19 december 2009

Attack på Västbanken

Den ökända entréskylten till nazisternas förintelseläger i Auschwitz stals på fredagsmorgonen, uppger polisen i Polen. Skylten stals omkring klockan sex på fredagsmorgonen.
Citat”- Även i Israel har skyltstölden väckt upprörda känslor. "Jag chockades i morse när jag hörde om stölden av skylten, som kommit att symbolisera mordet på sex miljoner judar i Förintelsen. Även om vi inte vet exakt vem som stal skylten så är stölden av ett så symboliskt föremål en attack mot Förintelsens minne, en upptrappning av element som vill få oss att återvända till mörkare tider", sade Avner Shalev, ordförande för Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem i ett uttalande, enligt Reuters. " Slut citat. Läs artikeln I tidningen Dagen

Jag håller med honom, det är ett ytterligare brott mot alla de människor som mördades där och mot historien.

I Israel har skyltstölden väckt upprörda känslor. Men man har svårt att förhindra att historien upprepar sig. Nazisterna började sin förföljelse mot judarna med att eldande upp judiska skrifter. Det som händer nu på Västbanken kan inte jämföras med vad som hände under nazitiden i Tyskland, men parallellen förskräcker. citat"Om de kan bränna heliga ting i en moské — vad hindrar dem då från att bränna våra hem?"Vad händer nu på Västbanken?

Kerstin Dahlberg SKR:s följeslagare I Yanoun, skriver:december 2009

Citat”Det luktar brandrök i byn Yasuf och moskéns fönster står öppna för vädring. Därinne är mattorna delvis sönderbrända och taket svart av sot. Bokhyllan är tömd och på golvet ligger en hög av svarta flagor. Några blad har undkommit lågorna och är ännu läsbara. Det är sidor ur olika skrifter, en del av dem heliga — resterna av ett bokbål.
Muhammad Mustafa berättar för mig, att han är född i byn och har upplevt hur livet påverkats av de omgivande bosättningarna. Attacken mot den nya moskén en tidig morgon före första bönetimmen är det värsta som hänt och Muhammad kräver ett stopp för sådana handlingar. Men frågan är vem som kan stoppa extrema israeliska bosättare, som ogillar politikernas tal om att temporärt frysa utbyggnaden av bosättningar och lever ut sin frustration genom våldsamma handlingar i palestinska grannbyar. Ingen har gripits för vandaliseringen i Yasuf, men bosättarna misstänks ha utfört den."
Slut citat läs hela artikeln här:

Svarta flagor av Koranen

De här är ännu ett exempel på Israeliska bosättarens framfart på Västbanken och deras sätt att polarisera konflikten och förhindra en fredsuppgörelse.

Läs även:Utmanande badgäster

Militärens ständiga närvaro — nödvändig säkerhetsåtgärd eller provokation?

Citat” STATEN ISRAEL skall vara öppen för judisk invandring från förskingringen; skall utveckla landet till förmån för alla invånare, skall baseras på frihet, rättvisa och fred i enlighet med Israels profeters vision; skall instifta fullständigt jämställda politiska och sociala rättigheter för alla medborgare utan hänsyn till religion, ras eller kön; skall garantera religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, rätt till utbildning och kultur; skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta nationernas stadgar.
STATEN ISRAEL är beredd att samarbeta med Förenta nationernas institutioner och representanter för att genomföra generalförsamlingens beslut från 29 november 1947, och skall verka för att skapa en ekonomisk union i hela Landet Israel.
Slut citat ur Israels självständighetsförklaring

Behind closed doors, police admit 'turning a blind eye' to settler violence Haaretz

Foto från The Palestine Telegraph

Jewish settlers steal Palestinian land in Sousia, an area near Hebron.

Läs även andra bloggares åsikter om
DN
GP
SvD

7 kommentarer:

 1. Din "jämförelse" är minst sagt vidrig. Du hade aldrig tagit upp enskilda brott av krminella mot en moské i samma andetag som Auschwitz om du inte ville göra den vidriga parallellen.

  Jag noterar att du också blundar för att muslimer i Malmö satte eld på Malmös synagoga i januari.

  Du känns vid det här laget som väldigt extrem (för att uttrycka det milt).

  SvaraRadera
 2. Vad tråkigt att någon med ett så trevligt förnamn kan så otroligt lite.

  Ingenstans i texten påstås att Shoah är samma sak som palestininernas situation.

  Allvarligt talat Joakim... om Egons text är så förfärlig hade du ju kunnat hitta ett verkligt citat, och inte behövt ljuga ihop nåt som inte står i texten.
  Att du tvingas använda en lögn är väl ett rätt bra betyg att det inte fanns nåt allvarligt problem.

  Läs istället vad en verklig expert på dessa frågor säger, nämligen YadVashems ordförande Yousef Lapid (eller är han också extrem eligt dig .... ?)
  ------------
  Lapid, a Holocaust survivor who lost his father to the Nazi genocide, said in a weekly commentary on Israel Radio that the acts of some Hebron settlers reminded him of persecution endured by Jews in his native Yugoslavia on the eve of World War Two.

  "It was not crematoria or pogroms that made our life in the diaspora bitter before they began to kill us, but persecution, harassment, stone-throwing, damage to livelihood, intimidation, spitting and scorn," Lapid said. "I was afraid to go to school, because of the little anti-Semites who used to lay in ambush on the way and beat us up. How is that different from a Palestinian child in Hebron?"

  Hebron has been a frequent flashpoint of more than six years of Israeli-Palestinian fighting. Some 400 settlers live there, under heavy military guard, among 150,000 Palestinians.... Noam Arnon... played down the televised harassments as "fringe incidents." "In six years, 37 Jews have been murdered in Hebron, and now they're preoccupied with curses?" Arnon said....

  Lapid said while there was no comparing the Holocaust with Palestinian suffering from Israel's policies, this did not mean Israelis could not be culpable. "It is inconceivable for the memory of Auschwitz to warrant ignoring the fact that there are Jews among us who behave today towards Palestinians just like German, Hungarian, Polish and other anti-Semites behaved towards Jews," he said.

  -----------

  SvaraRadera
 3. Till Joakim

  Jag har tidigare skrivit just om brandbomben kastats in i judiska kapellet I Malmö.

  Citat” Jag är uppriktigt ledsen att människor i Sverige kan skilja på kritik av staten Israel och judiskt tro. Att människor i Sverige ger svenska judar skulden för var som sker nere i Israel/Palestina är avskyvärt, det tar jag avstånd från.
  Men det skall inte hindra oss från att reagera på när staten Israel bryter mot folkrätten, inte för att vi hatar staten Israel utan för att vi vill den och dess folk välgång och fred Svik inte Gaza

  Ta avstånd från antisemitismen

  Citat” Jag önskar inte Israels utplåning, men jag vill stödja de Israeler som vill skapa fred och försoning med sina palestinska grannar. Att fortsätta förtycka en minoritet med vapenmakt är i längden ohållbart, det kan leda till Israels undergång. Jag vill ska välsigna Israel och dess folk, och stödja dem som vill skapa fred och försoning.

  Ta avstånd från antisemitismen-2

  Tack Joakim W för din brilljanta kommentar.

  Om min jämförelse är vidrig får andra avgöra, men så fort synagogor bränns görs jämförelse med nazismens progromer.

  Förintelsens överlevande Lapid Citat” "Det är otänkbart för minnet av Auschwitz för att motivera att ignorera det faktum att det finns judar bland oss som beter sig i dag mot palestinierna precis som tyska, ungerska, polska och andra antisemiter uppförde sig mot judar, sade han. Slut citat

  SvaraRadera
 4. Nja. Jag vet inte. Det låter fint, det du skrivit om amtisemitism och om att ta avstånd från judehat, men retoriken är ju klassisk; att ta upp det som hänt i Auschwitz i samm andetag som du talar om judiska bokbål i Gaza känns helt enkelt... tja, fel på något sätt. Det finns inga likheter mellan Tredje Riket och dagens Israel whatsoever - att antyda det är ju inte bara att bagatellisera det som hände i Hitlertysklans utan dessutom att bagatellisera det som händer i Palestina idag. Palestiniernas situation står för sig själv - den behöver ingen jämförelse med Auschwitz. Den är bedrövlig nog ändå.

  Samtidigt är det naivt att glömma hotet mot Israel. Både från Gaza, och i ännu högre grad från de övriga arabländerna runt omkring. Det är inte lätt att stifta fred med länder som vill ens undergång.

  Kanske skulle det ändå vara något lättare om Israel tog första steget till försoning och fred. Det är väl det en demokrati bör göra - föregå med gott exempel. Det gör inte Israel idag. Och man kan inte undgå att se tron som finns i botten både hos judarna och araberna i området. Budskapet om förlåtelsen finns inte i någon av deras religioner. Kanske är det det vi ser så många obehagliga exempel på, från båda sidor i Mellanöstern.

  SvaraRadera
 5. Dom ska ha skylten på väggen i EU-parlamentet i Bryssel.Willkommen in der EU, die neue Dritte Reich!

  SvaraRadera
 6. Till Bitte:
  Jag påstår inte att Israeliska bosättares angrepp på palestinier som bor på Västbanken kan jämföras med folkmordet på judarna. Jag har aldrig heller jämfört den etniska rensning av Palestina (Nakba) som Israel genomförde 1947-49 med förintelsen. Förintelsen av judar var i antal och kalla planerande historiens grymmaste folkmord.

  Men den parallell jag ser är samma ultranationalistiska människosyn, “vi har rätt att fördriva och stjäla andras land ” och det började med att bränna synagogor.

  Samma krafter som vi såg i Jugoslavien när ultranationalistiska serber, startade den etniska rensningen där, som till sist utlöste ett folkmord. Även de ansåg sig ha rätt till annans mark.( kommer fortfarande ihåg bilder i TV på fördriva Kosovoalbaner på traktorsläp och deras brinnande byar, denna gång stoppade USA denna etniska rensning)
  Kosovo

  I fallet med bosättarna anser de ha bibeln som stöd , det sjuka är att kristna i väst stöder dem i deras bibelsyn. kristen sionism

  Läs även: Israels nya högerregering har redan ställt sig bakom det så kallade Nakbaförbudet, som skulle kunna innebära tre års fängelse för den som offentligt sörjer och minns det palestinierna kallar katastrofen, Nakban. Jag skickade frågan till min kristne palestinske vän i Nasareth med Israeliskt medborgarskap: Whats your opinion about “ The Nakba Law” Are you concerned for your rights of citizen in Israel? Läs hans svar Förbjuden Historia

  Citat Bitte “Samtidigt är det naivt att glömma hotet mot Israel. Både från Gaza, och i ännu högre grad från de övriga arabländerna runt omkring. Det är inte lätt att stifta fred med länder som vill ens undergång". Slut citat.

  Du har tydligen inte förstått vad konfliken handlar om .Israel har fredsavtal med Jordanien och Egypten ( Syrien återstår) och Gaza utgör inte ett militärt hot.

  Du som är katolsk troende borde träffa dina trossyskon från Palestina och få höra deras syn på konflikten. Taybeh istället för Fredens dödgrävare


  En som förstått sammanhangen är Ida D läs här om hennes artikel:Kosovoalbaner

  SvaraRadera
 7. Här är en träffande bild av dagens Mellanöstern:
  http://townhall.com/cartoons/cartoonist/GlennFoden/2009/12/1

  Henrik Berglin
  Stockholm

  SvaraRadera