28 mars 2010

Västbankens kristna och påsken

Jerusalem, 27 mars 2010 - Vid en presskonferens i organiserad i Jerusalem i morse av The National Christian Coalition in the Holy Land, företrädare för den grekiska ortodoxa patriarkatet, latinska patriarkatet, armeniska patriarkatet och Episcopal Church, kritiserade de Israels politik i det ockuperade östra Jerusalem.

Ordförande i National Coalition kristna i det heliga landet, Dimitri Diliani försäkrade de lokala kristna sitt stöd för kyrkornas ställning. Och motsatte sig Israel som ensidigt bygger koloniala konflikter i de palestinska territoriet som ockuperades 1967, speciellt i Jerusalem, förutom kyrkorna fördömande av kränkningar begås av staten Israel mot det palestinska folkets nationella, religiösa och kulturella rättigheter.

"När vi närmar oss påsken," Diliani tillade "israelisk diskriminering framstår tydligt när man jämför behandlingen av judarna firar påsken på ena sidan och kristna firar påsk på andra sidan."

Diliani sa, "om Israel praxis mot kristna praktiseras i någonstans i världen mot judar, skulle den platsen bli bojkottad av det internationella samfundet på en gång."

Han undrade, "Är det Heliga Landets kristna som mindre värda än andra människor runt om i världen ?


Biskop Aris Shirverian av det armeniska patriarkatet uttryckte sin kyrkas bestörtning över Israels politik i Jerusalem, särskilt under påsken, där tusentals palestinska pilgrimer är förbjudna att besöka den Heliga gravens kyrka.


Fader Dr Peter Madrous latinska patriarkatet säker på att en som planterar orättvisa kommer att skörda fientlighet "och det är skälet till den israeliska paranoidan som Israel har planterat orättvisa i många år". Far Madrous uppgav att palestinska kristna är fredliga människor som har rätt att utöva sin religion utan att israeliska arméns inblandning.

Rev Zahi Nasser i den episkopala kyrkan kritiserar Israels anspråk att vara en demokrati och verkligheten på fältet. Han sade att israeliska bygger en apartheid mur och kränker palestinska folkets rättigheter direkt motsäger dess anspråk på att vara en demokrati. Rev Nasser sade att Jerusalem lider precis som Jesus led i händerna på hans fångvaktare.

Fader Issa Misleh, talesman för den grekisk-ortodoxa patriarkatet, sade att hans kyrka försökt att förhandla med den israeliska säkerhetsstyrkor över formerna för Påskfirandet, och tillade han att dessa förhandlingar inför större stelbenthet av israeliska tjänstemän som insisterade på att införa sin egen uppfattning om vad bör äga rum under vårt helgfirande.

Fader Misleh förkastade israelerna ursäkt för säkerhet, med att säga att tidigare historia var inte kristna var förbjudna att komma in till sina kyrkor tills Israel beslutade att ta bort den kristen karaktären i den heliga staden Jerusalem. Han sade att kristna och muslimska palestinier lider av samma israeliska politik.Översättning ur Holy Land Churches Slam Israel's Policy in Jerusalem
(Översättningen är gjord av Egon Berglund kan innehålla syfningsfel, jag hänvisar till org. texten)

Citat" Staten Israel skall vara öppen för judisk immigration från förskingringen, skall utveckla landet till förmån för alla invånare, skall baseras på frihet, rättvisa och fred i enlighet med Israels profeters vision; skall instifta fullständigt jämnställda politiska och sociala rättigheter för alla medborgare utan hänsyn till religion, ras eller kön; skall garantera religionsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, rätt till utbildning och kultur; skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar. Staten Israel är beredd att samarbeta med Förenta Nationernas institutioner och representanter för att genomföra generalförsamlingens beslut från 29 november 1947, och skall verka för att skapa en ekonomisk union i hela Landet Israel. slut citat ur Staten Israels Självständighetsförklaring


Citat" Detta dokument är de kristna palestiniernas ord till världen om det som sker i Palestina. Det har skrivits i ett ögonblick i vilket vi önskar se Guds välbehag framträda i detta heliga land och i de lidanden som vi genomgår."slut citat ur Kairos Palestina

Läs även Stefan Olsson i Jerusalem: Kristna i Betlehem vill kunna fira påsk i Jerusalem
Haaretz

Foto Egon Berglund, den heliga gravens kyrka i Jerusalem okt. 2008

Läs även andra bloggares åsikter om

SvD
Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar