24 november 2009

Diakonia och enögdhetens apostel

Citat” I helgen tog Evangeliska Frikyrkans styrelse ett inriktningsbeslut om att lämna huvudmannaskapet i Diakonia. Idag delar man det med Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Svenska Alliansmissionen.
.....EFK har tidigare uttalat kritik mot hur Diakonia engagerat sig i Mellanösternproblematiken. Samfundet har också varit tveksamt till att Diakonia inte alltid väljer kristna kyrkor och organisationer som samarbetsorganisationer. Diakonia har heller inga krav på att de anställda ska dela den kristna tron.
” Slut citatläs hela artikeln här Sändaren

Jag tycker det är olyckligt att Evangeliska Frikyrka vill lämna Diakonia, de har blivit utsatta för ohederlig kritik för att de engagerat sig i mellanöstern-problematiken.

Nu senast av Siewert Öholm som är journalist, medlem i Samfundet Sverige-Israel och kristen sionist. .

I sin iver att försvara sin trosdogm skyr han inga medel, även lögnen är tillåten.
I regi av Diakonia har åtta politiker från sju olika partier besökt Jerusalem, Ramallah, Hebron, Betlehem och Sderot. Han påstår i sitt debattinlägg citat”
I Diakonias oktoberresa saknas helt samtal med företrädare för regering eller parlament. Man använder sig gärna av FN-organet UNOCHA i Östra Jerusalem som i sin analys av konflikten knappast kan överträffas av Per Gartons och svenska palestinagruppers analys av läget på Västbanken.slut citat
ur tidningen Världen Idag Diakonia enögt och partiskt i Israel

Men nu får han svar:

Citat” Nej, Siewert Öholm talar inte sanning när det gäller Diakonias program för politikerresan till Israel och Palestina som jag var med om. I det första programmet vi fick någon vecka före avresan ingick under dag 2 ett möte med israeliska politiker i Knesset på eftermiddagen och vid middagen samma kväll skulle vi få träffa Mr. Jonathan Adiri, Senior Advisor to the president of Israel Mr. Shimon Peres. Government Structure, Current Negotiations and how it relates to the Peace Process. Programmet som verkligen genomfördes fick en annan disposition av dagarna än först planerat, och några personer som vi skulle få träffa hade fått förhinder. Diakonias medarbetare ansträngde sig mycket för att få fatt i mr Adiri, men det lyckades inte. Den man som kom i stället var också en israelisk politiker, dock inte knuten till Shimon Peres utan till talmannen i Knesset.
Jag begriper inte varför det skulle vara fel av Diakonia att låta oss besöka OCHA, ett FN-organ med uppgift att bevaka just det område som vi kom till landet för att studera: den humanitära situationen i de ockuperade områdena.
Hälsningar Görel Sävborg-Lundgren
slut citat den 24 november 2009 ( en av dem som var med på resan) Görel Sävborg Lundgren -reseblogg

Även pastorn Sten-Gunnar Hedin använder sig av lögn när han kritiserade Diakonia.
Pinsamt Sten-Gunnar Hedin

Orsaken till denna hets mot Diakonia som är en kristen biståndsorganisation, beror på att de har ”fräckheten” att även tala om varför Palestinas folk behöver stöd. Därför får de ta oförtjänt kritik av de kristna sionisterna som helt fastnat i sina eskatologiska spekulationer om Israels upprättande, och helt missat Jesu budskap om medmänsklighet.

Jag hoppas inte missionsföreståndaren Anders Blåberg EFK tagit intryck av dessa ”enögda apostlar”.

Så här svarar Diakonia sina kritiker: Citat” Diakonia har funnits på plats i 40 år i regionen. Vi möter också de israeler som anser att ockupationen underminerar den israeliska demokratin. Vi möter israeliska soldater som undrar varför de står inne på ockuperad mark och stoppar palestinier som ska till skolor, släktingar, åkermark och läkare på andra palestinska områden, i stället för att skydda Israels folk. Vi möter israeler som undrar varför det inte finns pengar till skyddsrum mot raketer, när man lägger miljontals dollar på illegala bosättningar. Vi möter israeler som förlorat sina anhöriga och undrar varför man bygger barriären till 80 procent inne på ockuperat område där den skiljer mellan palestinier och palestinier, i stället för mellan israeler och palestinier där den gjort större nytta, och inte förvärrat konflikten. Varje seriös biståndsorganisation ifrågasätter varför människor behöver bistånd. Så gör Diakonia i Sydamerika, Afrika, Asien - och i Israel-Palestina-konflikten. Enligt FN, EU och Världsbanken är huvudorsakerna till den humanitära krisen i de palestinska områdena ockupationen och den begränsade rörelsefriheten.” slut citat läs hela artikel här: Diakonia tar ställning för människorna

