1 november 2009

Obama,sluta smickra Israel

America, stop sucking up to Israel By Gideon Levy

Citat ur artikel” I alla videor, öser Obama sticky-sweet beröm till Israel, trots att han har tillbringat nästan ett år förgäves lobbyverksamhet för Israel att vara så snäll att göra något, vad som helst - till och med bara ett tillfälligt stopp för byggandet av bosättningar - att föra fredsprocessen framåt..

Tidigare har aldrig USA knäböjt för något annat land i världen. I andra oroshärdar, tar Amerika en annan ton. De bombar i Afghanistan, invaderar Irak och hotar med sanktioner mot Iran och Nordkorea. Har någon i Washington ansett att man skulle vädja till Saddam Hussein att dra sig tillbaka från ockuperat område i Kuwait?

Men Israel ockupanten, den envisa contrarian som fortsätter att håna Amerika och världen genom att bygga bosättningar och misshandlar palestinierna, får olika behandling. Annat budskap till de nationella ego i en video, flera pinsamma beröm i en annan.

Nu är det dags att säga till USA: Tillräckligt smicker. Om du inte ändrar tonen, kommer ingenting att ändras. Så länge Israel anser att de har USA är i sin ficka, och att USA: s automatiska veto ska rädda den från fördömanden och sanktioner, att det får ett massivt stöd villkorslöst, och att den kan fortsätta att föra bestraffande, dödliga kampanjer utan ett ord från Washington, döda, förstöra och fängsla utan världens polis gör ett ljud, kommer att fortsätta på samma sätt.

När Clinton återvänder till Washington, borde hon förespråka en kraftig förändring av politiken gentemot Israel. Israeliska hjärtan kan inte längre vinnas med hopp, löften om en bättre framtid eller sött prat, för det är inte längre Israels språk. För att något ska förändras, Israel måste förstå att vidmakthålla status quo kommer exakt ett smärtsamt pris.

Israel 2009 är ett bortskämd land, arroganta och nedlåtande, övertygad om att det förtjänar allt och att den har befogenhet att göra narr av Amerika och världen. Förenta staterna har skapat denna situation som äventyrar hela Mellanöstern och Israel självt. Det är därför det måste finnas en vändpunkt i det kommande året - Washington måste slutligen säga nej till Israel och ockupationen.
"Slut citat läs hela artikel här: America, stop sucking up to Israel By Gideon Levy Haaretz

Översättningen gjorts av Egon Berglund, med hjälp av google språkverktyg. Texen kan innehålla ett flertal syftningsfel, mm. Jag hänvisar till orginaltexten.

Gideon Levy är en israelisk journalist för tidningen Haaretz, där han också är en redaktionell styrelseledamot. Han är en framstående vänstersinnad kommentator, och publicerar kolumnen "Twilight Zone" i Haaretz, där han sedan 1988 vad han beskriver som palestinska umbäranden och lidande på Västbanken, som han tillskriver agerande Israel och judiska bosättarna. Han är en regelbunden deltagare och en företrädare för vänstern i en tv-panel på TV-show, "Moetzet Ha'Hahami.

Efter Barack Obamas tal på Kairos universitet 2009, var det många som trodde att han menade allvar citat” – USA tänker inte vända ryggen mot palestiniernas strävan efter värdighet, utveckling och en egen stat. Situationen för palestinierna kan inte tolereras.
Han uppmanade palestinierna att överge våld, men markerade samtidigt tydligt USA:s nya hårdare linje mot israeliska bosättningar på Västbanken.
– USA accepterar inte de fortsatta israeliska bosättningarnas legitimitet. Detta byggande kränker tidigare avtal och underminerar försöken att nå fred. Det är dags för dessa bosättningar att upphöra.
”slut citat ur hans tal.SvD- Barack Obamas tal på Kairos universitet 2009

Jag hoppas fortfarande att President Obama vågar ställa krav på Israel,allt fler inser det är enda vägen till en rättvis fred. Se YouTube filmen,"A number of prominent Israelis, former IDF officials, Diplomats, Politicians, and Writers, speak out in support of a two-state solution and J Street. De här Israelerna vill bo kvar i Israel och bo i säkerhet de uppmanar oss “Snälla stöd två-statslösningen och president Obamas fredinitiativ :

Bildkälla:The Palestine Telegraph

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

  1. Det sionistiska etablissemanget i USA har makt. President Obama måste våga förlora framtiden om specialbehandlingen ska upphöra

    SvaraRadera
  2. Israel har ingen verklig makt i USA när det gäller viktiga frågor. För oviktiga frågor, typ palestinier, kan Israel göra som de vill. Om USA skulle vilja så kan de stoppa Israel omedelbart men USA föredrar att ha en arme i Israel som är beredd att göra vad som helst t.ex. bomba och invadera sina grannar. Därför tolererar USA Israel och har haft samma inställning i princip oberoende av vem som sitter i vita huset. Det skiljer lite på ytan men inte i grunden.

    SvaraRadera