7 januari 2010

Kristna i Egypten

Citat” Sex kristna kopter i Egypten sköts i natt ihjäl efter en midnattsmässa. Den kristna minoriteten kopter känner sig trängda och trakasserade i det egyptiska samhället. Reportage och samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent." slut citat: läs mer här SR-P1

Lyssna på programmet här:Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent

Citat" Egypt, January 7, 2010 (Pal Telegraph)- At least 7 people were killed in a drive-by shooting Wednesday outside a church in Egypt as a group of worshippers were leaving a midnight mass for Coptic Christmas.slut citat The Palestine Telegraph

Det är viktigt att vi nu visar våra kristna syskon i Egypten vårt stöd. Men en viktigt sak är att när vi värnar om religionsfriheten för Egyptens kristna måste vi vara konsekventa. Vi måste värna om religionsfriheten även i Europa, även för muslimerna. Schweiz minaretförbud gagnar inte Egyptens kristna. Både kyrkor och Moskeer i Nasaeret

AlJazeeraEnglish 10 Feb 08

Coptic Christians have been holding their first conference in Egypt - the country where their religion was born. Members from all over the world attended the meeting to discuss ways of furthering their cause, and gaining more rights. Church officials say there have been encouraging signs from the Egyptian government for Christians, but as Amr El-Khaky reports, there are still problems.Citat" Egypten var det land som den heliga familjen flydde till från Judeen, om vilket Matteusevangeliet 2 kap. berättar. Den egyptiska kyrkan som idag är mer än nittonhundra år, är enligt koptiska kyrkans tolkning förutspådd i Jesaja i Gamla testamentet. De första kristna i Egypten var judar i Alexandria som Theophilus till vilken evangelisten Lukas riktar sig i inledningen till sitt evangelium. När kyrkan grundades av Markus under kejsar Neros regentstid omvändes ett stort antal egyptier till den kristna läran. Ifrån Alexandria spred sig tron i Egypten, och man har funnit fragment av Johannesevangeliet på koptiska från 200-talet samt andra kristna texter. slut citat ur Wikipedia, om Koptisk-ortodoxa kyrkan

Läs även andra bloggares åsikter om
egypten
Islam
7 kommentarer:

 1. Det är oacceptabelt. Vill bara höra av mig och säga att jag fördömer mordet på de människorna. Det är alltid smärtsamt att höra om förföljelser av kristna i muslimska länder. Skamligt!
  Men jag skulle gärna sluta kalla dom länderna för "muslimska" och istället kalla för "regimstyrda".
  I en regim olikheter med åsikter får inte existera. Det samma är med religionernas variation.
  Ska skriva om ämnet!

  Ida / FFF

  Vet inte varför är det omöjligt att kommentera med egen ID! :-(

  SvaraRadera
 2. Ida det var konstigt att det inte går att "omöjligt att kommentera med egen ID! :-("
  Hör av dej till mej om jag har något fel med min blogginställning.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle man sluta kalla de länder där kristna förföljs för muslimska och de människor som utövar förföljelsen för muslimer.
  Det är ju fakta som inte skall döljas.

  SvaraRadera
 4. Moubarak är muslim, i deras lag står det att det är endast en muslim som får styra landet, ännu har det inte införts sharia, men indirekt är det islamisk lag som styr landet. Man får bl. a inte adoptera barn även om du är kristen och tycker att det finns inget finnare än att skapa ett tryggt familj och hem till ett främande barn som behöver det. De förökte till och att påven skulle gå med på det att man tillätt mångifte, en muslim får gifta sig med en kristen kvinna, en muslimsk kvinna kan inte gifta sig med en kristen etc ... är det regimen som skapar dessa lagar ? När det gäller straff vid mord på en kristen för det mesta fria, det högsta straffet för ett mord på en kristen är tre år.

  SvaraRadera
 5. Jasmin,
  Lägg av!

  I en regim är det bara regimskurken som styr, sen hans söner, bröder eller kusiner. Självklart att man ska lyfta upp meningen om att enbart en muslim kan styra i landet.

  SvaraRadera
 6. Nu är jag här med egen ID! :-) Kul!
  Kommer att länka din blogging!

  SvaraRadera
 7. Jag har inte ändrat min inställning, det som händer i Egypten kan man inte skylla på regerigen, däremot kräva av den att den rättar till lagen så att alla Egyptier får samma rättigheter.

  Kristna i Egypten har haft sina dunster och problem så länge islam infördes som landes religion, att de måste ha tillstånd för att bygga kyrka, reparera något i kyrkan, är ju inget nytt. Tror någon att kristna där är rädda för att vi ska förbjuda muslimer bygga sina minareter (som nota bene är insprerade av kyrktornet) kommer att skada dem ??? De har fått lida så mycket av islam att för dem spelar inte längre någon roll om att bråka om tegelstenar. Muslimer har värre problem att oroa sig för - det är miljoner muslimer som lämnar islam. Det riktigt illa ! Kommer man införa religionsfrihet så kommer massor av dem att komma ut från offentligt och begära sina rättigheter. Europa har sina egna problem, hittils har Egyptens kristna fått stå ensamma där. Europa blundar för situationen som råder där och tar emot i stället fler och fler muslimer. Den har visat sin inställning för länge sedan. Hur länge har Europa kämpat mot "Mörka tiden" ? Vi gör sakta men säkert ner, i stället för att ägna oss åt viktiga problem så håller man på startar debatter om man får skaka hand när man är muslim ...där dyskuterade man för ett par år sedan om kvinnan ska "amma" en man, om man ska förbjuda magdans etc ...suck!

  SvaraRadera