Siewert Öholm skriver i sin artikel citat” Biståndsorganisationen Diakonia utgör det mest horribla exemplet både på hybris inför sina egna politiska lösningar och på uppenbar imperialism i sin vilja att pådyvla palestinier ”svenska lösningar”. Man tror till exempel att Pippi Långstrump ska bli muslimska barns nya förebild för självständighet, jämställdhet och demokrati. Därför lägger man massor av pengar på en Pippibok, som de flesta arabländer inte ens tar emot.” slut citat.

Han inser inte att hur viktigt böcker betyder för barn som befinner sig i en getto-tillvaro bakom murar och stängsel. När barn slutar drömma och hoppas så dör de. Vem skall ge Palestinas barn hopp om vi sviker? citat:“Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans.” citat ur ALMA-prisets prismotivering
Hopp för Palestinas barn

En katt från Gaza


Siewert Öholm och hans lärjungar är bara att beklaga

Denna blogg brukar kritiseras för judeförakt, när jag kritiserar Israeliska statens brott mot krigslagar. Nej det handlar verkligen inte om judeförakt. Det handlar om mänskliga rättigheter, och rätten till värdighet och respekt för alla oavsett etnisk tillhörighet eller tro. Jag önskar inte Israels utplåning, men vill vi Israel och dess folk väl, bör vi stödja de grupper som vill fred och försoning, både bland Israeler och Palestinier.

Peter Borenstein företrädare för den judiska församlingen i Göteborg: Citat” När man ibland hör exempelvis amerikanska predikanter kan man undra om de främst är intresserade av att stödja det judiska folket, eller i att försöka få vissa profetior att gå i uppfyllelse så att Jesus kan komma tillbaka? – Det är svårt för mig att veta om inte har lyssnat på de amerikanska predikanterna. Men jag träffar många kristna här och märker den starka fokuseringen på detta. Ibland snuddar jag vid tanken att man vill hjälpa utvecklingen på traven, att man ser oss som en bricka i ett spel”. slut citat läs mer här Fredens dödgrävare

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

12 kommentarer:

 1. Tack för ditt inlägg i debatten. Jag var med på samma resa som Sivert kritiserar och kan bekräfta Görels information.Vi träffade visst företrädare för Knesset och vi träffade Israeliska medborgare som guidade oss vid olika tillfällen ex i Sderot och i Hebron.
  Eva-Lena

  SvaraRadera
 2. Ja är tacksam att du och Görel ville ställa upp och berätta vilka ni träffade. Jag följer er reseberättelse på http://kristenvanster.wordpress.com/2009/11/05/rapport-fran-det-heliga-landet-flertalet-israeler-ser-inte-palestinierna-alls/

  SvaraRadera
 3. Ibland så går det väldigt bra att lyssna till och tro på anonyma kommentarer, och respektera dem.

  Du är för rolig/sorglig, välj själv Egon.

  SvaraRadera
 4. Du anomyme: Eva-Lena är inte anonym ( visserligen har hon inte något googel-konto) men hon skriver vem hon är om du läser Görel Sävborg Lundgrens reseblogg (länk finns)så fram går det vem Eva-Lena är: Två medlemmar i Broderskaps förbundsstyrelse (Eva-Lena Gustavsson och jag) fick delta, eftersom riksdagssossarna varit upptagna med partikongress.

  SvaraRadera
 5. Egon:

  Du vet att man kan förfalska även i kommentarer. Om jag avslutar min kommentar med "Nalle Puh"... tror du då att jag är Nalle Puh? :)

  Nalle Puh

  SvaraRadera
 6. Aha!
  Blogginnehavaren är Broderskapare.
  Det förklarar ju en del av judefientligheten här.
  Broderskap har ju även tidigare odlat antisemitiska kontakter
  http://fredrikmalm.blogspot.com/2009/04/broderskapsrorelsen-och-islamisterna.html

  http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article158013/Hand-i-hand-med-Hamas.html


  Ola Johansson, dåvarande internationell sekreterare i Broderskap har också uttalat intresse för det muslimska brödraskapets portalfigur, islamisten och antisemiten Sayid Qutb.
  De socialdemokratiska Broderskaparna har vekligen smutsat ner sig med antidemokrater vilket även svensk TV´s Uppdrag Granskning noterat.

  SvaraRadera
 7. Till du anonyme" citat: Aha!
  Blogginnehavaren är Broderskapare."
  Vilken lysande slutledningsförmåga du har!! Nej det är jag inte.

  SvaraRadera
 8. Till Nalle Puh citat" Du vet att man kan förfalska även i kommentarer. Om jag avslutar min kommentar med "Nalle Puh"... tror du då att jag är Nalle Puh? :)slut citat Nalle Puh

  Jo du Nalle Puh ( med träull i skallen) jag talade i telefon med Eva-Lena Gustavsson och Görel Sävborg Lundgren innan jag publicerade deras text.

  SvaraRadera
 9. "Jo du Nalle Puh ( med träull i skallen)"
  Samma aggressivitet som Egon uppvisar mot det judiska folket.

  SvaraRadera
 10. Bäste Nalle Puh det var inget nedsättande med ”träull i skallen” snarare ett konstaterande leksakbjörnar brukar ha träullsstoppning i huvudet: citat Nalle Puh är en snäll, men ointelligent, tygbjörn som tycker mycket om honung, som han stavar "håning". ur Wikipedia

  SvaraRadera
 11. Tala om dålig bildningsnivå på alla smo hoppar på blogginnehavaren.

  Første vet man inet att Nalle Puh ær en leksaksbjørn men "en mycket liten hjærna" (Citat av Nalle Ph sjælv)

  Att sen anklaga før Judefientlighet ær ju skrattretande, ær det att han ær emot bosættningar, eller æe det att han bryr sig om de kristna.

  Detta ær just den typ av anklagelser som drar ett løjets skimmer øver kampen mot verklig antisemitism.

  SvaraRadera
 12. Hej Egon och tack för din fråga.

  Hela texten bygger på felaktigheter och lögner. Ingen Diakoniaanställd har exempelvis jämfört Shoah och Al-Nakbah. Flera av de övriga lögnerna är så lätta att belägga exempevis genom att fråga politker som deltagit i Diakonias resor (vilket redan framkommit), eller att läsa Diakonias policydokument, att man måste fråga sig varför man ljuger.


  Vid samtalet i jerusalem var det tydligt att Siewert Öholm har ett synsätt på Mellanösternkonflikten som skiljer sig inte bara från Diakonia, men också från Sveriges regering, alla 7 riksdagspartier samt EU, FN, USA och stora delar av det Isareliska politiska etablissemanget.

  Han kunde inte skilja på kritik mot ockupationen och kritik mot staten Isarel, han förstod inget av det regionala perspektivet av konflikten och tyckte att man inte skulle visa kartor från grannländerna som inte erkänner Isarel, samtidigt som etablerade Israeliska företrädare framhåller vikten av just väga in och berätta om politiken i exempelvis Syrien, Libanon, Iran.

  Han hade inte förstått bakgrunden kring Goldstonerapporten vad som var beslut från Isarel och kommisionens uppdrag etc.. han blandade ihop egna spekulationer om exempelvis Gaza med formella juridiska analyser.

  Jag tror att bristen på kunskap och oförmågan att hävda sig en en öppen debatt istället bäddar för just dessa typer av angrepp och lögner i ett forum där man inte behöver konfronteras med en verklighet som är mycket svårare än det förlegade Pro-Israeliskt / Pro-Palestinskt.

  Idag innehåller både den israeliska och den palestinska politken så stor intern spännvidd och parallella agendor att det helt enkelt inte räcker med påhopp och vilda anklagelser för att vara relevant i debatten.

  Det är tydligt att verkligheten har sprungit ifrån de som vill ta en ensidig ställning för den ena eller andra stridande parten i konflikten, när det istället handlar om att ta ställning för både den israeliska och den palestinska civilbefolkningens rätt att få leva i fred, säkerhet och inom internationellt erkända gränser.

  För dom som vill göra nån nytta på plats handlar det dessutom att kunna arbeta konstruktivt med partner på båda sidor. När den gruppresa som Siwert Öholm deltog i exempevis fick möjlighet att besöka och se situationen i den Isareliska staden Sderot så guidades de runt av den israeliska organisationen Centre For New Diplomacy, en strategisk partner till .... Diakonia

  SvaraRadera