16 april 2010

Biskopar på resaSveriges biskopar är på gruppresa i Det heliga landet.

Citat” De vill "bredda sina kunskaper och perspektiv".
- Under förra biskopsresan hit för tio år sedan var förhoppningarna om fred så stora. Sedan kom så många bakslag, säger ärkebiskop Anders Wejryd.
Ärkebiskopen vill hellre tala om problem som rör de lokala kristna. Liksom övriga kyrkor runt om i världen engagerar sig Svenska kyrkan för sina utsatta palestinska trosfränder.

- En viktig fråga för oss är möjligheten för kristna att finnas kvar och att kunna försörja sig i östra Jerusalem och på Västbanken. Och för deras familjer att mötas. Om en person från Jerusalem i dag gifter sig med en från Västbanken kan de båda knappt umgås, säger han.


Enligt Anders Wejryd är den israelisk-palestinska konflikten i dag inte lika kontroversiell bland kristna i Sverige som den en gång var.
- Det råder en bred uppslutning, både i riksdag och kyrkor, bakom en lösning utifrån de politiska beslut som finns. De bygger på mänskliga rättigheter, internationell rätt och Israels rätt att existera, säger han.
- Teologi har alltid en plats i politiska konflikter när det gäller värderingar. Men man kan inte dra politiska slutsatser utifrån bibelläsning. Vi kan alla läsa Bibeln olika och det är intressant att höra andra tolkningar, även om man inte blir övertygad."
Slut citat läs mer här Dagen

Svenska biskopar besöker evangeliska-lutherska systerkyrka i Mellanöstern Kyrkans Tidning
Följeslagaren Stefan Olsson:Tony Blair, Sveriges ärkebiskop och jag


Anders Wejryd är ärkebiskop i en en kyrka som tagit Jesu ord på allvar att ställa upp på sina kristna bröders nöd i Palestina.

Istället för att som vi i frikyrkorna fortfarande håller på med spekulationer om hur bildandet av den israeliska staten är en del av ett profetiskt perspektiv. och en uppfyllelse av bibliska profetior Vi borde överväga att be de palestinska kristna om ursäkt för åratals svek gentemot dem. läs mer här vad jag skrivit tidigare Med bön om fred

Läs även Christ at the Checkpoint

Läs även om Alex Awad som är kristen palestinier född i Jerusalem 1 April 1946,i de västra delarna av Jerusalem, hans föräldrar var kristna palestinier. Nu är han lärare vid i Bethlehem Bible College och pastor i en baptistförsamling i Östra Jerusalem. Alex Awad Jerusalem

Foto Egon Berglund, Barn i den kristna byn Taybeh på Västbanken

Läs även andra bloggares åsikter om


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar