21 oktober 2009

Oktoberfest på VästbankenDen kristna tidningen Dagen har varit på reportageresa till den kristna byn Taybeh på Västbanken.

Citat ”TAYBEH. Öl som symbol för religionsfrihet och politiskt oberoende. Det är budskapet när en kristen palestinsk by firar oktoberfest på Västbanken. - Taybeh, det bibliska Efraim, var tidigare berömt för att Jesus besökte byn en gång. Nu är vi också kända för vårt öl, säger David Khoury, bryggare och borgmästare.slut citat läs hela artikel här Oktoberfest med politik och pilsner

Läs även ”I vimlet på oktoberfesten Så här tyckte några om evenemanget:
Citat” Rufaida El Mansi, 32, fembarnsmamma, från en muslimsk grannby:
- Som muslim dricker jag inte öl men jag har ändå kul här. Vi måste respektera varandras kulturer. Mina barn går i kristna skolor här i Taybeh för jag tycker de är bättre.”
slut citat artikeln i Dagen
Rufaida El Mansi bekräftar en fin förståelse mellan muslimer och kristna på Västbanken.

För precis ett år sen var jag där läs mina intryck:

Taybeh-del 1

Taybeh-del 2

Taybeh is a Palestinian town deeply rooted in history and cut off by Israel's separation wall, but life under occupation has not stopped them from brewing a prize-winning beer. from Al JazeeraFoto Egon Berglund okt. 2008

Helsingborgs Dagblad- Öl och ekonomisk fred

Läs även andra bloggares åsikter om6 kommentarer:

 1. Var i Taybeh för en vecka sedan och drack Taybeh-ölet på fat. Gott! Borde tas in av systemet.

  SvaraRadera
 2. Ja välkommen till min blogg Jon, viktigt att så många besöker Taybeh även under hela året, de behöver inkomster av oss turister.

  SvaraRadera
 3. Även om jag inte delar din rosenröda uppfatning av relationerna mellan kristna och muslimer på Vätbanken/Judeen och Samarien, så håller jag med om att Taybeh är gott öl!

  Jag har druckit Taybeh på en pub i (Västra) Jerusalem och föredrar det framför de två stora israeliska ölmärken, Maccabi och Goldstar.

  SvaraRadera
 4. Jag var i Taybeh på en rundresa arrangerad av Riwaq-biennalen och blev både imponerad över deras arbete med att rusta upp byarnas historiska centra, och noterade att det fanns stora förhoppningar om en ökad turism i regionen trots bristen på den infrastruktur som mass-turism kräver. Diskussion fördes också i gruppen om vilken turism som är önskvärd. Själv planerar jag cykelsemester i Palestina vilket iofs troligen är livsfarligt med tanke på trafiken.

  SvaraRadera
 5. Fler israeler har dött i trafiken än i alla israelsk krig tillsammans!

  SvaraRadera
 6. Ölet förenar!!!
  Kul att i kommentarsekvenserna kunna se enighet mellan personer som annars brukar argumentera hårt mot varandra. Kanske skulle vi debattörer ta en eller två pilsner ihop för att se om vi kunde förbrödras ytterligare.
  Reser hursomhelst till Betlehem på tisdag och hoppas kunna få tillfälle att läppja på den här på bloggen prisade humledrycken. Dessutom kommer jag på min blogg söka att dagligen - eller näst intill - berätta från min resa.

  SvaraRadera