27 oktober 2009

Öknen blommar?

Amnesty rapporterar: Citat ”Vatten en bristvara för palestinier
I en rapport som publiceras idag anklagar Amnesty International Israel för att stoppa vattentillförseln till palestinierna. Israel har total kontroll över de gemensamma vattenresurserna och diskrimineringen mot palestinierna har fått förödande konsekvenser.

- Israel ger endast palestinierna tillgång till en bråkdel av de gemensamma vattenresurserna, som till största delen finns på den ockuperade Västbanken. De olagliga bosättningarna i området har däremot i princip obegränsad tillgång till vatten. Den israeliska blockaden mot Gaza har förvärrat situationen ytterligare. säger Donatella Rovera, Amnestys expert på Israel och de ockuperade områdena.

I många byar är bristen på vatten så svår att bönderna inte ens klarar av att odla för sitt eget behov eller tillräckligt med foder till sina djur utan tvingats göra sig av med flera djur.

Vatten är en nödvändighet och en rättighet, men för många palestinier har tillgången på vatten för basbehov blivit en lyx som de knappast har råd med, säger Donatella Rovera.
Slut citat Läs hela rapporten här: Amnesty- 27 oktober 2009

Men den Israeliska regeringen tillbaka visar anklagelserna: citat” Mark Regev, talesman för premiärminister Benjamin Netanyahu, tillbakavisar Amnestys uttalanden som befängda och uppger att Israel uppfyller sina skyldigheter från Osloöverenskommelsen, medan palestinierna misslyckats med att möta sitt behov av att återanvända vatten och av en effektiv distribution. Han säger till Reuters att palestinierna får nästan dubbelt så mycket vatten som Israel är skyldigt att ge dem enligt avtalet.
Israels vattenmyndighet kallar rapporten "minst sagt partisk och felaktig" och säger att det finns en skillnad men att den inte är alls så stor som Amnesty uppger. Enligt myndigheten använder israelerna 408 liter per person och dag och palestinierna 287.
slut citat ur SvD

Men den som vill kan ta del av hur verkligheten ser ut i de Palestinska byarna Jayyous och Yanoun:

Citat” Muren slingrar sig genom landskapet på Västbanken och det mesta av vattnet har hamnat på den "israeliska" sidan. "När muren är färdig kommer Israel kontrollera 95% av grundvattnet (idag 85%)", säger Abdul Latif. "Man kontrollerar redan ytvattnet. Man kontrollerar alla gränser. Man kontrollerar allas liv. Vad är Jayyous framtid när allt vatten konfiskeras? När 75% av marken är på ´fel´ sida av muren? Bönderna här förvandlas till tiggare, till passiva människor beroende av bistånd." Slut citat” Ur Vatten och sopor av Maria Persson SKR:s följeslagrarprogram 11 februari 2007

Citat” Förra året tvingades flera familjer köpa en tank vatten, som räcker i en knapp månad, men i år kommer brunnen i Yanoun sina ännu tidigare. Skördarna kommer att bli betydligt mindre än normalt och en del grödor kommer förmodligen inte kunna skördas överhuvudtaget. Familjerna i Yanoun är redan mycket fattiga eftersom de israeliska bosättarna tvingat bort dem från större delen av deras mark. Men det blir extra märkbart ett år som detta. Slut citat ur Vatten och fred av Jacob Risberg SKR:s följeslagrarprogram 2008

SR-"Palestinsk vattenbrist är diskriminering"

This is one of the Mini Postcards from the "Postcards From The Bible: Israel" DVD set that our church produced. Join Pastor Ron Hammonds as he teaches from the Holy Land!


Se även baksidan av denna enorma konstbevattning, hur länge kommer öknen att kunna blomstra?

Film om den låga vattennivån i Genesarets sjö 10 maj, 2009Läs även Min resa i det heliga landet 7-14 okt 2008 Vi badade aldrig i Genesarets sjö

VG
DN
Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om

vattenbrist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar