17 december 2009

Jul i Betlehem-2009

Betlehem är en stad på nuvarande Västbanken, omkring en mil söder om Jerusalem och belägen 765 meter över havet. Den är huvudstad i distriktet Betlehem. Betlehems stadsområde innefattar också de små orterna Beit Jala och Beit Sahour.
I FN:s generalförsamlings resolution 1947 om att dela Palestina inkluderades Betlehem i den särskilda internationella enklaven Jerusalem, som skulle administreras av FN. Jordanien ockuperade staden under 1948 års arabisk-israeliska krig. Många flyktingar från områden som erövrades av den israeliska sidan 1947–1948 kom till Betlehem och upprättade läger i den norra delen av staden nära vägen till Jerusalem och på bergssidan i söder. Dessa blev senare de officiella flyktinglägren Beit Jibrin (eller al-'Azza) och 'A'ida (i norr) och Deheisheh i söder. Denna tillströmning av flyktingar ändrade Betlehems befolkningssammansättning avsevärt.
Jordanien behöll kontrollen av staden till 1967, då Betlehem tillsammans med resten av Västbanken ockuperades av Israel efter sexdagarskriget.
Den 21 december 1995 blev Betlehem ett av områdena under den Palestinska myndighetens fulla kontroll. Liksom övriga palestinska städer har Betlehem dock upprepade gånger varit utsatt för utegångsförbud och militära attacker från Israels krigsmakt. Betlehems infrastruktur och turism drabbades hårt av den Andra intifadan som bröt ut 2000..Ett stort israeliskt angrepp mot staden gjordes under 2002. Bland annat belägrades Födelsekyrkan under 39 dagar. text från Wikipedia

13 januari, 2009 The city where Christians believe Jesus was born is a complicated place, where Christians, Jews, Muslims and tourists all maneuver to worship at the holy sitesLäs om min resa till Betlehem 2008 här: Jul i Betlehem-2008Läs även andra bloggares åsikter omJul
Betlehem

12 kommentarer:

 1. Pinsamt ofullständigt, Egon.
  Betlehem och Beit Jallah fick känna av oroligheter som ett resultat av att Fatahterrorister och Hamasfascister använde byggnader där för att skjuta mot den judiska Jeruslam-stadsdelen Gilo, som ligger alldeles intill.

  Kristna palestinier kastades ut ur sina hem när de muslimska terroristerna krävde att få rekvirera deras bostäder som avskjutningsplatser.

  De kristna var tacksamma när Israel kom och kastade ut terroristpacket och möjliggjorde för de kristna i Betlehem och Beit alla (samt befolkningen i Gilo) att leva i fred.

  SvaraRadera
 2. Jag är medveten om det, jag har tidigare berättat om Solomon Handal i Boden. De är kristna palestinier, släkten Handal är stor, deras ursprung är Betlehem, vår släkt består nu över 3000 personer som bor världen över, säger Solomon.

  Citat ”Jag är född och uppväxt i Betlehem har jobbat hela mitt liv i turistbranschen var ägare av en restaurang, men under 2:a intifadan ( åren runt år 2000 ) hade vi stora problem, turisterna uteblev, palestinska motståndsgrupper sköt på Israeliska bosättningar från bostadsområdet där jag och min familj bodde och jag hamnade mitt i korselden mellan deras eldgivning och den Israeliska armens. Risken att även de skulle bli dödade blev överhängande. läs mer här: Från Betlehem till Boden

  Även om palestinska motståndsgrupper motståndsgrupper skjuter från bostadsområden förtar inte det Israeliska armens ansvar att skjuta in i Betlehems bostadsområden.

  SvaraRadera
 3. Till Henrik läs även hur den palestinske prästen Mitri Raheb uppfattade situationen under dessa år Citat”I Betlehem träffar jag den palestinske prästen Mitri Raheb vars kyrka blev häftigt beskjuten av israelerna tidigare i våras. Efter tretton timmars korseld tog sig soldaterna in på kyrkans område och upp på Rahebs kontor där befälhavaren hotade honom med maskingevär under två timmar. Som tur var hade han hunnit ringa sina kristna vänner bland annat i Sverige. Ärkebiskop K G Hammar slängde sig på telefonen till Israeliska ambassaden. Likadant gjorde kyrkans folk runtom i Europa och i USA.
  Plötsligt avbröts den militära aktionen och befälhavaren byttes ut. De internationella påtryckningarna räddade livet på Mitri Raheb - kulturpersonlighet i det palestinska samhället och engagerad fredsbyggare.
  - Vår livsmening är att alltid bygga, bygga för framtiden, säger prästen och berättar om sin vision - Dar al Kalima-akademin. Det är ett palestinskt kulturcentrum i Betlehem och en skola med den allra modernaste pedagogiken.
  Raheb visar mig de fina lokalerna. Det slipas och hamras i varje vrå. Här ska bli konferenscenter, mediaverkstad, drejeri och teologiutbildning. Det ska bli en samlingsplats för det palestinska folket och en mötesplats för olika kulturer.
  - Vi investerar inte i heliga platser utan i "heliga människor", vi vill ge folket framtidstro, säger Mitri Raheb.
  Hans kulturcenter slogs sönder av de israeliska soldaterna.
  Nu bygger han upp det igen. Hoppet trotsar vansinnet.citat ur artikel av Helle Klein I ruinerna lever hoppet

  SvaraRadera
 4. Frågan är om inte den här bloggens långtgående och ensidiga demonisering av den judiska staten bör polisanmälas för Hets Mot Folkgrupp.

  Henrik Berglin
  Stockholm

  SvaraRadera
 5. Svar till Henrik Berglin:"Frågan är om inte den här bloggens långtgående och ensidiga demonisering av den judiska staten bör polisanmälas för Hets Mot Folkgrupp."

  Du är välkommen med en anmälan, i så fall är vi många som får sitta på de anklagades bänk inkl.Rickard Goldstone

  SvaraRadera
 6. Knappast Goldstone, Egon eftersom han enbart bevakade ett krig.
  Men du och dina s.k. kristna meningsfränder här demoniserar konsekvent den judiska staten för allt som Israel företar sig och inte företar sig på ett sätt som ingen annan demokrati i världen kritiseras.
  Detta senaste innebär att ni ryms inom ramen för EU´s definition av antisemitism, se länk.
  http://www.zionismontheweb.org/boards/viewtopic.php?t=240&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=8b0fd6adad40c3e0e4187c10f3ac4572

  Vad mera är att ni därmed allierar er med krafter som fortfarande excellerari antisemitism i press, TV och utbildningsväsende.
  http://www.tomgrossmedia.com/ArabCartoons.htm
  I själva verket går du Egon och dina epigoner här en dödsbringande antisemitisms ärenden.
  Ni symboliserar sannerligen det upp-och-nedvända korset.

  Henrik Berglin
  Stockholm

  SvaraRadera
 7. "Även om palestinska motståndsgrupper motståndsgrupper skjuter från bostadsområden [...]"

  Jag noterar att Egon kallar palestinska mördare som skjuter på israeliska hem för "motståndsgrupper".

  Han ursäktar alltså terrorister för att de gör "motstånd" genom att attackera civila.

  Henrik Berglin har rätt. Den här bloggen är en terroriststödjande israelfientlig blogg som spelar på judehat, och som också jämför hur palestinierna lever med Auschwitz (se Egons inläg efter detta).

  SvaraRadera
 8. För oss som ofta vistas i Betlehem är det lätt att konstatera 2 saker.

  1.
  Egon har uppenbart personligen besökt och håller kontakt med de kristna i Betlehem, något som Henrik, Joakim och Anonym inte gör då de ger rena fantasibilderna av den lokala situationen.
  Det är otroligt bra att det finns människor som Egon, som försöker att inte glömma de kristna och ge dem en röst.
  Det är på samma sätt skrämmande och deprimerande att det finns människor som vill tysta eller förvanska de palestinska kristnas röster. Är detta er julhälsning till de kristna i Betlehem, tror ni att rasism och diskriminering mot denna lilla och utsatta grupp av kristna på något sätt hjälper Isarels sak ?

  2.
  Eftersom jag under många år jobbat som sakkunnig på regeringskanslierna med bland annat ansvar för att bekämpa antisemitism så tycker jag Henrik m.fl. mycket väl kan prova att polisanmäla bloggen, jag tror ni blir förvånade över resultatet.
  Däremot, låt mig lägga in ett ord av allvar, antisemitismen och judehatet dödade 6 miljoner judar under WWII, det har dödat många fler under sin livstid och växer sig idag starkare genom krafter som bagatelliserar och omdefinierar dagens antisemitism.
  Att som ni gör förringa antisemitism till ett simpelt politiskt slagträ när ni uttömt era sakliga argument är att trampa på minnet av antisemitismens verkliga offer.
  Jag tycker ni borde besöka YadVashem eller ett koncentrationsläger och fundera om det ni ser är nån slags skämt som ni verkar tro. Skam över er som ställer er på judehatarnas sida !

  SvaraRadera
 9. Denna blogg som uppenbarligen stöds av Diakonia är en av de mest framträdande hatbloggarna mot Israel i den svenska kristenheten.

  Här nämns aldrig med ett ord något om det judehat som frodas i de muslimska samhällena, den förföljelse som kristna utsätts för i islamska samhällen och stater, eller den islamism som i vissa palestinska kretsar kräver att den judiska staten förintas.

  Faktum är att denna blogg i sin ensidighet väl tål att jämföras med Radio Islam eller med Mohammed Omars blogg.
  Visst vore det intressant att se vad JK, efter att ha läst EUMC´s definition av antisemitism, skulle säga om denna pseudokristna plattform och dess tillskyndare som islamistsympatisören Joakim Wohlfeil.
  Vidrigt är bara förnamnet för det judehatande etter som utgår härifrån.

  Henrik Berglin
  Stockholm

  SvaraRadera
 10. Till Henrik Berglin Stockholm
  Citat” Jag önskar inte Israels utplåning, men jag vill stödja de Israeler som vill skapa fred och försoning med sina palestinska grannar. Att fortsätta förtycka en minoritet med vapenmakt är i längden ohållbart, det kan leda till Israels undergång. Jag vill ska välsigna Israel och dess folk, och stödja dem som vill skapa fred och försoning.
  Ta avstånd från antisemitismen-2

  SvaraRadera
 11. " Jag önskar inte Israels utplåning" skriver du Egon.
  Då måste du sluta publicera ensidigt antiisraeliska poster, ta upp den förföljelse som såväl kristna som judar utsätts för av islamska samfund och stater samt företa en botgöringsresa till klagomuren i Jerusalem där du ber om förlåtelse för alla antijudiska poster du har publicerat och tar avstånd från den militanta proislamism och antiisraelism som Joakim Wohlfeil och hans helvetesmörka organisation Diakonia presenterar.

  Henrik Berglin
  Stockholm

  SvaraRadera
 12. Vill klargöra att Diakonia inte stöder andra bloggar utan har en alldeles egen utmärkt blogg http://www.diakoniablogg.se/ (läs den gärna! )

  Däremot delar jag både tron på Jesus Kristus, och ett engagemnag för våra kristna bröder och systrar i det heliga landet med Egon som driver denna blogg.

  Att tro att man hjälper det Judiska folket genom att relativisera antisemitismen, eller hjälper Israel genom att försöka tysta eller förvanska rösterna från de lokala kristna, är en förkastligt. Med såna vänner behöver varken Israel eller det Judiska folket flera fiender.

  Vad som är ljust eller helvetesmörkt är upp till vår Herre att bedöma.

  Men med tanke på det hat, bitterhet, det språkbruk och de anklagelser som denne "Henrik Bergling" sprider omkring sig så hoppas jag istället du vågar låta ditt liv förvandlas av Jesus Kristus och förstår att det finns en annan väg än hat och bitterhet(Johannesevangeliet 3:16).

  Ber om Guds välsignelse över ditt liv !!

  Tack för mig i denna debatt !!

  SvaraRadera