://www.christarchy.com/profiles/blogs/early-pentecostal-pacifism) på min blogg, Hela Pingsten

  SvaraRadera
 2. Du publicerar alltså mordhot mot honom? Dessutom utan att ta något vidare avstånd från dem.

  Det är ju väldigt kristligt.

  Det här visar hur pass fanatisk den israelhatande rörelsen är, inkl. dess "kristna".

  SvaraRadera
 3. Mina uppgifter om “Fredrik” finns redan på nätet läs bloggen: Bloggen fi den länkar till nämnda tidningsartiklar
  Även tidningen Israels Vän Nr 4 -08 sidan 4 som finns på nätet och även kommer ut som papperstidning skyltar öppet med namn.

  SvaraRadera
 4. Jag är inte säker men jag tror att svenska medborgare inte (längre) får tjänstgöra i andra länders krisgmakt. Då räknas man - med rätta - som legosoldat och det är ju något alla civilicerade krafter fördömer. Fast han kanske inte längre är svensk medborgare.

  SvaraRadera
 5. 12 § Om någon utan regeringens tillstånd här i riket värvar folk till främmande krigstjänst eller därmed jämförlig tjänst eller förmår folk att olovligen begiva sig ur riket för att taga sådan tjänst, dömes för olovlig värvning till böter eller fängelse i högst sex månader eller, om riket var i krig, till fängelse i högst två år. Lag (1974:565).

  SvaraRadera
 6. 12§ var ju glasklar!!
  Det betyder att han som i Dagen blir en smula hjälteglorifierad bryter mot svensk lag och hur det kan anses acceptabelt fattar jag inte. Att "man skall lyda Gud mer än människor" kan rimligen inte vara tillämpligt då kristna ingenstans i Guds Ord ges uppdraget att ta till vapen i andra nationers konflikter. Tvärtom är den kristna vägen sanningens och försoningens väg vilket innebär att legosoldaters och andra krigshundars insatser måste betraktas som ett avsteg - typ.

  SvaraRadera
 7. Sar-El-volontärer är i strikt juridisk mening civilpersoner (de är varken värnpliktiga i Israel eller anställda av IDF) och deltagande samt spridande av information om det är fullt lagligt.

  Enligt senaste instruktioner behöver 15-16-åringar vuxen övervakare för att delta i Sar-El; jag åker dit nästa sommar 13.6.-1.7.2010 och kan ställa upp som sådan - meddela tillman@abo.fi ifall ni vet om någon ungdom som vill delta! (Har man fyllt 17 kan man resa ensam). Se http://sar-el.org/Policies.html

  Thomas Illman
  http://www.bloggen.fi/thomasillman/

  (Och nej, jag är inte pingstvän, utan missionsförbundare)

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dej Stig Strömbergsson, det är kristen extremism. Att ingen med ledaransvar i Pingst FFS vågar ha en åsikt är ett fattigdomsbevis. ( Annars brukar dessa herrar ha mycket åsikter om vad ni sysslar med i sv. Kyrkan) Ingvar Holmquist tjänstgjorde som bataljonspastor för FN-styrkorna i Sinai 1978-1979. Har en sund åsikt. Jesus på en stridsvagn

  SvaraRadera
 9. Svar till Thomas Illman
  " Fredrik" har varit Sar-El-volontärer , men är han soldat i IDF.

  SvaraRadera
 10. Skaparens ord till Israel och världens alla folk:

  "...Och jag skall välsigna dom som välsignar dig, och dom som förbannar dig skall jag förbanna, och i dig skola alla släkter på jorden varda välsignande"

  L'Chaim!

  SvaraRadera
 11. Ditt citat är typiskt hur man använder bibeln, men här står det;

  Herren sade till Abram: "Lämna ditt land, din släkt och ditt hem, och gå till det land som jag skall visa dig.

  Jag skall göra dig till ett stort folk, jag skall välsigna dig och göra ditt namn så stort att det skall brukas när man välsignar.

  Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som smädar dig skall jag förbanna. Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du har fått."

  Ur 1:a Mosebok 12:1-3
  Ordet ”Israel” finns inte med orden är riktade till Abraham

  SvaraRadera
 12. Tokstollar och mördare har det alltid funnits....

  SvaraRadera